Do góry

Newsy

Dobroczynne właściwości miodu!

Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające.

Fot. 123RF.COM/PICSEL


Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu.


Powstawanie miodu

Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głownie z fruktozy i glukozy, natomiast spadź jest słodką cieczą występującą głownie latem na igłach i gałęziach drzew, w postaci kropel.

Pszczoły, wyspecjalizowane w przerabianiu nektaru albo spadzi na miód, dodają do dostarczonych im półproduktów enzymów oraz różnych substancji biologicznie czynnych, następnie nadtrawiają cukry i odparowują wodę. Produkt składany jest w komórkach plastra woskowego, gdzie w dalszym ciągu zachodzą skomplikowane procesy rozkładu cukrów złożonych oraz odparowywanie wody.

Jedną z największych zalet miodu, jest to, że jest całkowicie wolny od zanieczyszczeń chemicznych, wynika to z faktu, że pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby zbierając zanieczyszczony nektar albo spadź.

dodaj przepisMasz swoje ulubione przepisy na dania z miodem a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Krystalizacja miodu

Naturalnym stanem rzeczy jest, że miód z płynnej konsystencji, tak zwanej patoki krystalizuje się i powstaje ciało stałe, czyli krupiec. Proces ten nie zmienia składu chemicznego, właściwości odżywczych ani leczniczych, ale dowodzi dobrej jakości miodu. Proces krystalizacji powoduje, że miód staje się jaśniejszy.

Czas w którym występuje krystalizacja miodu, zależy od rodzaju miodu - miód rzepakowy może się krystalizować po 3 dniach, natomiast miód akacjowy dopiero po kilku miesiącach.

Aby miód z powrotem miał płynną konsystencję należy go podgrzać do temperatury nie większej niż 40 stopni. W wyżej temperaturze straci swoje właściwości.


Zamiast miodu - syrop klonowy. Kliknij!

syrop klonowy


Miód lekiem na wszystko?

Miód jest niezastąpionym lekarstwem na wiele przykrych dolegliwości. Pomaga w chorobach skóry, mięśni oraz stawów, leczy choroby układu moczowego, łagodzi nerwy, pomaga w depresji i wskazany jest dla ludzi cierpiących na bezsenność. Można go stosować przy ostrych zapaleniach spojówek, jest idealny dla osób zmagających się z trądzikiem ,a dodatkowo może służyć jako afrodyzjak.

Hipokrates oraz Pitagoras uparcie twierdzili, że sędziwy wiek zawdzięczali regularnemu spożywaniu miodu.

Holenderscy uczeni przeprowadzili analizę, z której jasno wynika, ze białko zawarte w miodzie jest tak silne, że może być stosowane do walki z opornymi na antybiotyki bakteriami. Przypuszcza się również, że w przyszłości może służyć do opracowania nowych leków, oraz będzie można go używać do leczenia oparzeń i infekcji skóry.


7 sposobów na poprawę odporności! Kliknij!

miod


Jak najlepiej zaserwować miód?

Naukowcy zgodnie twierdzą, że spożywanie jednej łyżki miodu dziennie wpłynie pozytywnie na odporność oraz samopoczucie.

Miód najlepiej smakuje z mlekiem albo herbatą. W takiej wersji idealnie się sprawdza na chłodne wieczory, ale i na poranki, kiedy potrzebny jest nam zastrzyk energii.

Miodu nie powinno się wlewać do wrzątku, ale do lekko ochłodzonego napoju, tylko wtedy możemy się cieszyć jego dobroczynnymi właściwościami. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, grzanek, omletów (zobacz przepis na omlet z miodem i malinami) ciast i owoców (zobacz przepis na zapiekano jabłko z miodem). Wspaniale współgra z mięsem, a w szczególności z drobiem (zobacz przepis na grillowanego kurczaka z miodem).


Miodowe źródło piękna

Miód jest wspaniałym produktem, który daje nam tyle dobrodziejstw. Regularne spożywanie miodu wspomaga odporność, pomaga zapobiegać wielu chorobom, jest wspaniałym przysmakiem, a do tego pozwala nam zachowywać młodość i urodę.

Kleopatra słynęła z kąpieli w oślim mleku i miodzie, żona cesarza Nero używała miodu w postaci maseczki do podtrzymania młodości i zdrowego wyglądu twarzy. Japonki chętnie używają miodu do swojej jasnej karnacji, a nawet Kreolki z Ameryki Środkowej używają miodu jako balsam do ciała.

Miód świetnie się spisuje jako maseczka do twarzy, wygładza oraz naturalnie nawilża skórę, a do tego pomaga pozbyć się blizn po trądziku. Samodzielnie w domu można przygotować maskę do suchych i zniszczonych włosów. Możesz poczuć się jak królowa poprzez przygotowanie wspaniałej kąpieli - do wody najlepiej o temperaturze 37 stopni dodaj 100 gram miodu. Taka kąpiel doda ci energii, oraz spowoduję że twoja skóra będzie piękna i nawilżona.


Nie tylko pszczoły robią miód! Kliknij!

miod

Zobacz też: Jedzenie, które poprawi ci nastrój!

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

New2015 08 lutego 2015 Choruję co roku kilka razy w okresie jesienno zimowym ze względu na słabą odporność. Od września 2014 roku skonsumowałem już 4 duże słoiki miodu i do dziś czyli luty 2015 nie miałem nawet lekkiego przeziębienia.
Należy pamiętać że to ma być miód naturalny z pasieki a nie sklepowy z dodatkiem cukru.
Nie zapominać że nie można go dodawać do gorącej wody.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

New2015 08 lutego 2015 Choruję co roku kilka razy w okresie jesienno zimowym ze względu na słabą odporność. Od września 2014 roku skonsumowałem już 4 duże słoiki miodu i do dziś czyli luty 2015 nie miałem nawet lekkiego przeziębienia.
Należy pamiętać że to ma być miód naturalny z pasieki a nie sklepowy z dodatkiem cukru.
Nie zapominać że nie można go dodawać do gorącej wody.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 04 czerwca 2014 radzę codziennie wieczorkiem w dzbanku zalać 2 łyżki miodu przegotowana letnią wodą pozostawić na noc a rano dodać łyżkę soku z cytryny i wypić małymi łyczkami na czczo filiżankę - tak robię dla całej rodzinki i nikt nie choruje od ponad 10 lat

58 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń