Spis treści:
Przepis na mizerię to jedna z najprostszych receptur... przynajmniej w teorii. Choć wydaje się, że surówka to prawdziwy pikuś, doświadczeni kucharze wiedzą, że można ją przyrządzić lepiej lub gorzej. Na smak i konsystencję przystawki wpływają przede wszystkim wybrane do jej przyrządzenia produkty, ale również wykonywane przez kucharza czynności. W takim razie, czy odciskać ogórki na mizerię? Czy używać dodatków? Jeśli wciąż się zastanawiasz, dowiedz się, jak zrobić idealną mizerię do obiadu.
Sprawdź także: Czy trzeba obierać pieczarki? Wartości odżywcze, krojenie i przechowywanie pieczarek
Jakie ogórki na mizerię?
Bez dobrych produktów nie będzie pysznego dania. Choć stwierdzenie jest dość oczywiste, musisz pamiętać, że dotyczy także mizerii. Najważniejszy w jej przygotowaniu będzie wybór smacznych składników. Do klasycznej wersji potrzebujesz tylko ogórków, śmietany i soli. To właśnie od nich będzie zależeć smak i konsystencja przystawki.
Jakie ogórki na mizerię wybrać? Najlepiej te gruntowe, które mają drobne nasionka. Poza sezonem wybierz po prostu ogórki szklarniowe. Najważniejsze jednak, żeby były świeże, chrupiące i nieprzerośnięte (raczej małe). Należy je obrać, pokroić w cienkie lub grubsze plastry, umieścić w misce, posolić i poczekać, aż puszczą wodę. Gdy oddadzą płyn, pozostaje pytanie - czy odciskać ogórki na mizerię, czy nie?
Czy odciskać ogórki na mizerię?
Ogórki aż w 90 proc. składają się z wody. Jeśli je posolisz i odstawisz, na pewno już po kilku minutach będą otoczone dużą ilością płynu. Zastanów się, co twoi bliscy robią z wodą spod ogórków. Wiele osób po prostu ją odlewa, a warzywa umieszcza w osobnej misce. Jeśli nie wiesz, czy odciskać ogórki na mizerię, czy nie, zapamiętaj, że możesz, ale nie musisz tego robić.
Jedną z opcji jest umieszczenie ogórków w ręczniku papierowym i delikatne ich ściśnięcie. Wówczas masz pewność, że warzywa będą mniej wodniste, ale stracą trochę na ładnym kształcie. Możesz je także odcedzić na sitku lub durszlaku - tak, aby płyn całkowicie ociekł. Pozostanie w nich więcej wody, ale będą wciąż sprężyste.
Jeśli nie chcesz, żeby ogórki wpłynęły na konsystencję mizerii, przygotuj surówkę tuż przed podaniem i po posoleniu nie zwlekaj z dodaniem innych składników. W tej wersji trzeba ją jednak zajadać od razu po zaserwowaniu.
Przepis na idealną mizerię Magdy Gessler
Do chrupiących, posolonych i wstępnie przygotowanych ogórków trzeba jeszcze dodać śmietanę. Popularna restauratorka uważa, że to w niej ukryty jest sekret dobrej surówki. Przepis na idealną mizerię Magdy Gessler przewiduje użycie gęstej i kwaśnej śmietany, najlepiej 12 lub 18 proc. Ważne również, żeby ogórki w niej nie pływały. Wystarczy, aby były w niej jedynie obtoczone. Co więcej, zdaniem restauratorki zastąpienie tego składnika jogurtem lub kefirem czyni z mizerii zupełnie inne danie.
Wypróbuj przepisy na idealną mizerię w różnych wariantach, które przetestowali nasi użytkownicy. Niektórzy do ogórkowej surówki dodają też ocet, pieprz, cebulę, czosnek czy koperek. Wybierając jedną z poniższych receptur, będziesz mieć pewność, że mizeria wyjdzie perfekcyjnie i przede wszystkim pysznie:
1. Mizeria Magdy Gessler
Zobacz przepisMizeria po warszawsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Mizeria z jogurtem greckim
Zobacz przepisMizeria z jogurtem greckim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Mizeria na zimę
Zobacz przepisMizeria na zimę do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »
Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »
Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »