Ewa_Gotuje

Kuchenne techniki

Gotowanie nie jedno ma oblicze. Dla doświadczonego kucharza terminy flambirowanie czy blanszowanie są jasne i zrozumiałe. Kulinarnym nowicjuszom natomiast przyda się krótki słownik podstawowych sposobów przyrządzania potraw.

Fot. 123RF/Picsel

Przede wszystkim potrawy możemy gotować na dużym bądź małym ogniu. Pierwszego rodzaju obróbki wymagają na przykład warzywa strączkowe, a drugiego mięsa czy ziemniaki. Potrawy możemy też dusić - wtedy powoli gotują się one we własnym sosie, lub z małą ilością wody i tłuszczu. Obecnie ceni się gotowanie na parze, które pozwala produktom zachować znacznie więcej wartości odżywczych niż zwykłe gotowanie. Polega ono na przygotowaniu produktów poprzez umieszczenie ich w koszyczku lub odpowiedniej wkładce nad parą unoszącą się z naczynia wypełnionego gotującą się wodą. Proces ten trwa nieco dłużej niż zwykłe gotowanie, ale sprawia, że produkty są jędrne i delikatne w smaku. W sklepach można kupić specjalne wkładki do garnków, które pozwolą nam gotować na parze, a nawet specjalnie wykonane garnki z dopasowanymi perforowanymi wkładkami.

Kąpiel w wodzie

Czasochłonną, ale wartą poznania techniką jest gotowanie w tak zwanej kąpieli wodnej. Najczęściej używa się jej do rozpuszczania czekolady czy przygotowywania delikatnych kremów na bazie jajek. W większym garnku wypełnionym gotującą się wodą umieszcza się mniejszy garnek lub rondelek, w którym podgrzewamy dany produkt. Mniejszy garnek jest delikatnie podgrzewany od spodu, produkty powoli uzyskują wyższą temperaturę, dzięki czemu nie przypalają się.

Przez blanszowanie rozumiemy krótkie obgotowanie produktów w dużej ilości wrzącej wody. Jest to zazwyczaj wstępna faza obróbki produktu. Często blanszuje się warzywa przed zamrożeniem ich. Redukowanie natomiast to powolne odparowywanie wody z danej cieczy, w celu koncentracji smaku. Stosuje się go podczas przygotowywanie aromatycznych sosów lub zup.

Smażenie w ruchu

Smażenie to obróbka produktu przez umieszczenie go w gorącym tłuszczu, bez pokrywki. Smażenie płytkie odbywa się w niewielkiej ilości tłuszczu, a smażenie w głębokim tłuszczu to umieszczenie całego produktu w rozgrzanym oleju czy oliwie - w ten sposób przygotowujemy na przykład frytki. Z kuchni dalekowschodniej przywędrowało do nas też smażenie w ruchu, czyli podgrzewanie potrawy na silnym ogniu i jednocześnie intensywne mieszanie jej. Do takiego przygotowania używa się specjalnej głębokiej patelni zwanej wokiem, a produkty kroi się na bardzo małe kawałki.

Pieczenie to sposób przygotowania potrawy przez ogrzewanie jej w piecu lub piekarniku. Oczywiście, najczęściej pieczemy ciasta i ciasteczka, ale lubimy też pieczone mięsa czy ziemniaki. I wreszcie flambirowanie, dość widowiskowa, choć dla niedoświadczonych kucharzy nieco niebezpieczna technika. Polega ona na podpaleniu tłuszczu, w której smażona jest potrawa, i ugaszeniu ognia po około 30 sekundach przez przykrycie patelni pokrywką. Flambirowanie to też sposób podawania potrawy, polegający na polaniu jej mocny alkoholem i podpaleniu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pierogi z kapustą i grzybami

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... Słyszymy to zawołanie ostatnimi c...

Odsłon: 500

>60 min
4
Zupy Rozgrzewająca zupa pomidorowa

Jest taka zupa, którą według powtarzanego sloganu lubią wszyscy... No to z cz...

Odsłon: 186

60 min
2
Desery Kora orzechowa

to ciasto chyba każdy zna. Przepisów jest wiele ja korzystałam z przepisu sio...

Odsłon: 105785

60 min
146
15 min
2
Desery Babka orzechowa

Zamiast mąki użyjemy zmielonych orzechów włoskich, babka będzie wilgotna, moc...

Odsłon: 384

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wysokie ceny, brak alkoholu, a teraz zakaz szynki? Wielu się burzy

Mundial 2022 w Katarze wywołuje wiele kontrowersji. Od tych etycznych i prawnych, przez ekonomiczne, aż po te kulinarne. Od wielu dni kibice donosz...

2
Ewa gotuje Międzynarodowa kuchnia Ewy Wachowicz

W 467. odcinku kulinarnego programu „Ewa Gotuje" prowadząca postawiła na różnorodne smaki. Przygotowała włoską i polską przystawkę, a na danie głów...

4
Ewa gotuje 467. odcinek programu Ewa Gotuje

W 467. odcinku programu „Ewa Gotuje" widzowie poznali przepisy na dwie uniwersalne przekąski imprezowe. Na danie główne Ewa Wachowicz podała kapsal...

1
Informacje Zrób domowy burger drwala. Znacznie tańszy, a równie pyszny

Domowe hamburgery mogą okazać się zupełnie lepsze w smaku niż ich odpowiedniki otrzymywane w barach czy restauracjach fast food. Nie chodzi tylko o...

1