Fot. 123RF/Picsel
W przypadku majówki wielu Polaku już od lat ma takie same plany kulinarne: grillowana kiełbasa i ewentualnie nieco innych przysmaków z rusztu. W tym roku może wyglądać to nieco inaczej. Czy jednak w takiej sytuacji musimy rezygnować z ulubionych dań? Nic z tych rzeczy.
Alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego może być specjalna patelnia, piekarnik lub grill elektryczny, którego można używać nawet w zamkniętych pomieszczeniach. Warto pamiętać, że w czasie przygotowywania mięsa w ten sposób, na jego powierzchni nie wytwarzają się substancje rakotwórcze, więc te formy obróbki termicznej uznaje się za zdrowsze.

Jak kupić dobrą kiełbasę?
Z jednej tony mięsa można wykonać około 850 kg wędliny - bardzo dobrej jakości wyrób wędliniarski (bez żadnych ulepszaczy), który możemy bez obaw zjeść sami albo podać dzieciom. W tradycyjnej kiełbasie może się znajdować aż 95 proc. mięsa wieprzowego, pozostałe 5% to przyprawy, sól i woda.
Producenci, którzy stawiają na ilość, z jednej tony mięsa są w stanie wykonać prawie dwietony wędlin. Jakim cudem?
Na opakowaniach niektórych kiełbas można znaleźć skład wyrobu, który zaczyna się od skrótu "MOM", oznaczającego mięso oddzielone mechanicznie. Są to zmielone skórki, ścięgna, kostki i innego rodzaju "odpadki mięsne", które w wędlinach stosuje się jako wypełnicz
Niestety, im kiełbasa tańsza, tym mniej w niej mięsa, a więcej ulepszaczy, dodatków, a także wody. To właśnie woda sprawia, że kiełbasa strzela przy smażeniu. W niektórych kiełbasach to woda jest na pierwszym miejscu w składzie, co oznacza, że jest jej więcej niż mięsa i innych składników.
Wędlinę przez kupnem powinniśmy jak najlepiej obejrzeć, powąchać i... nacisnąć. Nie powinna:
- błyszczeć,
- nieprzyjemnie pachnieć,
- być nasączona wodą.
Jeśli tak się dzieje, to jest to znak, że wędlina napompowana jest dużą ilością wody i konserwantów. Bardzo szybko, nawet następnego dnia taka wędlina stanie się lepka, szybko się popsuje i nie będzie się nadawała do spożycia!
Wędliny są konserwowane za pomocą azotynów, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia - dzięki nim zwiększa się ryzyko zachorowania na raka żołądka lub jelita grubego. Gotowanie i grillowanie wędlin nie poprawi ich jakości, wręcz przeciwnie - obróbka termiczna sprzyja uwalnianiu się większej ilości tych związków.
Jak przygotować smaczne danie z kiełbasą?
Kiedy uda ci się kupić dobrej jakości kiełbasę, warto zamienić ją w naprawdę smaczną potrawę. Aby to zrobić, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Kiełbasa w sosie pomidorowyme
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Kiełbasa na kapuście kiszonej
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Kiełbasa pieczona z ciecierzycą
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Kiełbasa zapiekana ze śliwkami
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
8. Kiełbasa pieczona z warzywami
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Kiełbasa w sosie piwno-musztardowym
Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Kiełbasa zapiekana w coca-coli
Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.