Grzyby, które można zbierać w lipcu – co z nich zrobić?

Mówi się, że najdogodniejszą porą na zbieranie grzybów w Polsce jest jesień i październik. Okazuje się jednak, że piękne egzemplarze pojawiają się również latem. Poznaj grzyby, które można zbierać w lipcu i sprawdź, jak wykorzystać je w kuchni.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Każdy doświadczony grzybiarz wie, że lipiec to miesiąc, w którym można natknąć się na pierwsze grzyby rurkowe. Mają one w naszym kraju idealne warunki do wzrostu, ponieważ słońce i wysokie temperatury przeplatają się tutaj z deszczem. Warto pamiętać, że wśród nich nie brakuje grzybów trujących, których spożycie może skończyć się poważnym uszczerbkiem na zdrowiu, a nawet śmiercią. Jak rozpoznać, czy grzyb jest trujący? I jakie potrawy przyrządzić z grzybów lipca? Poniżej znajdziesz cenne wskazówki, które przydają się nie tylko latem i są stosowane przez profesjonalnych grzybiarzy. Dzięki nim wyjdziesz z lasu z pełnym koszykiem pięknych i przede wszystkim jadalnych okazów. 

Grzyby, które można zbierać w lipcu – krótka charakterystyka  

Borowik szlachetny 

Borowik szlachetny, zwany również prawdziwkiem, to niewątpliwie jeden z najchętniej zbieranych grzybów leśnych w Polsce. Można spotkać go od czerwca do grudnia, zarówno w lasach mieszanych, jak i liściastych czy iglastych. Najczęściej pojawia się na terenach dobrze oświetlonych, np. na obrzeżach lasu. Jego atutem jest wysoka zawartość witamin, minerałów i łatwo przyswajalnego białka. 

Podgrzybek brunatny  

Wśród grzybów, które można zbierać w lipcu, znajduje się także podgrzybek brunatny. Występuje on od czerwca do listopada, zazwyczaj pod sosnami i świerkami. Okaz ten doskonale nadaje się do suszenia, marynowania, mrożenia oraz konserwowania. Jego miąższ jest łagodny w smaku, dzięki czemu odznacza się dużą uniwersalnością w kuchni.  

Maślak zwyczajny  

Maślak zwyczajny to grzyb o przyjemnym leśnym aromacie i dość intensywnym kolorze. Można znaleźć go wyłącznie w lasach iglastych, przeważnie w okolicach drzew sosnowych. Jako że jest bardzo charakterystyczny, trudno jest pomylić go z jakimkolwiek trującym egzemplarzem. Grzyb ten świetnie smakuje w wersji duszonej, smażonej i marynowanej.  

Kurka  

W zestawieniu grzybów lipca nie może zabraknąć oczywiście kurek, czyli pieprzników jadalnych. Sezon na nie trwa od czerwca do października – należy szukać ich pod stertami opadłych liści lub mchem, najlepiej w sąsiedztwie świerków oraz sosen. Cenione są one przede wszystkim za wyjątkowy aromat oraz obecność cennych witamin, minerałów i antyoksydantów. 

Mleczaj rydz 

Mleczaj rydz uznawany jest za jeden z najszlachetniejszych darów lasu. Wyróżnia się on lekko pomarańczowym lub rudo-czerwonym kapeluszem oraz walcowatym trzonem. Najczęściej można natknąć się na niego w liściastych gajach oraz lasach świerkowych, np. w pobliżu sosen. Okres jego występowania trwa do jesieni 

Koźlarz babka 

Koźlarz babka, zwany również kozakiem lub koźlakiem, pojawia się w polskich lasach od lipca do listopada. Można znaleźć go w lasach mieszanych, iglastych i liściastych, a także w ogrodach i parkach. Do jedzenia nadaje się jedynie jego kapelusz, ponieważ trzon jest sztywny i włóknisty. Ten pierwszy kryje w sobie bardzo smaczny miąższ, będący źródłem pełnowartościowego białka.  

Czubajka kania 

Na czubajkę kanię można trafić w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, zazwyczaj w sąsiedztwie buków. Charakteryzuje się ona lekko orzechowym smakiem i zapachem i – podobnie jak w przypadku koźlarza – jadalny jest jedynie jej kapelusz. Wiele osób spożywa ją w formie smażonej, np. w panierce, choć równie dobrze można ją ugotować, zamarynować lub ususzyć.  

Zobacz także: Jak zrobić boczniaka à la schabowy?

Jak rozpoznać, czy grzyb jest trujący 

Grzyby trujące można łatwo pomylić z tymi jadalnymi. Jeśli zdecydujesz się na grzybobranie w lipcu, unikaj takich okazów jak borowik szatański i purpurowy, muchomor plamisty i sromotnikowy, olszówka, zasłonak rudy, goryczak oraz strzępiak ceglasty.  

Jak rozpoznać, czy grzyb jest trujący? Większość z nich, poza kanią, kurkami i gąską zieloną, dysponuje kapeluszami z blaszkami. Niektóre poradniki sugerują przełamanie grzyba i dotknięcie go czubkiem języka – gorzki smak ma świadczyć o toksyczności. Nie jest to odpowiednia metoda, ponieważ nie każdy trujący egzemplarz uraczy cię nieprzyjemnym posmakiem.  

Najbezpieczniejszą opcją weryfikacji grzybów będzie posłużenie się atlasem lub specjalną aplikacją w telefonie. W razie wątpliwości możesz udać się do stacji sanitarno-epidemiologicznej i skorzystać z bezpłatnej ekspertyzy. 

Sprawdź także: Babciny sposób na czyszczenie kurek. Już nic nie będzie chrzęścić w zębach!

Grzyby lipca – przepisy 

Jak wykorzystać w kuchni grzyby lipca? Przepisy są naprawdę liczne! Możesz wyczarować z nich smaczne przekąski oraz dodatki do rozmaitych dań. Poznaj najciekawsze propozycje i wprowadź powiew leśnego aromatu do swojego jadłospisu! 

Borowiki duszone w śmietanie 

Borowiki duszone w śmietanie doskonale sprawdzają się jako przystawka oraz sos do mięs lub mącznych wyrobów, np. kopytek. Do ich przyrządzenia potrzebujesz świeżych grzybów, masła, cebuli, śmietany oraz soli i mielonego pieprzu.  

Realizację przepisu rozpocznij od opłukania borowików pod bieżącą wodą. Następnie pozbaw je trzonków, a kapelusze sparz wrzątkiem. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w rondelku. Po chwili dodaj borowiki, podlej je wodą i duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po ok. 20 minutach dolej do grzybów śmietanę i dopraw całość solą oraz pieprzem – kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne 10 minut. 

Zupa krem z kurek  

Co jeszcze można wyczarować z grzybów lipca? Na przykład kurkową zupę krem! Aby ją zaserwować, poza grzybami musisz zaopatrzyć się w czosnek, ziemniaki, masło, natkę pietruszki, słodką paprykę, mieloną gałkę muszkatołową, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. 

W pierwszej kolejności zabierz się za oczyszczanie i obieranie kurek – przy okazji możesz nieco skrócić ich ogonki i - w razie potrzeby - podzielić je na mniejsze części. Po wykonaniu tych czynności obierz, wypłucz i pokrój ziemniaki. Rozpuść w garnku masło wraz z oliwą i dorzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, ziemniaki oraz grzyby – smaż całość przez ok. pięć minut. Dolej do garnka nieco wody i kontynuuj obróbkę termiczną pod przykryciem przez kolejne 20 minut.  

Pod koniec gotowania dopraw zupę i zmiksuj ją blenderem. Gotowe danie przelej do miseczek, posyp posiekaną natką pietruszki i udekoruj całymi kurkami.  

Smażone kanie 

Smażone kanie z pewnością przypadną do gustu fanom panierowanych przekąsek. Ich przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy zrobić prostą panierkę, składającą się z jajek, bułki tartej oraz soli i pieprzu. Ponadto przyda ci się masło lub olej do smażenia. Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest dokładne oczyszczenie kapeluszy. Następnie wbij do talerza jajko i dopraw je solą oraz pieprzem. Zanurzaj w nim kolejno grzyby i obtaczaj w bułce tartej. Smaż je do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Smacznego! 

Więcej inspiracji pokazujących, jak wykorzystać lipcowe grzyby, znajdziesz wśród przepisów naszych użytkowników:

1. Maślaki marynowane

 Maślaki marynowane Zobacz przepis

Jakie grzyby zbierać w lipcu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajecznica z boczkiem i kurkami

 Jajecznica z boczkiem i kurkami Zobacz przepis

Jajecznica z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Carpaccio z borowikami

 Carpaccio z borowikami Zobacz przepis

Carpaccio z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tarta z borowikami

 Tarta z borowikami Zobacz przepis

Tarta z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kremowe risotto z borowikami

 Kremowe risotto z borowikami Zobacz przepis

Kremowe risotto z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pęczotto z podgrzybkami

 Pęczotto z podgrzybkami Zobacz przepis

Pęczotto z podgrzybkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Makaron z kurkami w śmietanie

 Makaron z kurkami w śmietanie Zobacz przepis

Makaron z kurkami w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jak zrobić pierogi z kurkami?

 Jak zrobić pierogi z kurkami? Zobacz przepis

Pierogi z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Placki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem

 Placki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z rydzami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Smażone kanie

 Smażone kanie Zobacz przepis

Smażone kanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kiszone rydze

 Kiszone rydze Zobacz przepis

Kiszone rydze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
0
Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 23048

60 min
30
Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 239

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

5
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4