Spis treści:
- Kapusta czerwona – charakterystyka
- Kapusta czerwona – właściwości
- Kapusta czerwona – wartości odżywcze
- Kapusta czerwona – kto nie może jeść tego warzywa?
- Co można zrobić z kapusty czerwonej?
Kapusta czerwona to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w polskiej kuchni w sezonie jesienno-zimowym. Doskonale sprawdza się ona w rozmaitych surówkach, a także jako dodatek do tradycyjnych obiadów, zup oraz gołąbków. Jakie ma właściwości? Czy warto włączyć ją do codziennego jadłospisu? I czy istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania do jej spożywania? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej!

Kapusta czerwona – charakterystyka
Kapusta czerwona cechuje się wyjątkowym fioletowym kolorem, który jest wynikiem obecności antocyjanowego barwnika w jej liściach. Intensywność jej barwy zależna jest od pH soku komórkowego, zastosowanych nawozów, nasłonecznienia oraz odmiany. Kolor traci na swojej mocy wraz z kolejnymi warstwami liści, osiągając praktycznie biały odcień w samym centrum główki.
Uprawa kapusty czerwonej jest zbliżona do standardów określonych dla jej białego wariantu. Jej okazy są nieco mniejsze, ale równie bogate w mikroelementy. Wymaga ona żyznej gleby oraz słonecznego stanowiska. Nawet znikome niedobory wody mogą zahamować jej wzrost.
Kapusta czerwona – właściwości
Zastanawiasz się, jakie korzyści dla zdrowia niesie za sobą wdrożenie do jadłospisu kapusty czerwonej? Właściwości tego warzywa zmieniają ją w naturalne remedium na rozmaite schorzenia, a to wszystko za sprawą wysokiego stężenia składników odżywczych.
Kapusta czerwona zawiera mnóstwo witamin, w tym witaminy C, A i K oraz te z grupy B. Dzięki takiemu połączeniu ma pozytywny wpływ na wzrok, skórę i paznokcie, wzmacnia odporność oraz odżywia układ kostny i nerwowy.
Cierpisz na anemię? Wiedz, że kapusta czerwona to źródło żelaza, którego deficyt skutkuje niedokrwistością. Oprócz tego warzywo to może pochwalić się obecnością takich makro i mikroelementów jak magnez, fosfor, miedź, wapń oraz cynk.
Znajdujące się w kapuście przeciwutleniacze niwelują skutki działania stresu oksydacyjnego, zmniejszają stany zapalne i stanowią profilaktykę wielu schorzeń, w tym niektórych nowotworów. Co więcej, wysokie stężenie błonnika reguluje pracę układu trawiennego i stabilizuje poziom glukozy we krwi.
Kapusta czerwona – wartości odżywcze
Co dokładnie kryje w sobie kapusta czerwona? Wartości odżywcze dla 100 g tego warzywa prezentują się następująco:
- Kalorie: 28 kcal;
- Białko: 1 g;
- Węglowodany: 7 g;
- Błonnik: 2 g;
- Witamina C: 56% RDI;
- Witamina K: 28% RDI;
- Witamina B6: 11% RDI;
- Witamina A: 6% RDI;
- Potas: 5% DV;
- Tiamina: 5% RDI;
- Ryboflawina: 5% RDI;
- Magnez: 5% RDI;
- Mangan: 14% RDI;
- Żelazo: 4% RDI;
- Sód: 2% RDI;
- Cynk: 3% RDI.
Kapusta czerwona – kto nie może jeść tego warzywa?
Nie wiesz, czy twojemu zdrowiu posłuży kapusta czerwona? Kto nie może jeść tego warzywa? Odpowiedź brzmi – alergicy oraz osoby chorujące na niedoczynność tarczycy. Niektóre badania pokazują, że warzywa krzyżowe, których reprezentantem jest właśnie kapusta, pogarszają wydolność gruczołu tarczowego. Jeśli zależy ci na włączeniu ich do swojego menu, skonsultuj tę decyzję z endokrynologiem lub dietetykiem klinicznym.
Co można zrobić z kapusty czerwonej?
Zastanawiasz się, co można zrobić z kapusty czerwonej? Na przykład zasmażaną kapustę! Ten na pozór prosty dodatek doskonale współgra z mięsnymi składnikami. Jest ona nie tylko smaczna, ale także niezwykle prosta w przygotowaniu. Większość komponentów potrzebnych do jej wykonania na pewno masz już w swojej kuchni.
Do realizacji przepisu na zasmażaną kapustę potrzebujesz smalcu lub oleju rzepakowego, cebuli, octu, jabłka, mąki, soli, pieprzu oraz cukru lub miodu. Możesz także uwzględnić w nim sok z cytryny, czerwone wino, czosnek, masło, boczek oraz ulubione przyprawy.
Posiekaj drobno kapustę, zalej ją wodą i odstaw na kilkanaście minut. Gdy nabierze miękkości, odcedź ją, umieść w garnku, a następnie zalej wodą. Dorzuć do niej resztę składników i gotuj na niewielkim ogniu. Pamiętaj, aby jej nie rozgotować, ponieważ straci zarówno na wyglądzie, jak i smaku. Dopraw ją, używając preferowanych przez siebie ziół.
Kolejnym krokiem jest wyczarowanie zasmażki z mąki oraz masła lub smalcu. Przystąp do jej przyrządzenia, rozpuszczając tłuszcz na patelni. Wysyp na niego nieco mąki i podgrzewaj, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką. Na samym końcu dorzuć ją do kapusty i gotowe!
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to klasyczna przekąska, która wyśmienicie smakuje solo oraz jako dodatek do rozmaitych potraw. Doskonale uzupełni ona dania z duszonym mięsem, pulpetami, roladkami oraz rybami. Czego potrzebujesz, aby ją zaserwować?
Na liście zakupów umieść kapustę, jabłko, cytrynę, majonez, marchew oraz sól i pieprz. W recepturze możesz uwzględnić także pietruszkę oraz paprykę. Jeśli nie jesteś fanem majonezu, zamień go na jogurt naturalny połączony z musztardą lub chrzanem.
Na początku obierz warzywa i drobno posiekaj koperek, natkę pietruszki oraz cebulę. Wymieszaj je z majonezem i sokiem z cytryny lub wybraną przez ciebie kompozycją smaków. Po zakończeniu tych czynności wstaw miskę z surówką do lodówki. Po około godzinie przysmak będzie gotowy do spożycia.
Czerwona kapusta w occie
Czerwona kapusta w occie do słoików to doskonała przekąska na jesienno-zimowe miesiące. Idealnie uzupełni ona zarówno dania mięsne, jak i warzywne. Aby ją przyrządzić, zaopatrz się w kapustę, cebulę, sól, ocet, biały cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach.
Umyj kapustę, osusz i pozbądź się uszkodzonych liści oraz głąba. Następnie poszatkuj ją drobno ręcznie lub za pomocą szatkownicy z nakładką o grubych oczkach. Cebulę posiekaj w piórka i wymieszaj z kapustą. Posól wszystkie składniki i pozostaw na jakiś czas, aż puszczą sok. Po jego odlaniu zagotuj wodę z octem i cukrem. Dodaj przyprawy i doprowadź wszystko do wrzenia.
Zalej w oddzielnym garnku kapustę przyrządzoną miksturą i pozostaw co najmniej na całą noc. Wyparz słoiki i poporcjuj do nich potrawę. Rozłóż kapustę tak, żeby zalewa całkowicie ją przykrywała. Następnie zakręć i zapasteryzuj wszystkie słoiki. Aby to zrobić, napełnij garnek wodą, umieść w nim naczynia i gotuj przez 30 minut.
Zobacz, jakie dania z czerwonej kapusty przygotowali nasi użytkownicy.
1. Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kiszona czerwona kapusta

Kiszona czerwona kapusta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Łazanki z czerwoną kapustą

Łazanki z czerwoną kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Gołąbki z czerwonej kapusty

Gołąbki z czerwonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Świąteczna czerwona kapusta

Świąteczna czerwona kapusta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Żeberka z czerwoną kapustą

Żeberka z czerwoną kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Risotto z czerwoną kapustą

Risotto z czerwoną kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Obniżą cukier, ciśnienie i cholesterol. Sercowcy powinni się zajadać »
Rarytas ze spiżarni babci Ewy - przepis na marynowaną cebulę w słoiku »
Dzięki tym trikom kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik »