Fot. 123RF/Picsel
Zupa to jedno z dań o najdłuższej historii. Była znana już w czasach prehistorycznych, gdzie ludzie przygotowywali ją z dzikich roślin i podawali w wydrążonych kamieniach bądź muszlach. Do Polski zawitała dopiero koło XIII wieku. Pierwsze zupy były dosyć skromne. Ich rozkwit nastąpił za panowania królowej Bony w epoce renesansu, która sprowadziła o naszego kraju sporo odmian warzyw.
Obecnie zupy dla wielu z nas to jedynie ciepłe wspomnienie dzieciństwa. Do najbardziej popularnych możemy zaliczyć: rosół, pomidorową, barszcz czerwony, ogórkową, jarzynową i krupnik. Na każdą z nich nasze mamy mają swój sprawdzony przepis. Dlaczego warto podtrzymać tradycję jedzenia zup w naszych domach?
1. Proste do przygotowania
Nie trzeba być mistrzem kuchni, aby ugotować wyśmienitą zupę, która zachwyci smakiem i aromatem nawet najbardziej wybredne podniebienia. Z przygotowaniem pysznego kremu lub wywaru z warzywami poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Można ją zrobić ze świeżych warzyw lub mrożonek. Najlepiej smakuje jednak ta z wykorzystaniem produktów sezonowych. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i dodatkom z pewnością będzie niesamowicie smaczna i pożywna.
2. Idealne dla osób na diecie
Podstawowymi składnikami każdej zupy jest woda i warzywa dlatego wartość kaloryczna w porcji 250 ml nie przekracza zwykle 150 kcal. Jeśli zrezygnujemy z dodatków takich jak tłusta śmietana, ziemniaki lub grzanki wartość energetyczna może spaść nawet poniżej 100 kcal. Co więcej, zupy pomagają w uzupełnieniu płynów, których dorosły człowiek powinien przyjmować średnio 2 litry dziennie. Spożywanie jej podczas obiadu przed daniem głównym pozwala na zaspokojenie pierwszego głodu i zaoszczędzenie przyjmowanych kalorii z drugiego posiłku.
3. Pomagają podczas infekcji
Według naszych babć na pierwsze oznaki przeziębienia oraz dolegliwości związane z grypą najlepiej zjeść talerz ciepłego rosołu. W końcu nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca zupa w chodne jesienne dni. Dzięki właściwościom zdrowotnym królowa polskich zup pozwala na obniżenie wysokiej temperatury, pomaga w udrożnieniu dróg oddechowych oraz wpływa na poprawienie samopoczucia i polepszenie ogólnej kondycji zdrowotnej.
4. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie
Składniki wykorzystywane do ugotowania zupy tj.: warzywa, mięso i kasze pozwalają na dostarczenie do naszego organizmu m.in.: błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Zastanawiając się nad odpowiednim przepisem najlepiej wybrać ten, który zajmie nam jak najmniej czasu. Podczas długiej obróbki termicznej możemy pozbyć się z naszych produktów tego, co najcenniejsze dlatego, im krócej je gotujemy naszą zupę, tym więcej wartości odżywczych dostarczymy podczas jedzenia do naszego organizmu. Jeśli chcesz przygotować w pełni wartościową zupę, zrezygnuj z ulepszaczy smaku. Prawdziwy wywar z mięsa i warzyw z pewnością nada potrawie odpowiedni smak i zapach.
5. Świetny sposób na jedzenie warzyw
Każdy z nas powinien przyjmować średnio pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Jeśli twoi domownicy sięgają po nie niechętnie - możesz je ukryć w smacznej zupie. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się kremy. Do najbardziej popularnych należą te, przygotowywane z dyni, buraków lub brokułów. Taki sposób serwowania warzyw przybliży Cię do osiągnięcia celu.
Chcesz poznać kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe, wartościowe i smaczne zupy? Sięgnij po receptury naszych użytkowników:
1. Zupa dyniowo-czosnkowa z kremem buraczkowym
Fot. flymetothespoon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Patros na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Magusia87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Undefined-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
9. Tradycyjny krupnik staropolski
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Dzi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.