Spis treści:
- Rozgrzewające zupy na Wszystkich Świętych
- Sycący obiad na Wszystkich Świętych
- Najlepsze ciasto na Wszystkich Świętych
Zastanawiasz się, co podać na obiad na Wszystkich Świętych? Posiłki zaserwowane bliskim muszą spełniać przede wszystkim dwa kryteria - być treściwe i rozgrzewające. W listopadzie często panują już przymrozki, dlatego - po dłuższym pobycie na świeżym powietrzu - należy zadbać o ogrzanie organizmu od środka i dostarczenie mu odpowiedniej liczby kalorii. Poniżej znajdziesz gotową listę ciepłych i pożywnych zup, dań głównych i słodkich ciast na Wszystkich Świętych.
Sprawdź także: Pyszne sałatki z szynką. 7 przepisów, których możesz nie znać
Rozgrzewające zupy na Wszystkich Świętych
Obiad na Wszystkich Świętych musi być naprawdę sycący, dlatego warto go rozpocząć od treściwej zupy. Nasze propozycje są na tyle pożywne, że mogą też stanowić jedyny posiłek, jaki w tym dniu przygotujesz. Jeśli lubisz tradycyjne przepisy, koniecznie skuś się na zrobienie tradycyjnego krupniku. Przyrządza się go znacznie szybciej niż rosół, a jest równie pyszny i bogaty w składniki odżywczy. Dzięki warzywom, których w nim nie brakuje, uzupełni niedobory witamin i minerałów. To szczególnie ważne po zziębnięciu.
Gdy chcesz jednak zaskoczyć bliskich rozgrzewającą zupą na Wszystkich Świętych, której jeszcze nie próbowali, to mamy dla ciebie trzy inne propozycje. Zupa gołąbkowa to znany i lubiany w Polsce smak popularnego dania głównego, jednak tym razem ukryty w głębokiej misce. Niezwykle sycąca i gorąca propozycja. Podobnie wypada zupa frankfurcka, która jest najlepszym zamiennikiem grochówki czy fasolowej. Równie gęsta, na bazie apetycznych kiełbasek i rozgrzewających przypraw, ale nie tak wzdymająca i obciążająca.
2. Rozgrzewająca zupa gołąbkowa
Zobacz przepisRozgrzewająca zupa gołąbkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Rozgrzewająca zupa frankfurcka
Zobacz przepisRozgrzewająca zupa frankfurcka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Może planujesz uroczysty obiad na Wszystkich Świętych i zapraszasz więcej gości? Wówczas nieoceniona wydaje się zupa krem z kukurydzy. Przyrządza się ją błyskawicznie i tylko z kilku składników. W mgnieniu oka przygotujesz duży gar zupy, którą możesz przechować w lodówce i tylko podgrzać następnego dnia.
4. Rozgrzewająca zupa kukurydziana
Zobacz przepisRozgrzewająca zupa kukurydziana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sycący obiad na Wszystkich Świętych
Wielu gospodarzy zadaje sobie pytanie, co podać na obiad na Wszystkich Świętych. Polacy uznają ten dzień za święto i często serwują bardziej uroczysty posiłek, nawet jeśli nie zapraszają gości. Bezpieczną, tradycyjną recepturą będzie ta na schab w sosie cebulowym. Mięso wychodzi kruche i delikatne, za to sos - przyjemnie rozgrzewa, dodaje daniu soczystości i wyraźnego aromatu.
1. Schab w sosie cebulowym
Zobacz przepisSchab w sosie cebulowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jesień to sezon grzybowy, więc warto w kuchni wykorzystać też skarby lasu. Tym bardziej że roladki z dodatkiem grzybów (lub pieczarek) przygotujesz nawet dzień wcześniej i po prostu odgrzejesz w piekarniku po powrocie z cmentarza (nie stracą na swoim smaku). Takie danie główne podasz więc w ekspresowym tempie, co na pewno docenią zziębnięci i głodni goście.
Oczywiście nie musisz ograniczać się tylko do roladek z grzybami. Wypełnij je papryką, musztardą i boczkiem, ogórkami kiszonymi albo szynką. Podając je na zimno, pokrojone w plastry, możesz też dodać do nich przepyszną sałatkę idealną na Wszystkich Świętych. Nada lekkiej przekąsce dużo soczystości i przede wszystkim ją urozmaici.
3. Sałatka idealna na dzień Wszystkich Świętych
Zobacz przepisSałatka idealna na dzień Wszystkich Świętych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli nie podałeś bliskim zupy, to możesz postawić na treściwy, gęsty gulasz, bogracz lub potrawkę. Przygotowuje się je bardzo prosto, z ulubionych składników twoich bliskich. Poniżej znajdziesz jeden z najprostszych - pełen zdrowych warzyw i na chudym indyku oraz bogaty bogracz. Domownicy z pewnością zjedzą dużą porcję, aby się rozgrzać.
4. Ciepłe danie na Wszystkich Świętych
Zobacz przepisCiepłe danie na Wszystkich Świętych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Bogracz na Wszystkich Świętych
Zobacz przepisBogracz na Wszystkich Świętych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Najlepsze ciasto na Wszystkich Świętych
Po - bardziej lub mniej uroczystym - obiedzie na Wszystkich Świętych warto podać rodzinie jeszcze coś słodkiego. Szczególnie gdy nie mieli okazji spróbować cmentarnych przysmaków podczas wspominania zmarłych. Na początku znowu klasyczna propozycja - na ciasto drożdżowe. Po sycącym i rozgrzewającym daniu głównym będzie lekkim dopełnieniem. Pasuje idealnie do kawy, która przyda się, jeśli obiad traktujecie tylko jak przystanek przed dalszą cmentarną wędrówką.
1. Ciasto na Wszystkich Świętych
Zobacz przepisCiasto drożdżowe na Wszystkich Świętych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Możesz też wykorzystać jesienne składniki, czyli jabłka. Nie musisz jednak piec czasochłonnej szarlotki, tylko przygotować jabłecznik bez pieczenia. Wystarczą do tego herbatniki i cynamon. W domu uniesie się piękny aromat, a deser praktycznie sam się zrobi. Jeśli masz więcej czasu, upiecz niewielkie rogaliki z jabłkami. Zapakuj je bliskim do domu lub zaserwuj do filiżanki kawy czy herbaty.
2. Jabłecznik bez pieczenia
Zobacz przepisJabłecznik bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Twoi najbliżsi to fani naprawdę słodkich deserów? Jesienią najlepiej zrobić prosty chlebek bananowo-czekoladowy, który przyrządza się błyskawicznie, z łatwo dostępnych składników i który jest świeży nawet do kilku dni. Takie ciasto na Wszystkich Świętych na pewno się sprawdzi.
4. Chlebek bananowo-czekoladowy
Zobacz przepisChlebek bananowo-czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Te słodycze pojawiają się tylko raz w roku. Jakie cmentarne przysmaki warto spróbować 1 listopada?»
Ekspresowa Sałatka Kaznodziei. Niezwykle sycąca, a z półproduktów »
Cukrzycy mogą jeść bez obaw. Mięsisty owoc dobrze stymuluje układ odpornościowy »