Spis treści:
- Rodzaje grochu
- Jak gotować groch?
- Groch – wartości odżywcze
- Groch – właściwości zdrowotne
- Groch – przepisy
Groch to roślina strączkowa, która gości w kuchni już od tysięcy lat. Trudno się temu dziwić – w końcu nie tylko dobrze smakuje, ale również zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów. Ponadto wyróżnia się ogromną uniwersalnością – można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów i stosować jako dodatek do dań lub oddzielną przekąskę. Jak gotować groch i z czym najlepiej go podawać? Odpowiedzi na zadane pytania oraz garść ciekawostek na jego temat znajdziesz w dalszej części artykułu!
Sprawdź także: Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Koniec ze staniem przy garnku i gotowaniem!
Groch – pochodzenie
Z jakich stron globu wywodzi się groch? Pochodzenie tej rośliny nie jest do końca znane. Przypuszcza się, że pierwotnym miejscem jej uprawy był Bliski Wschód, a dopiero później trafiła do Europy. Jeśli chodzi o nasz kontynent, pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z XV wieku, co oznacza, że gości w tych stronach już bardzo długo. Obecnie można natknąć się na nią w niemal każdej kuchni na świecie, włączając w to polskie specjały.
Rodzaje grochu
W sprzedaży dostępne są głównie dwa rodzaje grochu, tj. żółty i zielony, choć w rzeczywistości jest ich znacznie więcej. Groch żółty to ten dodawany do tradycyjnej grochówki, natomiast groch zielony najczęściej spożywany jest w postaci konserwowej, np. jako komponent sałatki jarzynowej lub zupy krem. Biorąc pod uwagę budowę strąków, można wyróżnić również groch cukrowy i łuskowy. Inne dość znane odmiany tego warzywa to m.in. groch biały i – nieco mniej popularny – groch czerwony.
Jak gotować groch?
Jak gotować groch, żeby miał odpowiedni smak i konsystencję? Zacznij od odrzucenia zepsutych ziarenek. Następnie przepłucz go pod kranem, wsyp do miski i zalej wodą. Pamiętaj, że długość namaczania zależy od jego rodzaju – połówki grochu potrzebują ok. jednej, dwóch godzin, natomiast całe ziarna nawet 10 godzin. Po namoczeniu ponownie go przepłucz, wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj go na małym ogniu, pilnując, żeby nie przywierał do dna. Sól dodaj dopiero pod koniec obróbki. Po czym poznasz, że groch jest już gotowy? Po prostu zacznie się rozpadać pod naciskiem widelca.
Groch – wartości odżywcze
Ile kalorii i jakie witaminy kryje w sobie groch? Wartości odżywcze w 100 g tego produktu kształtują się następująco:
- Wartość energetyczna: 118 kcal;
- Białko: 8 g;
- Tłuszcze: 0,39 g;
- Węglowodany: 21 g;
- Błonnik: 8 g;
- Witamina C: 0,40 mg;
- Witamina E: 0,03 mg;
- Witamina K: 5, 00 µg;
- Witamina B1: 0,19 mg;
- Witamina B2: 0,06 mg;
- Witamina B3: 0,89 mg;
- Witamina B4: 32,8 mg;
- Witamina B5: 0,60 mg;
- Witamina B6: 0,05 mg;
- Witamina B9: 65 µg;
- Witamina B12: 0 µg;
- Żelazo: 1,29 mg;
- Potas: 362 mg;
- Magnez: 36 mg;
- Fosfor: 99 mg;
- Wapń: 14 mg.
Groch – właściwości zdrowotne
Jakie działanie na organizm wykazuje groch? Właściwości zdrowotne tej rośliny są naprawdę liczne! Przede wszystkim warto podkreślić, że obfituje ona w składniki, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, a których nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować – mowa m.in. o niektórych aminokwasach, zwłaszcza treoninie i lizynie. Doniesienia ze świata nauki pokazują, że białka obecne w grochu mogą przyjść z pomocą osobom borykającym się z przewlekłą chorobą nerek oraz hipertensją, czyli nadciśnieniem tętniczym. Ponadto istnieją przesłanki, by twierdzić, że jego spożywanie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
Kto powinien jeść groch?
Zastanawiasz się, kto powinien jeść groch? W czołówce listy znajdują się weganie i wegetarianie, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości białka. Ponadto jest on wskazany dla cukrzyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny (IG = 22), co oznacza, że po jego spożyciu glukoza uwalniana jest stopniowo. Co więcej, może on stanowić cenny składnik jadłospisu na diecie odchudzającej i to nie tylko ze względu na niską kaloryczność. Według naukowców posiłki na jego bazie zapewniają większe uczucie sytości niż te z białkiem zwierzęcym – w tym przypadku wieprzowiną i cielęciną.
Jedzenie grochu – przeciwwskazania
Komu może zaszkodzić jedzenie grochu? Przeciwwskazania do jego stosowania to m.in. wrzody żołądka, refluks i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także nadczynność i niedoczynność tarczycy – warto pamiętać, że groch to źródło substancji antyodżywczych zwanych tioglikozydami, które mogą upośledzać wchłanianie jodu.
Gazy i wzdęcia po grochu – jak zapobiegać?
Gazy i wzdęcia po grochu – jak zapobiegać tak uporczywym objawom? Wystarczy namoczyć nasiona przed ich gotowaniem. Warto jednak zrobić to dzień wcześniej, żeby poleżały w wodzie przynajmniej 12 godzin. Przed obróbką termiczną należy odlać płyn i wlać świeżą wodę. Dobrym pomysłem będzie także dodanie niektórych ziół i przypraw, w tym majeranku, mięty, tymianku, kminku oraz czosnku.
Groch – przepisy
Nie masz pomysłów na to, jak wykorzystać groch? Przepisy, które znajdziesz poniżej, z pewnością ułatwią ci to zadanie. Poznaj nasze propozycje i już dziś wprowadź ten wyjątkowy strączek do swojego jadłospisu!
Zupa krem z grochu
Zupa krem z grochu to doskonały pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Poza głównym składnikiem do jej przygotowania potrzebujesz cebuli, marchewki, pietruszki, czosnku, selera, ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, soli, mąki, masła, natki pietruszki, groszku ptysiowego oraz wody.
Realizację przepisu rozpocznij od namoczenia i ugotowania grochu, a następnie przełóż go do czystego garnka, wrzuć obrane warzywa, wsyp szczyptę soli i gotuj całość do momentu, aż wszystkie komponenty zmiękną. Usuń z garnka ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe, po czym dopraw jego zawartość solą oraz pieprzem i zmiksuj ją na gładką masę. Zrób na patelni zasmażkę z masła, mąki oraz wody i dodaj ją do powstałego kremu. Gotuj go do momentu, aż zacznie kipieć. Do gotowego dania dorzuć groszek ptysiowy oraz natkę pietruszki.
Pasta z grochu
Pasta z grochu to przysmak, który uatrakcyjni każdą kanapkę – i nie tylko! Aby go wyczarować, musisz zaopatrzyć się w groch łuskany, cebulę, czosnek, kurkumę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Jeśli gustujesz w nieco bardziej pikantnych potrawach, możesz dosypać nieco przyprawy chili. Wrzuć do garnka namoczony wcześniej groch wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi – gotuj go aż do miękkości. Po obróbce termicznej odlej wodę i zmiksuj groch za pomocą blendera. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę oraz chili, pieprz i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj.
Oryginalna wojskową grochówka
Oryginalna wojskowa grochówka to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań na bazie grochu. Powstaje ona z takich produktów jak łuskany groch, wędzony boczek, kiełbasa (śląska lub zwyczajna), czosnek, cebula, ziemniaki, liście laurowe, majeranek oraz sól i pieprz.
Pierwszym krokiem w przepisie jest ugotowanie grochu z liśćmi laurowymi. Pokrój ziemniaki i boczek w kostkę, kiełbasę w plasterki, a cebulę posiekaj. Podsmaż boczek na suchej patelni i wrzuć go do garnka z grochem. Na powstałym tłuszczu zeszklij cebulę i również dodaj ją do grochu. Dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem i wymieszaj – gotuj potrawę przez godzinę. Ok. 15 minut przed końcem obróbki dorzuć ziemniaki, a po jakimś czasie podsmażoną kiełbasę. Palce lizać!
Sprawdź, jakie dania z grochem przygotowali nasi użytkownicy.
1. Grochówka z całego grochu
Zobacz przepisGrochówka z całego grochu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pęczak z grochem do obiadu
Zobacz przepisPęczak z grochem do obiadu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Wigilijna kapusta z grochem
Zobacz przepisWigilijna kapusta z grochem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kapusta z grochem w cieście
Zobacz przepisKapusta z grochem w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Fava - grecka pasta z grochu
Zobacz przepisFava - grecka pasta z grochu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Zimowa zupa z cieciorki i grochu
Zobacz przepisZimowa zupa z cieciorki i grochu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »