Do góry

Video

Drożdżówki z dodatkami i bez

Jak odróżnić drożdżówki ze sztucznymi dodatkami od tych bez?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

 

Wiadomo, że drożdżówek nie jedzą osoby na diecie. Tego typu wypieki na pewno nie są dietetyczne. Okazuje się, że to nie jest ich jedyna wada. Aby obniżyć koszty produkcji i poprawić wygląd, smak i fakturę swoich wypieków, producenci wykorzystują przeróżne dodatki. Jedne mają na celu zwiększenie intensywności smaku (np. dodatkowy tłuszcz), przedłużenietrwałość wyrobu (konserwanty), poprawę wyglądu drożdżówki (spulchniacze). Takie bomby chemiczne, szczególnie jeśli są spożywane w nadmiarze, na pewno nie wpłynąkorzystnie na zdrowie!

Olej palmowy, spulchniacze, konserwanty, polewy czekoladopodobne... Jakie jeszcze niezdrowe dodatki możemy znaleźć w niewinnych drożdżówkach?

Zobacz film:

Dzień Dobry TVN/x-news

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń