Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy ciecierzyca dostarcza białka?
- Jakie właściwości ma ciecierzyca?
- Czy cukrzycy mogą jeść ciecierzycę?
- Czy ciecierzyca obniża cholesterol?
- Jakie są właściwości zdrowotne ciecierzycy?
- Co można zrobić z ciecierzycy?
- Co zrobić z ciecierzycy? (przepisy)
Ciecierzyca nazywana jest też cieciorką. Inna nazwa, choć zdecydowanie mniej znana, to groch włoski. Roślina ta od dawien dawna cieszy się ogromnym zainteresowaniem w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu.
Zapewne nieraz słyszałeś o falafelach czy hummusie. Te przysmaki zdobywają popularność także u nas. Nic dziwnego, są pyszne i... działają jak afrodyzjaki. Poznaj więcej właściwości ciecierzycy, a na pewno przekonasz się, że powinna na stałe zagościć w twojej kuchni.
Zobacz: Hummus z ciecierzycy i buraków
Ciecierzyca źródłem białka
Ciecierzycę dobrze znają weganie. Roślinę tę często używa się w ich kuchni nie tylko ze względu na smak, ale dużą ilość białka. W 100 g ugotowanej cieciorki jest aż 8,86 gramów białka. Co ważne, to właśnie w ciecierzycy znajduje się sporo aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych.
Z drugiej strony, według specjalistów żywienia, brak w tej roślinie pełnowartościowego białka (np. takiego, który znajduje się w produktach mlecznych). To jednak nie problem - wystarczy zjeść cieciorkę w jednym posiłku np. z kaszą, by uzyskać dobre źródło pełnowartościowego białka.
Ciecierzyca - właściwości i wartości odżywcze
Ciecierzyca zawiera masę witamin i składników mineralnych. Sprawdź, jak wygląda średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g:
- wartość energetyczna - 164 kcal
- białko ogółem - 8,86 g
- tłuszcz - 2,59 g
- węglowodany - 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
- błonnik - 7,6 g
- witamina C - 1,3 mg
- tiamina - 0,116 mg
- ryboflawina - 0,063 mg
- niacyna - 0,526 mg
- witamina B6 - 0,139 mg
- kwas foliowy - 172 μg
- witamina A - 27 IU
- witamina K - 4,0 μg
- wapń - 49 mg
- żelazo - 2,89 mg
- magnez - 48 mg
- fosfor - 168 mg
- potas - 291 mg
- sód - 7 mg
- cynk - 1,53 mg
Niski indeks glikemiczny ciecierzycy
Kolejny plus ciecierzycy to jej niski indeks glikemiczny. Wynosi (w przypadku ugotowanej cieciorki) tylko 28. Zatem jest to bardzo dobry produkt dla osób z cukrzycą, które powinny wybierać produkty z niskim IG, by w ten sposób kontrolować stężenie glukozy we krwi. Dietetycy podkreślają też, że regularne spożywanie cieciorki (oraz innych strączków) sprzyja zapobieganiu rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz otyłości.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Ciecierzyca zmniejsza stężenie cholesterolu
Masz problemy sercowo-naczyniowe? Cieciorka powinna znaleźć się w twoim jadłospisie! Badania pokazują bowiem, iż jedzenie roślin strączkowych zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL, tj. tzw. "złego" cholesterolu. Składniki znajdujące się w ciecierzycy pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi. Jeżeli zatem chcesz zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, sięgaj po ten składnik.
Ciecierzyca - właściwości odchudzające
Sycąca i niskokaloryczna. To właśnie ciecierzyca. Właściwości odchudzające tej rośliny są niezaprzeczalne. W jednej porcji (28 g) znajduje się tylko 46 kalorii. Dodatkowo skutecznie gasi apetyt, a więc tym bardziej sprawdzi się przy redukcji wagi.
Możesz dodawać ją do sałatek, tworzyć z niej pasty do chleba, albo np. dorzucić do warzyw na patelnię. Nie masz czasu na gotowanie ciecierzycy? Żaden problem. Możesz sięgać po tę z puszki albo ze słoika. Tego typu produkty znajdują się w większości znanych supermarketów.
Nie wszyscy też wiedzą, że ciecierzyca, a szczególnie napar z liści ciecierzycy, przyspiesza trawienie, co ma szczególne znaczenie dla osób na diecie i nie tylko.
Ciecierzyca - właściwości zdrowotne
Sprawdź również inne właściwości zdrowotne ciecierzycy:
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego,
- duża zawartość błonnika pokarmowego, co pomaga m.in. w leczeniu cukrzycy,
- wsparcie dla funkcjonowania żołądka, śledziony i trzustki,
- duża zawartość witaminy B6 i cynku poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
- łagodzi bóle głowy, kaszel, podrażnienia górnych dróg oddechowych,
- zapobiega anemii (duża zawartość żelaza),
- pozytywnie wpływa na płodność,
- zapobiega zaparciom,
- poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
Sprawdź także: Falafel - egzotyczne kotleciki - przepis ze Smaker.pl
Ciecierzyca - co można z niej zrobić?
To wspaniale, jeżeli chcesz, by w twojej kuchni na stałe zagościła ciecierzyca. Co można z niej zrobić? Opcji jest naprawdę wiele.
Cieciorka nadaje się do jedzenia na słono i na słodko, na zimno i na gorąco. Sprawdź kilka pomysłów:
- falafle - hinduskie kotleciki przygotujesz szybko i sprawnie. Wrzuć do kielicha mocnego blendera namoczoną przez noc ciecierzycę, przyprawy (curry, paprykę ostrą, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, czosnek i inne ulubione), dodaj posiekaną natkę pietruszki, ząbki czosnku i trochę oliwy. Zmiksuj, uformuj kotleciki i usmaż albo upiecz w piekarniku. Świetnie nadają się np. do pity,
- pasztet - ciecierzyca zmiksowana delikatnie z warzywami, odrobiną bułki tartej i jajkiem to pierwszy krok do zrobienia pysznego pasztetu. Potem pozostaje już tylko upiec w piekarniku. Pychotka!
- przekąska zamiast chipsów - wymieszaj ciecierzycę ze słoika z oliwą i miksem ulubionych ziół. Przełóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza,
- pasty do chleba - słynny hummus składa się właśnie z ciecierzycy. Możesz po prostu zmiksować cieciorkę z puszki z czosnkiem, pastą tahini, oliwą i sokiem z limonki. Możesz też dodać ulubione składniki, np. natkę pietruszki, suszone pomidory, upieczoną w piekarniku marchewkę czy paprykę,
- domowa nutella - lubisz kremy czekoladowe? Z ciecierzycy przygotuj taki w zdrowej wersji! Po prostu zmiksuj cieciorkę z kakao i ulubionym słodzidłem. Takie smarowidło nada się idealnie do naleśników czy po prostu na kanapki,
- panierka - mąka z ciecierzycy (czyli po prostu zmiksowana cieciorka) świetnie nadaje się do przygotowania panierek. Wymieszaj ją z przyprawami, dodaj wody, odczekaj i wymocz w niej np. kalafiora. Potem usmaż warzywa na patelni, a otrzymasz genialne nuggetsy!
- ciecierznica - wegańska jajecznica? Nie ma problemu! Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą, przyprawami, płatkami drożdżowymi, dodaj ulubione warzywa i wyłóż wszystko na rozgrzany tłuszcz na patelni. Mieszaj do uzyskania konsystencji jajecznicy. Pyszna opcja na śniadanie i nie tylko!
Aquafaba - co zrobić z "wegańskiego" białka?
Korzystasz z ciecierzycy ze słoika albo z puszki? To świetna opcja (bardzo szybka i wygodna). Pamiętaj jednak, aby pod żadnym pozorem nie wylewać wody z puszki czy słoika. Ten płyn to początek czegoś niesamowitego o nazwie... aquafaba. Co trzeba zrobić? Wodę tę trzeba po prostu ubić jak białko jajka z dodatkiem szczypty soli. To świetna podstawa do bezy, kremów, majonezu.
Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka, witamin oraz składników mineralnych i doskonale sprawdzi się w twojej kuchni. Pokochacie ją całą rodziną! Zainspiruj się przepisami naszych Użytkowników na wyjątkowe dania pełne cieciorki.
Sprawdź także: Hummus - przepis ze Smaker.pl
Przekąska z ciecierzycy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Prażona ciecierzyca a'la popcorn
Przekąska z ciecierzycy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy
Jak zrobić hummus? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Fitsałatka z prażoną ciecierzycą
Sałatka z ciecierzycą przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka gyros z prażoną ciecierzycą
Sałatka gyros z ciecierzycą przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić ciecierzycę po bretońsku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach
Ciecierzyca z kurczakiem na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ciecierzyca z kiełbasą i jarmużem w pomidorach
Ciecierzyca z kiełbasą na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami
Ciecierzyca po meksykańsku przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zajadamy się tym do dziś! Te potrawy robiły furorę w PRL-u »
Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów »
Kapusta kiszona zasmażana: Jak zrobić? Do czego ją podawać? »