Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Ciecierzyca - dobrze smakuje i odchudza. Poznaj nieznane właściwości cieciorki

Większość osób przechodzi obojętnie obok niej w sklepach. Tymczasem ciecierzyca, bo o niej mowa, jest tania, pyszna i nieziemsko zdrowa! Czy znasz jej właściwości? Jeżeli nie to właśnie masz świetną okazję, by nadrobić zaległości!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Czy ciecierzyca dostarcza białka?

Jakie właściwości ma ciecierzyca?

- Czy cukrzycy mogą jeść ciecierzycę?

- Czy ciecierzyca obniża cholesterol?

- Czy ciecierzyca odchudza?

- Jakie są właściwości zdrowotne ciecierzycy?

- Co można zrobić z ciecierzycy?

- Co to jest aquafaba?

- Co zrobić z ciecierzycy? (przepisy)

 

Ciecierzyca nazywana jest też cieciorką. Inna nazwa, choć zdecydowanie mniej znana, to groch włoski. Roślina ta od dawien dawna cieszy się ogromnym zainteresowaniem w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu.

Zapewne nieraz słyszałeś o falafelach czy hummusie. Te przysmaki zdobywają popularność także u nas. Nic dziwnego, są pyszne i... działają jak afrodyzjaki. Poznaj więcej właściwości ciecierzycy, a na pewno przekonasz się, że powinna na stałe zagościć w twojej kuchni.

Zobacz: Hummus z ciecierzycy i buraków

Ciecierzyca źródłem białka

Ciecierzycę dobrze znają weganie. Roślinę tę często używa się w ich kuchni nie tylko ze względu na smak, ale dużą ilość białka. W 100 g ugotowanej cieciorki jest aż 8,86 gramów białka. Co ważne, to właśnie w ciecierzycy znajduje się sporo aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych.

Z drugiej strony, według specjalistów żywienia, brak w tej roślinie pełnowartościowego białka (np. takiego, który znajduje się w produktach mlecznych). To jednak nie problem - wystarczy zjeść cieciorkę w jednym posiłku np. z kaszą, by uzyskać dobre źródło pełnowartościowego białka.

Ciecierzyca - właściwości i wartości odżywcze

Ciecierzyca zawiera masę witamin i składników mineralnych. Sprawdź, jak wygląda średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g:

  • wartość energetyczna - 164 kcal
  • białko ogółem - 8,86 g
  • tłuszcz - 2,59 g
  • węglowodany - 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
  • błonnik - 7,6 g
  • witamina C - 1,3 mg
  • tiamina - 0,116 mg
  • ryboflawina - 0,063 mg
  • niacyna - 0,526 mg
  • witamina B6 - 0,139 mg
  • kwas foliowy - 172 μg
  • witamina A - 27 IU
  • witamina K - 4,0 μg
  • wapń - 49 mg
  • żelazo - 2,89 mg
  • magnez - 48 mg
  • fosfor - 168 mg
  • potas - 291 mg
  • sód - 7 mg
  • cynk - 1,53 mg

Niski indeks glikemiczny ciecierzycy

Kolejny plus ciecierzycy to jej niski indeks glikemiczny. Wynosi (w przypadku ugotowanej cieciorki) tylko 28. Zatem jest to bardzo dobry produkt dla osób z cukrzycą, które powinny wybierać produkty z niskim IG, by w ten sposób kontrolować stężenie glukozy we krwi. Dietetycy podkreślają też, że regularne spożywanie cieciorki (oraz innych strączków) sprzyja zapobieganiu rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Ciecierzyca zmniejsza stężenie cholesterolu

Masz problemy sercowo-naczyniowe? Cieciorka powinna znaleźć się w twoim jadłospisie! Badania pokazują bowiem, iż jedzenie roślin strączkowych zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL, tj. tzw. "złego" cholesterolu. Składniki znajdujące się w ciecierzycy pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi. Jeżeli zatem chcesz zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, sięgaj po ten składnik.

Ciecierzyca - właściwości odchudzające

Sycąca i niskokaloryczna. To właśnie ciecierzyca. Właściwości odchudzające tej rośliny są niezaprzeczalne. W jednej porcji (28 g) znajduje się tylko 46 kalorii. Dodatkowo skutecznie gasi apetyt, a więc tym bardziej sprawdzi się przy redukcji wagi.

Możesz dodawać ją do sałatek, tworzyć z niej pasty do chleba, albo np. dorzucić do warzyw na patelnię. Nie masz czasu na gotowanie ciecierzycy? Żaden problem. Możesz sięgać po tę z puszki albo ze słoika. Tego typu produkty znajdują się w większości znanych supermarketów.

Nie wszyscy też wiedzą, że ciecierzyca, a szczególnie napar z liści ciecierzycy, przyspiesza trawienie, co ma szczególne znaczenie dla osób na diecie i nie tylko.

Ciecierzyca - właściwości zdrowotne

Sprawdź również inne właściwości zdrowotne ciecierzycy:

  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego,
  • duża zawartość błonnika pokarmowego, co pomaga m.in. w leczeniu cukrzycy,
  • wsparcie dla funkcjonowania żołądka, śledziony i trzustki,
  • duża zawartość witaminy B6 i cynku poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • łagodzi bóle głowy, kaszel, podrażnienia górnych dróg oddechowych,
  • zapobiega anemii (duża zawartość żelaza),
  • pozytywnie wpływa na płodność,
  • zapobiega zaparciom,
  • poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.

 

Sprawdź także: Falafel - egzotyczne kotleciki - przepis ze Smaker.pl

Ciecierzyca - co można z niej zrobić?

To wspaniale, jeżeli chcesz, by w twojej kuchni na stałe zagościła ciecierzyca. Co można z niej zrobić? Opcji jest naprawdę wiele.

Cieciorka nadaje się do jedzenia na słono i na słodko, na zimno i na gorąco. Sprawdź kilka pomysłów:

  • falafle - hinduskie kotleciki przygotujesz szybko i sprawnie. Wrzuć do kielicha mocnego blendera namoczoną przez noc ciecierzycę, przyprawy (curry, paprykę ostrą, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, czosnek i inne ulubione), dodaj posiekaną natkę pietruszki, ząbki czosnku i trochę oliwy. Zmiksuj, uformuj kotleciki i usmaż albo upiecz w piekarniku. Świetnie nadają się np. do pity,
  • pasztet - ciecierzyca zmiksowana delikatnie z warzywami, odrobiną bułki tartej i jajkiem to pierwszy krok do zrobienia pysznego pasztetu. Potem pozostaje już tylko upiec w piekarniku. Pychotka!
  • przekąska zamiast chipsów - wymieszaj ciecierzycę ze słoika z oliwą i miksem ulubionych ziół. Przełóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza,
  • pasty do chleba - słynny hummus składa się właśnie z ciecierzycy. Możesz po prostu zmiksować cieciorkę z puszki z czosnkiem, pastą tahini, oliwą i sokiem z limonki. Możesz też dodać ulubione składniki, np. natkę pietruszki, suszone pomidory, upieczoną w piekarniku marchewkę czy paprykę,
  • domowa nutella - lubisz kremy czekoladowe? Z ciecierzycy przygotuj taki w zdrowej wersji! Po prostu zmiksuj cieciorkę z kakao i ulubionym słodzidłem. Takie smarowidło nada się idealnie do naleśników czy po prostu na kanapki,
  • panierka - mąka z ciecierzycy (czyli po prostu zmiksowana cieciorka) świetnie nadaje się do przygotowania panierek. Wymieszaj ją z przyprawami, dodaj wody, odczekaj i wymocz w niej np. kalafiora. Potem usmaż warzywa na patelni, a otrzymasz genialne nuggetsy!
  • ciecierznica - wegańska jajecznica? Nie ma problemu! Wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą, przyprawami, płatkami drożdżowymi, dodaj ulubione warzywa i wyłóż wszystko na rozgrzany tłuszcz na patelni. Mieszaj do uzyskania konsystencji jajecznicy. Pyszna opcja na śniadanie i nie tylko!

Aquafaba - co zrobić z "wegańskiego" białka?

Korzystasz z ciecierzycy ze słoika albo z puszki? To świetna opcja (bardzo szybka i wygodna). Pamiętaj jednak, aby pod żadnym pozorem nie wylewać wody z puszki czy słoika. Ten płyn to początek czegoś niesamowitego o nazwie... aquafaba. Co trzeba zrobić? Wodę tę trzeba po prostu ubić jak białko jajka z dodatkiem szczypty soli. To świetna podstawa do bezy, kremów, majonezu.

Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka, witamin oraz składników mineralnych i doskonale sprawdzi się w twojej kuchni. Pokochacie ją całą rodziną! Zainspiruj się przepisami naszych Użytkowników na wyjątkowe dania pełne cieciorki.

 

Sprawdź także: Hummus - przepis ze Smaker.pl

 

1. Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca

Przekąska z ciecierzycy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Prażona ciecierzyca a'la popcorn

Prażona ciecierzyca przepis

Przekąska z ciecierzycy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy

Jak zrobić hummus?

Jak zrobić hummus? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Fitsałatka z prażoną ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycą przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sałatka gyros z prażoną ciecierzycą

Sałatka gyros z ciecierzycą

Sałatka gyros z ciecierzycą przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

Jak zrobić ciecierzycę po bretońsku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

Ciecierzyca z kurczakiem na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Ciecierzyca z kiełbasą i jarmużem w pomidorach

Ciecierzyca z kiełbasą i jarmużem w pomidorach

Ciecierzyca z kiełbasą na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami

Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami

Ciecierzyca po meksykańsku przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Zajadamy się tym do dziś! Te potrawy robiły furorę w PRL-u »

Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów »

Kapusta kiszona zasmażana: Jak zrobić? Do czego ją podawać? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczko kokosowe

Szybciutkie ciasto czy deser kokosowy bez pieczenia. Bardzo smaczny, łatwy do...

Odsłon: 220

30 min
4
Zupy Krupniczek z kurkami

Pożywna, gęsta zupa. Może zastąpić cały obiad. Kurki są szlachetnym dodatki...

Odsłon: 183

30 min
6
30 min
4
Dania główne Ciapkapusta

Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...

Odsłon: 433

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warstwowe sałatki na imprezę. Wyglądają apetycznie, smakują jeszcze lepiej

Warstwowe sałatki to gwiazdy każdej imprezy. Nie tylko zachwycają wyglądem, tworząc na stole kolorową mozaikę smaków, ale także urzekają swoją wyją...

2
Informacje Przetwory ze śliwek. Zrób sok, nalewkę i powidła

Śliwki, z ich soczystym miąższem i intensywnym smakiem, są idealne do przygotowywania różnorodnych specjałów. Sezon śliwkowy to doskonała okazja, b...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Krem z porów i cukinii, burgery z halloumi, babeczki z kremem i truskawkami

Ewa Wachowicz w swoim programie kulinarnym uczy, jak prosto można ugotować przysmaki z całego świata. W 516. odcinku „Ewa Gotuje” prowadząca przyrz...

1
Informacje Najlepsze ciasta ze śliwkami. Przepisy nie tylko ze starego notesu

Śliwki to jeden z ulubionych składników jesiennych wypieków, a przepisy na ciasta z tymi owocami od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Spraw...

25