Jakie warzywa można kisić i dlaczego warto to robić?

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to prawdziwa bomba witaminowa, która wzmacnia odporność i wspomaga szereg procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Jakie warzywa można kisić i dlaczego warto to robić? Poznaj właściwości kiszonych warzyw i dowiedz się, jak przyrządzić je w odpowiedni sposób!

Fot. 123RF/Picsel

Kiszone warzywa to zdecydowanie jedna z najzdrowszych przekąsek, jakie kiedykolwiek pojawiły się w polskiej kuchni. Ich cenne właściwości znane są od lat i potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Uznawane za naturalny probiotyk, wpływają na szereg ważnych procesów zachodzących w twoim ciele i zapobiegają wielu poważnym chorobom.

Z czego dokładnie słyną kiszone warzywa? Kiszonki regulują pracę jelit, wspomagają trawienie, przeciwdziałają starzeniu się organizmu, obniżają poziom „złego cholesterolu", zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów i usprawniają funkcjonowanie układu immunologicznego.

Nie bez powodu kiszonki uznawane są za polskie superfoods - warzywa w tym wydaniu obfitują w najważniejsze witaminy i minerały, w tym witaminę C, A, E i K, witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez, cynk, potas i wapń.

Masz ochotę na kiszone warzywa? Przepisy na ten smaczny i zdrowy przysmak nie są zbyt skomplikowane, więc z pewnością poradzisz sobie z ich realizacją. Kiszona dynia, marchewka, kalafior czy rzodkiewka - opcji jest tak dużo, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Jak kisić warzywa, żeby spełniały swoją funkcję i do tego zachwycały smakiem? Poznaj najważniejsze zasady!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jakie warzywa można kisić? Nie tylko kapustę i ogórki!

Gdy myślisz o kiszonkach, przed twoimi oczami pojawia się słoik z ogórkami lub beczka z kiszoną kapustą? Pamiętaj, że wcale nie musisz ograniczać się do tych dwóch produktów! Istnieje mnóstwo warzyw (a nawet owoców!), które można poddać procesowi kiszenia i tym samym odkrywać nowe, ciekawe smaki.

Jakie warzywa można kisić? Praktycznie wszystkie! Kiszona marchewka, pomidory, czosnek, fasolka szparagowa, kalafior, cukinia, buraki czy rzodkiewka to tylko kilka z wielu opcji, jakie warto wziąć pod uwagę. Zanim jednak wybierzesz konkretne produkty, dowiedz się, jak kisić warzywa i uniknąć podstawowych błędów.

Jak kisić warzywa, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze?

Aby poprawnie ukisić warzywa, musisz przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad. Wystarczy jeden drobny błąd, a twoje przetwory mogą stać się niejadalne lub całkowicie pozbawione wartości odżywczych. Jakie czynniki należy wziąć pod uwagę?

Przy kiszeniu warzyw kluczowa jest odpowiednia temperatura, woda, naczynie, a nawet źródło pochodzenia produktów poddawanych fermentacji. Najlepszym wyborem jest woda źródlana, która - w przeciwieństwie do kranówki - jest pozbawiona chloru. Naczynie powinno być ceramiczne, szklane lub kamionkowe, a jarzyny pozbawione nadmiaru pestycydów.

Niektóre źródła podają, że nie powinno się myć warzyw przed włożeniem ich do naczynia, gdyż bakterie zawarte w ich skórce mogą ułatwić proces fermentacji. Jeśli jednak wolisz je wcześniej przepłukać, aby pozbyć się zanieczyszczeń, możesz to jak najbardziej zrobić.

Jak kisić warzywa, żeby jak najdłużej nadawały się do spożycia? Istotne jest to, aby warzywa nieustannie znajdowały się pod powierzchnią zalewy. Dopilnuj, aby nie wypływały na wierzch, gdyż dostęp do tlenu może przyspieszyć ich psucie.

Warzywa podczas kiszenia nie powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym słoiku. Ważne, aby gazy fermentacyjne mogły swobodnie wydobywać się na zewnątrz, dlatego koniecznie zadbaj o dopływ powietrza do naczynia.

Kluczem do smacznych kiszonych jarzyn są odpowiednio dobrane dodatki. Przydadzą ci się m.in. takie składniki, jak czosnek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, gorczyca, a także korzeń i liście chrzanu. Jakie warzywa można kisić? Odkryj ich najsmaczniejsze warianty!

Kiszona dynia - sposób na jesienną chandrę

Kiszona dynia to niezwykle uniwersalna przekąska, którą możesz spożywać samodzielnie lub jako dodatek do kanapek, sałatek czy makaronów. Jej charakterystyczny słodko-kwaśny smak sprawia, że warzywo to nieco wyróżnia się na tle tradycyjnych kiszonek. Co ciekawe, można kisić je z dość nietypowymi dodatkami, włączając w to cynamon, goździki, imbir, papryczkę chili oraz anyż. W tym wydaniu kojarzy się ze świętami i stanowi idealne lekarstwo na jesienną chandrę.

Zobacz: Konfitura z brzoskwiń w wersji wytrawnej

Kiszony kalafior - nietypowy przysmak o oryginalnym smaku

Kiszony kalafior zdecydowanie nie plasuje się w czołówce najpopularniejszych kiszonek. A szkoda! Warzywo to zachwyca swoim oryginalnym smakiem, którego nie doświadczysz, spożywając je w surowej, gotowanej lub pieczonej wersji. Kalafior w formie kiszonki jest delikatny i chrupiący, a do tego dobrze komponuje się z wieloma potrawami. Możesz dodawać go do sałatek, surówek, kanapek, a nawet zakwasić nim tradycyjną warzywną zupę. Oczywiście wyjęty prosto ze słoika jest równie pyszny!

Kiszona rzodkiewka - coś na ząb dla fanów ostrzejszych smaków

Ogromną zaletą kiszonej rzodkiewki jest to, że możesz spożywać ją przez cały rok. Poza tym jest lekka, przyjemnie chrupiąca i zawiera niewiele kalorii. Możesz kisić ją w całości, w plasterkach lub w kawałkach, a nawet dopasować jej ostrość do własnych preferencji. Podobnie jak jej poprzedniczki, kiszona rzodkiewka doskonale podkreśla smak dań i wyśmienicie smakuje solo. Warto kisić ją w towarzystwie chrzanu, czosnku, estragonu, a także liści dębu, porzeczek i malin.

Kiszona marchewka - lato zaklęte w słoiku

Śmiało można rzec, że kiszona marchewka to przekąska idealna. Nie wzdyma, nie barwi i nie tuczy, a do tego czaruje swoim smakiem i... kolorem! Jej pomarańczowa barwa przywołuje lato i słońce, niezależnie od pory roku. Marchewka w formie kiszonki obfituje w cenne witaminy i minerały, w tym witaminę C, K, E i B6 oraz magnez, cynk, potas, sód i wapń. Warto podkreślić, że przepadają za nią dzieci i dorośli - jej słodki i delikatny smak sprawia, że nie mogą oprzeć się jej nawet największe niejadki.

Kiszone warzywa - przepisy na kiszonki w każdej wersji

Już wiesz, jakie warzywa można kisić, ale wciąż zastanawiasz się, jak się za to zabrać? Skorzystaj z naszej wyszukiwarki! Znajdziesz w niej sprawdzone receptury na kiszone warzywa i wiele innych przysmaków, które zachwycą ciebie i twoich bliskich. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym kucharzem, czy doświadczonym mistrzem gastronomii, z pewnością znajdziesz odpowiednią opcję dla siebie. Jak kisić warzywa, to tylko z przyjemnością i pewnością, że wyjdą tak, jak powinny! Zainspiruj się naszymi przepisami:

 

1. Dynia kiszona

Dynia kiszona

Dynia kiszona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

Dlaczego warto jeść kiszonki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kiszony kalafior romanesco

Kiszony kalafior

Jakie właściwości mają kiszonki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kiszona marchewka

Kiszona marchewka

Kiszonki przepisy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Domowa kiszona kapusta

Domowa kiszona kapusta

Co kisić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kiszone ogórki

Kiszone ogórki

Kiszone ogórki przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kiszone pomidory są cenne dla zdrowia. Dlaczego warto je zrobić? »

Z wizytą w polskiej stolicy frytek »

Ekologicznie. Kiszonki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
6
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Szybki tost

Jak spieszę się a chcę zjeść coś dobrego przed wyjściem to mam swojego pewnia...

Odsłon: 51

15 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka z selerem konserwowym idealna do dań z grilla

Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...

Odsłon: 414

15 min
3
Zupy botwinka z jajkiem w koszulce

Mimo, że co roku robię botwinkę w słoikach, żeby cieszyć się jej smakiem jesi...

Odsłon: 123

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0