Spis treści:
Kuchnia tajska jest znana na całym świecie ze swoich zróżnicowanych smaków i aromatów. Jej dania stanowią prawdziwą ucztę - i to dla wszystkich zmysłów. Potrawy pochodzące z tej części świata mają nie tylko zróżnicowane tekstury, ale także cechują się wyrazistymi kolorami i ciekawymi składnikami. Za kluczowe produkty - bez których ta kulinarna tradycja nie ma racji bytu - uznaje się m.in. trawę cytrynową, kolendrę, limonkę, chili oraz mleko kokosowe. Nadają one potrawom niepowtarzalnego charakteru i świeżości. Czym dokładnie odznaczają się smakołyki pochodzące z tej części świata? Odpowiedź na to pytanie oraz ciekawe przepisy znajdziesz w dalszej części tego artykułu.
Sprawdź także: Ten sok czyści jelita i dba o zdrowe serce. Zrobisz go z dwóch składników
Jaka jest kuchnia tajska?
Jeśli zastanawiasz się, jaka jest kuchnia tajska, to wiedz, że każdy region Tajlandii wnosi do niej swoje unikalne tradycje kulinarne, wpływając na lokalne specjały i techniki gotowania. To właśnie dlatego, podróżując po tym kraju, do dyspozycji masz cały wachlarz pyszności - od pikantnego curry z południa po lekkie i aromatyczne sałatki z północy.
Tajska kuchnia jest pełna kontrastów, które przyciągają smakoszy z całego świata. To unikalna podróż, która łączy w sobie bogactwo tradycji, świeżość składników i pasję do gotowania, gwarantując wyjątkowe doświadczenia smakowe. Co bardzo istotne, ukształtowała ją nie tylko jej geografia i gospodarka, ale również pobliskie kraje - w tajskich daniach bardzo często goszczą elementy pochodzące z Indii oraz Chin.
Na pierwszy rzut oka tajska kuchnia wydaje się być bardzo egzotyczna i skomplikowana - nic bardziej mylnego. Bez problemu przygotujesz największe przysmaki pochodzące z tego regionu świata i to przy pomocy zaledwie kilku podstawowych składników dostępnych w każdym sklepie. Z łatwością wyczarujesz takie pozycje jak pikantna sałatka z zielonej papai, ostra zupa z krewetkami, pikantne sałatki, deser z kleistego ryżu z mango czy tajska zupa kokosowa z makaronem curry. Jak zrobić wyjątkowe dania kuchni tajskiej? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.
Wyjątkowe dania kuchni tajskiej
Pikantna sałatka z papai
Pikantna sałatka z papai pochodzi oryginalnie z Laosu, jednak z biegiem lat stała się ona specjalnością, którą można spotkać w północno-wschodniej części Tajlandii. Som tam - ponieważ tak właśnie nazywa się to danie - przyrządzane jest z sosu rybnego, czerwonych papryczek chili, rozdrobnionej zielonej papai, soku z limonki, cukru palmowego, pulpy tamaryndowca oraz warzyw, w tym pomidorków koktajlowych, fasolki szparagowej i marchewki. Jej zwieńczeniem jest posypka z orzeszków ziemnych i podsmażone krewetki.
Aby wyczarować powyższy przysmak, utrzyj czosnek, chili i cukier w moździerzu. Dodaj do nich sos rybny, sok z limonki oraz orzeszki ziemne. Kontynuuj ucieranie, aż orzechy dokładnie się pokruszą. Dodaj pokrojone pomidorki i zieloną papaję. Ta ostatnia to towar deficytowy w polskich sklepach, dlatego warto zamienić ją na twarde owoce – na przykład mniej dojrzałe mango.
Podobny przepis znajdziesz poniżej:
Tajska sałatka z makaronem
Prostym i wyjątkowym daniem kuchni tajskiej jest sałatka z makaronem z dodatkiem świeżych ziół wypełniona po brzegi odżywczymi warzywami. Aby ją wykonać, potrzebujesz zaledwie kwadransa i kilku podstawowych składników. Jeśli spodobał ci się pomysł na to danie, podczas zakupów zaopatrz się w takie składniki jak olej sezamowy, olej roślinny, sos sojowy, ocet balsamiczny, sos rybny, sos słodko-kwaśny, sok z limonki, ocet ryżowy, wybrany makaron, zielony groszek, marchewka, czerwona papryka, cebula, świeża kolendra, orzeszki ziemne, limonka oraz płatki czerwonej papryki.
Najważniejszym elementem tej potrawy jest dressing, który po przygotowaniu powinien postać przez jakiś czas w miseczce, aby wszystkie składniki się przegryzły. Wystarczy, że wymieszasz makaron, pokrojone warzywa i orzeszki ziemne z sosem, a na końcu sowicie pokropisz wszystko sokiem z limonki. Warto przed wyłożeniem sałatki na talerzyk schłodzić ją nieco w lodówce, aby nabrała wyrazistego smaku i jędrności.
Tajska zupa krewetkowa
Jeśli nie przepadasz za daniami na bazie makaronu, koniecznie spróbuj klasycznej tajskiej zupy z owocami morza. To idealna opcja na szybki obiad z kilku aromatycznych i soczystych składników. Do jej przyrządzenia potrzebujesz krewetki, pomidory, cebulę, świeży imbir, papryczkę jalapeño, mleczko kokosowe, limonkę, sos chili oraz sos rybny.
Pierwszy krok w tym przepisie to ugotowanie wody razem z kostką rosołową, która nieco podbije smak bulionu. Przygotuj wszystkie warzywa, osusz je i pokrój na drobne kawałki. Wyciśnij sok z limonki, a następnie obierz imbir ze skórki i drobniutko go posiekaj. Przetnij ostrą papryczkę na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w niewielką kostkę. Sparz pomidory we wrzątku, obierz je i pokrój na niewielkie sześciany.
Po wstępnym przygotowaniu warzyw i owoców wlej sok z limonki do gotującego się bulionu. Następnie dorzuć do niego posiekaną cebulę, imbir oraz paprykę jalapeño. Dokładnie zamieszaj miksturę, a następnie doprowadź ją do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś wszystko pod przykryciem przez około 20 minut. W międzyczasie obierz krewetki i usuń z nich przewód pokarmowy za pomocą noża lub widelca. Do gotującej się zupy dodaj napój kokosowy, krewetki, pomidory z sokiem, sos chili i sos rybny. Ponownie doprowadź ją do wrzenia. Tuż przed podaniem posyp zupę zielonymi częściami dymki.
Podobny przepis znajdziesz tutaj:
Tajskie pierożki z musem z kolendry
Lubisz wyzwania? W takim razie pokuś się o przygotowanie wyjątkowego dania kuchni tajskiej, jakim są pierożki z musem z kolendry. Potrawa ta odznacza się świeżością, idealną teksturą i delikatnym ciastem, obok których naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Aby je wyczarować, potrzebujesz takie produkty jak chińskie ciasto do pierożków, mielona wieprzowina, czerwona papryka, cebula dymka, jajka, kapusta, imbir, czosnek, sos sojowy, olej sezamowy, mąka kukurydziana, olej rzepakowy, sos rybny, limonka, mięta, kolendra, ocet winny oraz cukier i sól.
Jak zabrać się za wykonanie powyższego przepisu? To banalnie proste. Pokrój wszystkie warzywa na drobne kawałki. Wymieszaj składniki do nadzienia razem z przyprawami w misce. Następnie wstaw nadzienie do lodówki na noc, aby smaki się bardzo dokładnie ze sobą przegryzły. Na każdy płat ciasta nałóż łyżeczką porcję nadzienia. Zwilż brzegi wodą i zaciśnij je, formując zgrabne sakiewki. Ułóż pierożki na pergaminie posypanym mąką kukurydzianą tak, aby się ze sobą nie skleiły.
W szerokim rondlu rozgrzej trochę oleju. Zanurzaj w nim pierożki i smaż je przez około minutę, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wlej odrobinę wody i przykryj naczynie pokrywką. Gotuj pierożki przez około trzy minuty na średnim ogniu. Potrawę należy serwować polaną sosem - stworzysz go, łącząc ze sobą sos rybny, przeciśnięty przez praską czosnek, posiekaną miętę i kolendrę, cukier, ocet oraz sok z limonki.
Więcej przepisów na dania kuchni tajskiej znajdziesz:
2. Kotlety w sosie tajskim
Zobacz przepisKotlety w sosie tajskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Tajskie curry z kaczki
Zobacz przepisTajskie curry z kaczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Zielone tajskie curry
Zobacz przepisZielone tajskie curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Każdy klient musi zamówić dwa dania. Restauracja wprowadziła nietypowy obowiązek »
W Barcelonie jedzą go na śniadanie. Ziemniaczana przekąska jest naprawdę puszysta »
Od razu robię kilka butelek. Oto przepis na zakwas z buraków, który nie pleśnieje »