Spis treści:
Sezon na figi można uznać za rozpoczęty, świeże owoce pojawiły się na półkach wielu supermarketów, dlatego warto wykorzystać je w codziennych przepisach. Możesz dodać je do porannej owsianki, jogurtu z musli lub słodkich placuszków, świetnie sprawdzą się także w sałatkach lub w wersji zapiekanej. Oczywiście będą hitem jako dodatek do deserów i ciast. Zastanawiasz się, czy figi są zdrowe? Podpowiemy ci, jakie są ich właściwości oraz kto nie powinien jeść fig.
Sprawdź także: Jabłka surowe czy gotowane – które są zdrowsze? Kiedy jabłko leczy, a kiedy szkodzi

Czy figi są zdrowe?
Figi to bardzo zdrowe owoce, są źródłem witamin z grupy B, witaminy A i K oraz substancji mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo czy miedź. Nie brakuje w nich również błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspierają prawidłowe trawienie, zapobiegają zaparciom, przyspieszają przemianę materii, a także pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cukru i cholesterolu we krwi. W składzie fig znajdują się również fitosterole, które także mają korzystny wpływ na regulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Owoce te mają także działanie przeciwutleniające, wspierają walkę z wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo.
Dodatkowo połączenie wapnia i fosforu korzystnie wpływa na wzmocnienie kości i zębów, żelazo pozwala zapobiegać anemii, magnez pozwala zadbać o układ nerwowy, wspierają pamięć i koncentrację, potas pomaga regulować ciśnienie krwi, a witamina A wspiera zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami, np. zwyrodnieniem plamki żółtej.
Co więcej, mogą jeść je osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy, w jednym świeżym owocu (70 g) znajduje się ok. 52 kcal. Warto uważać jednak na ilość fig suszonych, w 100 g fig suszonych będzie już 300 kcal.
Kto nie powinien jeść fig?
Jak widać w figach kryje się moc cenny właściwości, jednak nie wszyscy powinni sięgać po te owoce. Przeciwwskazaniem do jedzenia fig jest między zażywanie leków rozrzedzających krew, odradza się je również osobom, które borykają się z chorobami układu pokarmowego, np. zapaleniem żołądka, okrężnicy i jelit oraz dną moczanową. Suszone figi nie powinny być spożywane w dużych ilościach przez osoby, które chorują na cukrzycę.
Najlepsze przepisy z figami
Zastanawiasz się, do jakich dań dodać figi? Zainspiruj się przepisami naszych użytkowników.
1. Konfitura z fig (dżem z fig)

Konfitura z fig (dżem z fig) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Modra kapusta z figami
Modra kapusta z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Omlet jaglany z figami

Omlet jaglany z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Migdałowa tarta z figami

Migdałowa tarta z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Gulasz wieprzowy z figami

Gulasz wieprzowy z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Figi w sosie karmelowym

Figi w sosie karmelowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Naleśniki z serem i figami

Naleśniki z serem i figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: zywienie.medonet.pl, dietetycy.org.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »
Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »
Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »