Ciecierzyca - dobrze smakuje i odchudza. Poznaj nieznane właściwości cieciorki

Większość osób przechodzi obojętnie obok niej w sklepach. Tymczasem ciecierzyca, bo o niej mowa, jest tania, pyszna i nieziemsko zdrowa! Czy znasz jej właściwości? Jeżeli nie to właśnie masz świetną okazję, by nadrobić zaległości!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Czy ciecierzyca dostarcza białka?

Jakie właściwości ma ciecierzyca?

- Czy cukrzycy mogą jeść ciecierzycę?

- Czy ciecierzyca obniża cholesterol?

- Czy ciecierzyca odchudza?

- Jakie są właściwości zdrowotne ciecierzycy?

- Co można zrobić z ciecierzycy?

- Co to jest aquafaba?

- Co zrobić z ciecierzycy? (przepisy)

 

Ciecierzyca nazywana jest też cieciorką. Inna nazwa, choć zdecydowanie mniej znana, to groch włoski. Roślina ta od dawien dawna cieszy się ogromnym zainteresowaniem w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu.

Zapewne nieraz słyszałeś o falafelach czy hummusie. Te przysmaki zdobywają popularność także u nas. Nic dziwnego, są pyszne i... działają jak afrodyzjaki. Poznaj więcej właściwości ciecierzycy, a na pewno przekonasz się, że powinna na stałe zagościć w twojej kuchni.

Zobacz: Hummus z ciecierzycy i buraków

Ciecierzyca źródłem białka

Ciecierzycę dobrze znają weganie. Roślinę tę często używa się w ich kuchni nie tylko ze względu na smak, ale dużą ilość białka. W 100 g ugotowanej cieciorki jest aż 8,86 gramów białka. Co ważne, to właśnie w ciecierzycy znajduje się sporo aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych.

Z drugiej strony, według specjalistów żywienia, brak w tej roślinie pełnowartościowego białka (np. takiego, który znajduje się w produktach mlecznych). To jednak nie problem - wystarczy zjeść cieciorkę w jednym posiłku np. z kaszą, by uzyskać dobre źródło pełnowartościowego białka.

Ciecierzyca - właściwości i wartości odżywcze

Ciecierzyca zawiera masę witamin i składników mineralnych. Sprawdź, jak wygląda średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g:

  • wartość energetyczna - 164 kcal
  • białko ogółem - 8,86 g
  • tłuszcz - 2,59 g
  • węglowodany - 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
  • błonnik - 7,6 g
  • witamina C - 1,3 mg
  • tiamina - 0,116 mg
  • ryboflawina - 0,063 mg
  • niacyna - 0,526 mg
  • witamina B6 - 0,139 mg
  • kwas foliowy - 172 μg
  • witamina A - 27 IU
  • witamina K - 4,0 μg
  • wapń - 49 mg
  • żelazo - 2,89 mg
  • magnez - 48 mg
  • fosfor - 168 mg
  • potas - 291 mg
  • sód - 7 mg
  • cynk - 1,53 mg

Niski indeks glikemiczny ciecierzycy

Kolejny plus ciecierzycy to jej niski indeks glikemiczny. Wynosi (w przypadku ugotowanej cieciorki) tylko 28. Zatem jest to bardzo dobry produkt dla osób z cukrzycą, które powinny wybierać produkty z niskim IG, by w ten sposób kontrolować stężenie glukozy we krwi. Dietetycy podkreślają też, że regularne spożywanie cieciorki (oraz innych strączków) sprzyja zapobieganiu rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Ciecierzyca zmniejsza stężenie cholesterolu

Masz problemy sercowo-naczyniowe? Cieciorka powinna znaleźć się w twoim jadłospisie! Badania pokazują bowiem, iż jedzenie roślin strączkowych zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL, tj. tzw. "złego" cholesterolu. Składniki znajdujące się w ciecierzycy pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi. Jeżeli zatem chcesz zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, sięgaj po ten składnik.

Ciecierzyca - właściwości odchudzające

Sycąca i niskokaloryczna. To właśnie ciecierzyca. Właściwości odchudzające tej rośliny są niezaprzeczalne. W jednej porcji (28 g) znajduje się tylko 46 kalorii. Dodatkowo skutecznie gasi apetyt, a więc tym bardziej sprawdzi się przy redukcji wagi.

Możesz dodawać ją do sałatek, tworzyć z niej pasty do chleba, albo np. dorzucić do warzyw na patelnię. Nie masz czasu na gotowanie ciecierzycy? Żaden problem. Możesz sięgać po tę z puszki albo ze słoika. Tego typu produkty znajdują się w większości znanych supermarketów.

Nie wszyscy też wiedzą, że ciecierzyca, a szczególnie napar z liści ciecierzycy, przyspiesza trawienie, co ma szczególne znaczenie dla osób na diecie i nie tylko.

Ciecierzyca - właściwości zdrowotne

Sprawdź również inne właściwości zdrowotne ciecierzycy:

  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego,
  • duża zawartość błonnika pokarmowego, co pomaga m.in. w leczeniu cukrzycy,
  • wsparcie dla funkcjonowania żołądka, śledziony i trzustki,
  • duża zawartość witaminy B6 i cynku poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • łagodzi bóle głowy, kaszel, podrażnienia górnych dróg oddechowych,
  • zapobiega anemii (duża zawartość żelaza),
  • pozytywnie wpływa na płodność,
  • zapobiega zaparciom,
  • poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.

 

Sprawdź także: Falafel - egzotyczne kotleciki - przepis ze Smaker.pl

Ciecierzyca - co można z niej zrobić?

To wspaniale, jeżeli chcesz, by w twojej kuchni na stałe zagościła ciecierzyca. Co można z niej zrobić? Opcji jest naprawdę wiele.

Cieciorka nadaje się do jedzenia na słono i na słodko, na zimno i na gorąco. Sprawdź kilka pomysłów:

  • falafle - hinduskie kotleciki przygotujesz szybko i sprawnie. Wrzuć do kielicha mocnego blendera namoczoną przez noc ciecierzycę, przyprawy (curry, paprykę ostrą, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, czosnek i inne ulubione), dodaj posiekaną natkę pietruszki, ząbki czosnku i trochę oliwy. Zmiksuj, uformuj kotleciki i usmaż albo upiecz w piekarniku. Świetnie nadają się np. do pity,
  • pasztet - ciecierzyca zmiksowana delikatnie z warzywami, odrobiną bułki tartej i jajkiem to pierwszy krok do zrobienia pysznego pasztetu. Potem pozostaje już tylko upiec w piekarniku. Pychotka!
  • przekąska zamiast chipsów - wymieszaj ciecierzycę ze słoika z oliwą i miksem ulubionych ziół. Przełóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza,
  • pasty do chleba - słynny hummus składa się właśnie z ciecierzycy. Możesz po prostu zmiksować cieciorkę z puszki z czosnkiem, pastą tahini, oliwą i sokiem z limonki. Możesz też dodać ulubione składniki, np. natkę pietruszki, suszone pomidory, upieczoną w piekarniku marchewkę czy paprykę,
  • domowa nutella - lubisz kremy czekoladowe? Z ciecierzycy przygotuj taki w zdrowej wersji! Po prostu zmiksuj cieciorkę z kakao i ulubionym słodzidłem. Takie smarowidło nada się idealnie do naleśników czy po prostu na kanapki,
  • panierka - mąka z ciecierzycy (czyli po prostu zmiksowana cieciorka) świetnie nadaje się do przygotowania panierek. Wymieszaj ją z przyprawami, dodaj wody, odczekaj i wymocz w niej np. kalafiora. Potem usmaż warzywa na patelni, a otrzymasz genialne nuggetsy!
  • ciecierznica - wegańska jajecznica? Nie ma problemu! Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą, przyprawami, płatkami drożdżowymi, dodaj ulubione warzywa i wyłóż wszystko na rozgrzany tłuszcz na patelni. Mieszaj do uzyskania konsystencji jajecznicy. Pyszna opcja na śniadanie i nie tylko!

Aquafaba - co zrobić z "wegańskiego" białka?

Korzystasz z ciecierzycy ze słoika albo z puszki? To świetna opcja (bardzo szybka i wygodna). Pamiętaj jednak, aby pod żadnym pozorem nie wylewać wody z puszki czy słoika. Ten płyn to początek czegoś niesamowitego o nazwie... aquafaba. Co trzeba zrobić? Wodę tę trzeba po prostu ubić jak białko jajka z dodatkiem szczypty soli. To świetna podstawa do bezy, kremów, majonezu.

Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka, witamin oraz składników mineralnych i doskonale sprawdzi się w twojej kuchni. Pokochacie ją całą rodziną! Zainspiruj się przepisami naszych Użytkowników na wyjątkowe dania pełne cieciorki.

 

Sprawdź także: Hummus - przepis ze Smaker.pl

 

1. Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca

Przekąska z ciecierzycy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Prażona ciecierzyca a'la popcorn

Prażona ciecierzyca przepis

Przekąska z ciecierzycy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy

Jak zrobić hummus?

Jak zrobić hummus? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Fitsałatka z prażoną ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycą przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sałatka gyros z prażoną ciecierzycą

Sałatka gyros z ciecierzycą

Sałatka gyros z ciecierzycą przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

Jak zrobić ciecierzycę po bretońsku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

Ciecierzyca z kurczakiem na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Ciecierzyca z kiełbasą i jarmużem w pomidorach

Ciecierzyca z kiełbasą i jarmużem w pomidorach

Ciecierzyca z kiełbasą na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami

Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami

Ciecierzyca po meksykańsku przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Zajadamy się tym do dziś! Te potrawy robiły furorę w PRL-u »

Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów »

Kapusta kiszona zasmażana: Jak zrobić? Do czego ją podawać? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 383

30 min
5
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 191

30 min
7
>60 min
15

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4