Do góry

Newsy

Im więcej tego jemy, tym bardziej robimy się głodni? Nowe badania!

Fruktoza, naturalnie obecna w owocach i sztucznie dodawanym do produktów syropie glukozowo-fruktozowym najprawdopodobniej w mniejszym stopniu niż glukoza „przekonuje” nasz mózg, że jesteśmy najedzeni.

Czy możemy odczuwać głód zaraz po jedzeniu? Fot. 123RF.COM/PICSEL

Do tej pory wszystko wydawało się jasne. Fruktoza to cukier prosty (w odróżnieniu od sacharozy, głównego składnika cukru spożywczego, która jest dwucukrem). Występuje zarówno w naturalnie w roślinach, jak i jako dodatek do żywności. Ma bardzo słodki smak.

Wraz z odkryciem sposobu na masową produkcję bardzo taniego i słodkiego syropu glukozowo-fruktozowego, rynek zalała fala słodkości, które są nie tylko bardzo słodkie, ale i tanie. Co ciekawe, substancje słodzące, takie jak właśnie syrop, lądują też w produktach, których w ogóle nie kojarzymy ze słodyczą - w ketchupie, musztardzie, gotowych sosach sałatkowych, pieczywie. Oprócz tego są często wykorzystywane w napojach, jogurtach i płatkach śniadaniowych oraz w wielu produktach wysoko przetworzonych (fast foodach i daniach gotowych).

Początkowo uważano wręcz, że fruktoza to lepsze rozwiązanie niż inne substancje słodzące. Dzięki temu, że była znacznie od nich słodsza, można było wykorzystywać jej mniej. A płynna postać ułatwiała jej zastosowanie w wielu produktach.

Według najnowszych badań, fruktoza w mniejszym stopniu wywołuje sytość niż glukoza. Badanych poddawano rezonansowi magnetycznemu mózgu, aby sprawdzić, jak mózg reaguje na glukozę i fruktozę. Okazuje się, że przy glukozie zmniejszała się aktywność w okolicach mózgu, w których pobudzany jest apetyt, a oprócz tego, osoby badane odczuwały większą sytość (naukowcy pokazywali im zdjęcia jedzenia, np. ciasta czekoladowego, i pytali, czy odczuwają głód i w jakim natężeniu).

Tym razem przebadano 24 osoby. Aby mieć pewność co da takiego a nie innego działania fruktozy na organizm, naukowcy będą musieli przeprowadzić jeszcze wiele badań na większych grupach ludzi. Wiadomo już jednak na pewno, że działanie glukozy i fruktozy na ludzki organizm nie jest identyczne.

Co więcej, w innych badaniach, przeprowadzonych na gryzoniach stwierdzono, że o ile glukoza wywoływała u nich sytość i zaspokojenie, to fruktoza sprawiała, że zaczynały znów jeść. Inne z kolei sygnalizują, że glukoza i fruktoza w różny sposób wpływają na poziom insuliny we krwi.

Nadmierne spożycie fruktozy, która działa podobnie jak inne cukry, czyli dostarcza dużych ilości kalorii i powoduje skok poziomu glukozy we krwi, a nie wywołuje uczucia sytości, może stać za plagą otyłości i cukrzycy typu drugiego. Na pewno nie jest jednak jedynym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych - winą można obarczyć również brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia i inne błędy żywieniowe.


Więcej o syropie glukozowo-fruktozowym przeczytasz tutaj. Kliknij!

Więcej o syropie glukozowo-fruktozowym przeczytasz tutaj. Kliknij!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródło: Kathleen A. Page i in. „Effects of Fructose vs Glucose on Regional Cerebral Blood Flow in Brain Regions Involved With Appetite and Reward Pathways” [w:] „JAMA” 2013.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń