Spis treści:
Zatłuszczony od masła papier, biały chleb z serem żółtym lub pasztetem to koszmarek kulinarny, który towarzyszył nam podczas niejednej wycieczki szkolnej. Dziś nie brakuje inspiracji do stworzenia pysznych kanapek z chrupiącego pieczywa i świetnej jakości składników, dzięki którym stworzysz genialne danie na wycieczkę lub piknik. Nie wiesz, jakie kanapki zabrać ze sobą w wakacyjną podróż? Zastanawiasz się, czym smarować pieczywo? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Jak zrobić domową konserwę turystyczną? Najlepsze przepisy na mięso w słoiku
Co do kanapek, masło, czy margaryna?
Czym smarujemy kanapki? Masłem? Nie jest to takie oczywiste. Ze względów ekonomicznych i z czystej wygody chętnie sięgamy po margarynę. Taki tłuszcz jest tańszy od masła i nie twardnieje w lodówce, co znacząco skraca czas przygotowania porannych kanapek i nie doprowadza nas do śniadaniowej furii. Kto usiłował rozsmarować kawałek zmarzniętego masła na cienkiej kromce pieczywa, ten wie o czym mowa.
Niestety, margaryna nigdy nie dorówna masłu. Odstawiając na bok kwestie zdrowotne, musimy przyznać, że masło ma smak, a margaryna po prostu jakoś smakuje. Urozmaiceniem dla codziennych kanapek może być nie tylko samo masło, ale masło smakowe. A takie możemy sporządzić samodzielnie.
Zdrowe smarowidła do chleba
Smak kanapek możesz urozmaicić przeróżnymi smarowidłami. Najpopularniejszą jest bez wątpienia klasyczna pasta jajeczna. Powstaje z gotowanych na twardo jaj, które następnie są siekane, zagęszczane majonezem i doprawiane szczypiorkiem. Taką pastę zna chyba każdy, warto więc nieco odświeżyć klasykę, dodając do niej nieco więcej składników. Świetnie sprawdzą się suszone pomidory, prażona cebulka, pieczarki, ryby lub ser. Świetnym dodatkiem do kanapki będzie również bliskowschodni hummus lub meksykańskie guacamole.
Ciekawe pomysły na kanapki
Nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma, wyjątkowo ciekawymi pomysłami na kanapki. Pośród nich znajdą się zarówno propozycje dla wegetarian, jak i zdeklarowanych mięsożerców. Nie brakuje również inspiracji z kuchni świata. Z pewnością wybierzecie spośród nich coś dla siebie.
Naszą podróż po kanapkach rozpoczynami od wycieczki do Włoch. W pysznej chrupiącej bułce, świetnie sprawdzi się na przykład ciabatta, znajdziesz mozzarellę, pomiodory, oraz bazylię, dodatkowych walorów smakowych dostarcza wędzony boczek.
Doskonale smakować będą również bezmięsne kanapki, idealne dla wegetarian. Jako źródło białka możesz dodać do nich jajko. Ciekawą opcją będzie także kanapka z jackfruitem. Możesz także wypróbować kanapki z roślinnymi kotletami, na przykład tym z buraków.
3. Kanapka z Jackfruitem
Zobacz przepisKanapka z Jackfruitem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kanapki z kotletem buraczanym
Zobacz przepisKanapki z kotletem buraczanym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeżeli lubisz łososia lub śledzie, możesz postawić na rybne kanapki. Pamiętaj jednak, aby nie wyciągać ich w pociągu lub autokarze.
6. Kanapka ze śledziem i ogórkiem konserwowym
Zobacz przepisKanapka ze śledziem i ogórkiem konserwowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Teraz pora na kilka propozycji na kanapki z mięsem. Wśród nich znajdzie się ta z kotletem schabowym, klopsikami, wołowiną, czy pieczonym schabem.
7. Kanapka z klopsikami
Zobacz przepisKanapka z klopsikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Mięsne kanapki z sosem
Zobacz przepisMięsne kanapki z sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec zostawiliśmy nietypowe połączenia smakowe, czyli kanapkę w japońskim stylu.
13. Kanapki w stylu japońskim
Zobacz przepisKanapki w stylu japońskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Hipnotyzujące Oczy Marioli. Tajemniczy składnik ukryty jest w środku ciasta »
Ewa Wachowicz przygotowuje latem niezwykłą zupę. Aż trudno uwierzyć, że to polski przepis »
Wyśmienite leczo bez cukinii. Jego smak podbija inne chrupiące warzywo »