Do góry

Newsy

Zaskakujące właściwości skorupek jaj

Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające.

Fot. 123RF/Picsel

Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek znajdziemy wszystkie niezbędne dla organizmu makro i mikroelementy, takie jak np. miedź, żelazo, cynk, krzem czy też fluor. Co ważne, skorupki zawierają w sobie bardzo dużą ilość cennego wapnia, który wzmacnia kości oraz chroni przed osteoporozą. Warto również wiedzieć, że w skorupkach jaj nie odkładają się żadne metale ciężkie, nawet jeśli kury są karmione paszą, która je zawiera. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wykorzystać skorupki i co dzięki temu zyskasz.

1. Skorupki jaj pomagają leczyć podrażnienia skóry

Jeśli na twojej skórze pojawiły się zaczerwienienia lub nieprzyjemne podrażnienia, powinieneś sięgnąć właśnie po skorupki jaj. Co prawda przygotowanie odpowiedniego okładu trwa kilka dni, jednak warto poczekać, gdyż efekty są naprawdę zaskakujące. Aby przygotować okład na podrażnienia skóry, należy zanurzyć skorupki w pojemniku z niedużą ilością octu jabłkowego. Po 2-3 dniach skorupki powinny zmięknąć. Tak powstałą mieszaniną możemy obłożyć podrażnione miejsca.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Daszenka 16 kwietnia 2017 Skorupki z ugotowanych jajek, też mają takie same właściwości?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń