Jak piec mięso z indyka, by nie było suche? Te sposoby nigdy nie zawodzą

Mięso z indyka zawiera sporo cennych składników odżywczych, a oprócz tego jest stosunkowo niskokaloryczne. Najpopularniejszym sposobem na przyrządzenie tego rodzaju drobiu jest upieczenie w piekarniku, które niekiedy może sprawić trochę kłopotu. Jak piec mięso z indyka, by było miękkie i soczyste w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu? Dzięki marynacie będzie rozpływać się w ustach.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Mięso z indyka – niezwykle smaczne i zdrowe danie 

Mięso z indyka nie bez powodu uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs. Jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne, ponieważ zawiera niską ilość tłuszczu. Mięso z indyka jest bogate w potas, fosfor, selen, magnes i cynk, a także spore ilości witamin z grupy B. Dzięki tym składnikom, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Ponadto jest cenione ze względu na dużą zawartość białka, dlatego jest często polecane przez dietetyków jako alternatywa dla wieprzowiny.

Rumiana i chrupiąca skórka, a pod nią soczyste, wilgotne mięso – taki powinien być idealnie przygotowany indyk. Niestety, samodzielne przyrządzenie tego mięsa czasami sprawia trudności. W wyniku niewłaściwego przygotowania indyk może stać się suchy i gumowaty. Jak piec ten rodzaj mięsa, aby otrzymać wymarzony efekt? Znamy sposoby, by mięso z indyka było soczyste!

Jak wybrać odpowiednie mięso z indyka?

Smak pieczonego indyka zależy bez wątpienia od jakości oraz świeżości mięsa, które powinno mieć jasnoróżowy kolor. Powierzchnia skóry, niezależnie od tego, czy kupowany jest cały indyk, czy też jego części, musi być wolna od uszkodzeń lub ciemnych plam. Mięso z indyka powinno mieć jednolity kolor i zdrowy połysk. Z kolei obecność ostrego zapachu wskazuje na szybki rozwój bakterii.         

Zobacz: Długo duszone podudzia kurczaka

Jak piec mięso z indyka? Przygotuj marynatę!  

Jak upiec mięso z indyka, aby jego smak zaskoczył niejednego znawcę kuchni? Kluczem do sukcesu jest marynata, która oprócz tego, że nadaje smak, to także zmiękcza mięso. Dzieje się tak dzięki zawartości w niej soli, która wyciąga wodę obecną w tkankach, a także zmienia strukturę mięsa, która staje się bardziej chłonna. Z racji tego, że mięso indyka jest twardsze od mięsa kurczaka, pozostawienie go w zalewie to obowiązek przed smażeniem lub pieczeniem.

Marynaty mogą być różne, w zależności od upodobań. Najprostsza składa się z bulionu drobiowego, sosu sojowego, czosnku i oliwy. Ponadto mięso drobiowe można namoczyć w mleku, które nada miękkości, a także soczystości. Do przygotowania marynaty do indyka potrzebne nam będą takie składniki jak: sól, pieprz, liście laurowe, czosnek, a nawet granulowana papryka słodka, kminek, miód lub sok z cytryny. Ważne jest, aby trzymać mięso w takiej marynacie jak najdłużej to możliwe.

Dla miękkości i soczystości mięso z indyka można namoczyć w solance. Sprawdzona proporcja to półtorej łyżki soli na litr zimnej wody. Tak zamarynowanego indyka najlepiej trzymać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce od ośmiu do 24 godzin. Po upływie tego czasu mięso drobiowe należy dokładnie umyć z nadmiaru soli oraz dobrze osuszyć. Dzięki takiej solance, po obróbce termicznej indyk będzie idealnie miękki, soczysty i rozpływający się w ustach.   

Ostatnią propozycją będzie słodko-kwaśna marynata. Do jej przygotowania potrzebne nam będą takie składniki jak imbir, miód, sos sojowy oraz sok z jakiegokolwiek cytrusa (najlepiej cytryny). Sos sojowy skutecznie zmieni barwę mięsa, dzięki czemu możemy być pewni, że indyk wchłonął marynatę.

Sprawdź także: Ryba idealna na dietę. 100 g ma tylko 100 kalorii!

Czym najlepiej przyprawiać mięso z indyka?

Mięso należy odpowiednio doprawić. Najważniejsze, żeby nie przesadzić z ilością przypraw, ponieważ indyk jest daniem bardzo delikatnym. Niekiedy wystarczy sama sól, pieprz, czosnek, a także oliwa.

Jakie zioła wybrać? Doskonale sprawdzą się zioła prowansalskie, ziele angielskie, papryka łagodna lub ostra, a także czosnek granulowany. Imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon oraz cynamon nadadzą mięsu z indyka bardziej orientalnego smaku.     

Jak piec mięso z indyka, by nie było suche?      

Pieczenie to najprostszy sposób na przyrządzenie indyka. Aby mięso z indyka było smaczne i soczyste, niezbędna jest minimalna wiedza, jak je piec. W przypadku pieczenia tego rodzaju drobiu jest inaczej niż w przypadku kurczaka czy kaczki. Powszechnie stosuje się zasadę: na każdy kilogram mięsa przypada godzina jego zapiekania w standardowej temperaturze.

Indyka zaczynamy piec przez 30 minut w temperaturze 220 st. C. Następnie należy zmniejszyć temperaturę do 170-180 st. C i piec go przez kolejne trzy godziny. Podczas pieczenia ważne jest, aby zachować odpowiednią wilgoć. W przypadku pieczenia indyka bez brytfanny, w piekarniku warto umieścić żaroodporne naczynie z wodą, które stale należy uzupełniać. Można go również piec w specjalnej folii do pieczenia, co sprawi, że proces pieczenia będzie trwał nieco krócej. Warto jednak pamiętać o tym, by do worka foliowego do pieczenia mięsa dolać trochę wody, żeby wytworzył się naturalny obieg wilgoci.  

Odpowiednią wilgotność zapewni również farsz, który zarówno dodaje smaku, jak i nasyca wilgocią mięso od wewnątrz. Po lekkim zrumienieniu od czasu do czasu indyka należy posmarować masłem lub polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Indyk pieczony po amerykańsku – przepis

Amerykanie są mistrzami pieczenia indyka. Z czego to wynika? Otóż w Święto Dziękczynienia, jedno z najważniejszych świąt obchodzonych w Stanach Zjednoczonych, główną tradycją jest uroczysty posiłek w gronie najbliższych. Powszechnie wiadomo, że najważniejszą potrawą tego dnia jest pieczony indyk. Najczęściej podawany jest z sosem żurawinowym oraz dwoma rodzajami purée: ziemniaczanym i dyniowym. Szacuje się, że w Święto Dziękczynienia w USA zjada się prawie 45 milionów indyków. Podpowiadamy, jak upiec idealnego indyka po amerykańsku!

    Składniki

    Podstawowe składniki:

    • cały indyk (około 5-6 kg),
    • 5 łyżek oliwy z oliwek,
    • 4 ząbki czosnku (przetartego lub drobno posiekanego),
    • 1 łyżka masła,
    • zioła (estragon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cząber),
    • woda,
    • sól, pieprz.

    Składniki na farsz:

    • 2 kwaśne jabłka,
    • 1 łyżka suszonej żurawiny,
    • 1 łyżka miodu,
    • orzechy włoskie,
    • orzechy laskowe,
    • rodzynki,
    • 2 łyżki wódki orzechowej (opcjonalnie).

    Przygotuj marynatę z wody i ziół oraz namocz w niej indyka. Pozostaw na całą noc w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce.

    Następnie zrób farsz. Jabłka pokrój w kostkę, zmieszaj z drobno pokrojonymi orzechami, żurawiną, rodzynkami i miodem. Dodaj czosnek (trzy ząbki) i masło. Opcjonalnie można dodać wódkę orzechową, która nada mięsu kruchości i ciekawy smak. Dopraw farsz solą i pieprzem. 

    Indyka wyjmij z marynaty. Włóż do środka przygotowany farsz i lekko zszyj. Nogi drobiu najlepiej związać grubą nitką i zabezpieczyć końce folią kuchenną. Mięso z indyka natrzyj solą, pieprzem, oliwą i pozostałym przetartym czosnkiem.

    Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Indyka należy piec w otwartej brytfannie lub na blaszce przez pół godziny. Po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec kolejne trzy - trzy i pół godziny. Pod koniec pieczenia warto rozciąć folię i przez ostatnie 15-30 minut dopiec indyka na rumiano w temperaturze 220 st. C. Koniecznie trzeba pamiętać o podlewaniu mięsa wodą lub sokiem z pieczenia oraz o wstawieniu do komory piekarnika dodatkowego pojemnika z wodą.  

    Sprawdź także: Wątróbka: drobiowa, wieprzowa, cielęca – jak przyrządzić te delikatne podroby?

    Z czym podawać mięso z indyka?

    Obok indyka pieczonego w całości, można pokusić się o przygotowanie piersi czy udźców indyczych. Znakomitym dodatkiem do tego rodzaju drobiu są ziemniaki: zarówno pieczone, jak i tłoczone. Równie dobrze sprawdzi się ryż. Ponadto mięso z indyka można podać z dodatkiem surówki białej lub czerwonej kapusty, buraków czy cykorii. Ważne jest, aby dodatki nie były zbyt dominujące.    

    1. Soczysta pieczeń z indyka

     Soczysta pieczeń z indyka Zobacz przepis

    Soczysta pieczeń z indyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Pierś z indyka pieczona w rękawie

     Pierś z indyka pieczona w rękawie Zobacz przepis

    Pierś z indyka pieczona w rękawie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Pieczeń z indyka w marynacie z miodu

     Pieczeń z indyka w marynacie z miodu Zobacz przepis

    Pieczeń z indyka w marynacie z miodu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Pieczeń z piersi indyka

     Pieczeń z piersi indyka Zobacz przepis

    Pieczeń z piersi indyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Pieczeń z indyka z owocami

     Pieczeń z indyka z owocami Zobacz przepis

    Pieczeń z indyka z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Pieczona pierś z indyka pod jogurtową pierzynką

     Pieczona pierś z indyka pod jogurtową pierzynką Zobacz przepis

    Pieczona pierś z indyka pod jogurtową pierzynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Pieczeń z indyka

     Pieczeń z indyka Zobacz przepis

    Jak zrobić soczystą pieczeń z indyka? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Pieczeń z indyka

     Pieczeń z indyka Zobacz przepis

    Soczysta pieczeń z indyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Pieczeń z indyka

     Pieczeń z indyka Zobacz przepis

    Pieczeń z indyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Zobacz także:

    Ceny czereśni biją rekordy. Uprawa w domu jest tania i owocna »

    Jak uprawiać ogórki na balkonie? »

    Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »

    Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Dania główne Calzone z nadzieniem mięsnym

    CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.

    Odsłon: 136

    >60 min
    2
    Konkurs
    Przepis bierze udzial w konkursie
    Desery Truskawkowy jogurciak z kokosową nutą

    Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...

    Odsłon: 126

    >60 min
    2
    Konkurs
    Przepis bierze udzial w konkursie
    Desery Fit jogurtowiec jagodowy na owsianym spodzie

    Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...

    Odsłon: 93

    60 min
    3
    Konkurs
    Przepis bierze udzial w konkursie
    Desery SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

    Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...

    Odsłon: 115

    >60 min
    3
    Konkurs
    Przepis bierze udzial w konkursie
    Desery Pomarańczowo-czekoladowy deser

    To niezwykle prosty i smaczny deser. Orzeźwiające pomarańcze doskonale kompon...

    Odsłon: 33

    >60 min
    2
    Konkurs
    Przepis bierze udzial w konkursie
    Desery Ciastka z truskawkowym zefirem

    Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...

    Odsłon: 50

    30 min
    3

    Polecane artykuły

    Wideo Domowe lody śmietankowe

    Tylko pięć podstawowych składników i odrobina cierpliwości wystarczą, aby zrobić pyszne domowe lody śmietankowe. Te z przepisu wychodzą naprawdę kr...

    0
    Informacje Kuchnia galicyjska, co warto o niej wiedzieć?

    Czy znasz potrawy charakterystyczne dla kuchni galicyjskiej? Wiesz, jakie kraje miały wpływ na to, z jakich smaków się teraz składa? Wybierz się w...

    0
    Informacje Łosoś wędzony jako źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

    Łosoś wędzony to bardzo popularny dodatek do sałatek, past, czy makaronów. Wędzenie ryby przedłuża przydatność do spożycia, ale wiele osób wybiera...

    0
    Informacje Jak pozbyć się much z kuchni? Najlepsze domowe sposoby na muchy

    Muchy w kuchni – problem, który może zirytować nawet najbardziej cierpliwą gospodynię. Wraz z nadejściem lata w naszych domach mogą pojawić się nie...

    0