Do góry

Newsy

Szaszłyki kukurydzą i tempehem

Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory.

Składniki:
- 7 limonek
- pęczek grubego szczypioru
- 2 poszatkowane papryczki chilli
- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 ząbki czosnku
- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry
- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy
- kostka wędzonego tempeh-u
- olej do posmarowania patelni
- długie patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

5 limonek mocnym ruchem roluję na blacie żeby lekko zmiękczyć i kroję na połówki. Czerwoną papryczkę chilli , czosnek szatkuję na drobno a szczypior szatkuję po skosie. Tempeh kroję w grubszą kostkę a kukurydzę na krążki. Kukurydzę można wrzucić na moment do wrzątku przed krojeniem. 2 limonki kroję razem ze skórką na grubsze plastry.

Do miski wyciskam sok z 5 limonek, dodaję dwie łyżki masła orzechowego, poszatkowaną papryczkę chilli, olej sezamowy, sos sojowy, czosnek, syrop klonowy, świeżą kolendrę i wszystko razem porządnie mieszam. Macerata powinna być zdecydowana w smaku, ostra i przyjemnie kremowa. Dwie - trzy łyżki odkładam na sos do serwisu, można go delikatnie rozrzedzić sokiem z limonki lub odrobiną wody.

Pokrojoną kukurydzę i tempeh przekładam do miski za maceratą, porządnie mieszam, tak żeby wszystkie kawałki były w niej umorusane. Miskę pod przykryciem odstawiam przynajmniej na godzinę.

Na patyczki do szaszłyków nabijam krążek kukurydzy, plaster limonki, kostkę tempehu i powtarzam czynność jeszcze raz.
Gotowe szaszłyki kładę na rozgrzaną patelnię grillową przesmarowaną olejem sezamowym lub innym tłuszczem i smażę co jakiś czas obracając aż całość będzie chrupiąca.

Podaję z sosem orzechowym i świeżą kolendrą.

 

Cooknij to!: Szaszłyki z kukurydzy i tempehu na INTERIA.TV.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń