Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie są właściwości wątróbki?
- Jakie wartości odżywcze posiada wątróbka?
- Jak przyrządzić wątróbkę, aby pozbyć się gorzkiego smaku?
- Co zrobić, żeby wątróbka nie twardniała podczas gotowania?
- Z czym podawać wątróbkę?
- Jak zrobić wątróbkę?
- Najlepsze przepisy na wątróbkę
Wątróbka – bez względu na jej rodzaj – to składnik, który obfituje w wiele prozdrowotnych substancji. Oprócz dobrego wpływu na zdrowie reprezentuje ona kategorię podrobów, dzięki czemu jest łatwo dostępnym produktem o niewygórowanej cenie.
Wątróbka charakteryzuje się specyficznym smakiem i teksturą, przez co ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jak przyrządzić ją tak, aby rozpływała się w ustach? I co zrobić, żeby wątróbka nie twardniała podczas gotowania?
Wątróbka: właściwości
Istnieje co najmniej kilka powodów, dla których warto, aby na twoim stole częściej gościła wątróbka. Właściwości tego produktu mogą zaskoczyć nawet największych sceptyków. Wątróbka obfituje w witaminy i mikroelementy, dlatego należałoby ją wdrożyć do codziennego jadłospisu, niezależnie od twojego wieku i stanu zdrowia.
Oprócz witamin z grupy B w wątróbce znajdziesz witaminy A, D oraz K. Na długiej liście soli mineralnych widnieją selen, miedź, żelazo oraz magnez. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, dania na jej bazie polecane są pacjentom zmagającym się z anemią. Co ciekawe, w wątróbce drobiowej znajduje się cenny aminokwas egzogenny – tauryna – wspierający rozwój mózgu w okresie wczesnego dzieciństwa.
Kto powinien uważać na wątróbkę? W grupie ryzyka wymienia się osoby cierpiące na dnę moczanową. Zawarte w niej peptyny mogą znacznie zaburzać funkcjonowanie i wydolność ich układu moczowego.
Zobacz: Mus z kurzych wątróbek na grzance z gruszkową konfiturą
Wątróbka: wartości odżywcze
Na liście produktów, po które sięgasz najrzadziej, pierwsze miejsce zajmuje wątróbka? Wartości odżywcze tego zdrowego reprezentanta podrobów zasługują na nieco więcej zainteresowania.
Wątróbka to doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Fakt ten powinien w szczególności zainteresować osoby dbające o linię, ponieważ makroskładnik ten oferuje sytość na długie godziny i wymaga dużego nakładu energetycznego do strawienia.
Wątróbka to również niskokaloryczne rozwiązanie – w 100 g drobiowego produktu znajduje się 119 kcal. Z kolei, spożywając wątróbkę wieprzową, dostarczysz swojemu ciału 134 kcal, a w przypadku wątróbki cielęcej – 164 kcal.
Wątróbka: jak przyrządzać ten przysmak, aby pozbyć się gorzkiego posmaku?
Po głowie chodzi ci wątróbka? Jak przyrządzać ten produkt, aby nie był gumowy i rozpływał się w ustach? Liczne kontrowersje wokół wątróbki wywołane są jej wyrazistym, ale nieco gorzkawym smakiem, który nie należy do najprzyjemniejszych. Jednak odpowiednia obróbka termiczna i korzystne połączenia smakowe w potrawach na bazie podrobów zamienią nielubianą przekąskę we frykas, którym nie pogardzi nawet najbardziej wymagający smakosz. Wystarczy, że namoczysz wątróbkę w mleku - pozbędziesz się niechcianego posmaku, a przy okazji mięso będzie jeszcze bardziej soczyste.
Sprawdź także: Co zrobić z tortilli na zimno i ciepło? Tych przepisów jeszcze nie próbowałeś
Wątróbka: co zrobić, żeby nie twardniała podczas gotowania?
Niestety podroby mają to do siebie, że często twardnieją lub wręcz stają się żylaste w wyniku zbyt długiej obróbki termicznej. Jednak istnieje bardzo prosty trik, który zamieni twoje danie w rozpływającą się w ustach symfonię smaku.
Przed smażeniem umieść wątróbkę w woreczku foliowym i delikatnie rozbij ją tłuczkiem. Pamiętaj, aby nie solić produktu w trakcie smażenia, a dopiero po przełożeniu gotowego dania na talerz. Niezawodnym sposobem jest również wykorzystanie mleka, kefiru lub jogurtu. Zawarte w nich składniki sprawiają, że włókna w wątróbce miękną i stają się delikatne w smaku.
Innym praktycznym rozwiązaniem jest pokrojenie wątróbki na mniejsze kawałki przed obróbką termiczną. Smaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu – dzięki temu wątróbka nie pochłonie zbyt dużo płynu i nie straci swojej soczystości. Wysoka temperatura zamknie soki w plasterkach, a ty będziesz mógł cieszyć się smakiem soczystej przekąski.
Wątróbka: jak podawać te delikatne podroby?
Szukasz ciekawych receptur na wątróbkę? Jak podawać ten smakołyk, aby zachwycić gości jego wyjątkowym smakiem i aromatem? Sposoby są naprawdę liczne!
Wątróbka wyśmienicie smakuje w towarzystwie owocowych dodatków oraz cebulki. Nie jesteś fanem słodkich potraw? Wątróbka w jarzynach, grillowana wątróbka w boczku, a nawet wątróbka w panierce – daj się ponieść fantazji i nie bój się stawiać na nieoczywiste połączenia.
Wątróbka: najlepsze przepisy, które zachwycą twoich gości!
Brakuje ci pomysłu na nietuzinkowy obiad na rodzinną uroczystość? Na pomoc przyjdzie ci wątróbka – najlepsze przepisy to takie, które pozwalają ci na duże pole do popisu. Na jakie elementy warto postawić, aby podkreślić smak tego delikatnego składnika?
Wątróbka w melasie z granatów
Aby podać wątróbkę w melasie z granatów, potrzebujesz wątróbki, jabłek, cebuli, melasy z granatów oraz soli i pieprzu. Pokrój cebulę w piórka a jabłka w słupki, a następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju. Na samym końcu dodaj wątróbkę – gdy ta lekko się podsmaży, dołóż kilka łyżek melasy. Powstały sos świetnie sprawdzi się w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz blanszowanych buraków. Palce lizać!
Wątróbka w panierce
Wątróbka w panierce to niecodzienny wybór na drugie danie. Przygotowanie tego wariantu przekąski wymaga umieszczenia na liście zakupów takich elementów jak wątróbka wieprzowa, mąka, jajka, bułka tarta, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz.
Pokrój wątróbkę w niewielkie plasterki i obtocz je w jajku, mące, przyprawach i bułce tartej. Pamiętaj, aby jej kawałki wrzucać na mocno rozgrzany olej i smażyć je na średnim ogniu. Do panierowanej wersji idealnie pasują pieczone ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej. Wisienką na torcie będzie wyciśnięty sok z mandarynek.
Wątróbka z młodą kapustą
Jesteś fanem młodej kapusty? Wiedz, że stanowi ona doskonały dodatek do wątróbki. Co będzie potrzebne do jej przyrządzenia? Głównymi składnikami do tego dania są wątróbka, cebula, mąka kukurydziana, olej, młoda kapusta, majeranek oraz sól i pieprz.
Realizację przepisu rozpocznij od pokrojenia wątróbki. Obtocz ją w mące kukurydzianej i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony. W tym czasie pokrój cebulę i młodą kapustę w pióra i podsmażaj je na tłuszczu, który został po obróbce podrobów. Gdy oba komponenty zmiękną, dołóż do nich wątróbkę i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem
Gotowe danie można posypać świeżym koperkiem i podawać w towarzystwie purée ziemniaczanego, domowej roboty frytek lub ziemniaczanych łódeczek. Jeśli zależy ci na miękkiej konsystencji wątróbki, przed gotowaniem możesz moczyć ją przez dwie godziny w kefirze.
1. Wątróbka drobiowa
Zobacz przepisJak zrobić wątróbkę drobiową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Wątróbka z jabłkiem
Zobacz przepisJak zrobić wątróbkę z jabłkiem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Wątróbka drobiowa z cebulą
Zobacz przepisWątróbka drobiowa z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Grillowana wątróbka w boczku
Zobacz przepisGrillowana wątróbka w boczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wątróbka z cebulą
Zobacz przepisWątróbka z cebulą - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Camembert z wątróbką
Zobacz przepisCamembert z wątróbką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Wątróbka z jabłkami
Zobacz przepisJak zrobić wątróbkę z jabłkami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Wątróbka w powijakach
Zobacz przepisWątróbka w powijakach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Wątróbka fit z parowaru
Zobacz przepisWątróbka fit z parowaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Zapiekanka z wątróbką
Zobacz przepisZapiekanka z wątróbką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Wątróbka po indyjsku
Zobacz przepisWątróbka po indyjsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Matura 2022: Język angielski. Zobacz odpowiedzi i arkusz CKE »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »