Spis treści:
- Gatunki śledzia
- Śledź – wartości odżywcze i kaloryczność
- Jakie właściwości ma śledź?
- Kto nie powinien jeść śledzia?
- Śledź w kuchni – co można zrobić ze śledzia?
W zdrowej dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce dla ryb, są doskonałym źródłem białka, zdrowych tłuszczów, a także witamin i minerałów. Dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom śledzi. Sprawdzimy, w jakiej formie są najzdrowsze oraz co można zrobić ze śledzia.
Gatunki śledzia
W sklepach najczęściej możemy spotkać się ze śledziem bałtyckim, równie popularny jest śledź atlantycki oraz pacyficzny.
Dostępne są również przeróżne rodzaje śledzi, między innymi są to matiasy, delikatne, tłuste śledzie, przygotowywane w 16-procentowej solance, które poławiane są wiosną z terenów wybrzeży Szetlandy i Szkocji. Śledzie wędzone w całości, na gorąco w dymie to piklingi, ojczyzną przepisu na ten rodzaj śledzi są Niemcy. Wędzone, młode, pełnotłuste śledzie, konserwowane w mocno stężonej solance to uliki. Najczęściej wędzi się je w gorącym dymie. Śledzie marynowane przygotowuje się na zimno, najczęściej w zalewie octowo-słonej z dodatkiem przeróżnych warzyw oraz przypraw, należą do nich między innymi rolmopsy i moskaliki.
Śledź – wartości odżywcze i kaloryczność
W śledziach znajdziemy cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, tak istotne dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego. Nie brakuje w nich również białka, które budulcem komórek organizmu, wpływa na pracę mięśni. Odpowiada także za uczucie sytości, co jest istotne dla osób, które są na diecie redukcyjnej, zmniejsza to chęć podjadania pomiędzy posiłkami. Nie brakuje w nich również witamin A, tych z grupy B, D, czy E, a także substancji mineralnych: potasu, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, sodu czy cynku.
Ile kalorii mają śledzie? W 100 g świeżej ryby znajduje się około 160 kcal, natomiast w śledziach w zalewie octowej będzie ok. 170 kcal, a w tych w oleju nawet 300 kcal.
Jakie właściwości ma śledź?
Wysoka zawartość kwasów omega-3 wpływa pozytywnie na układ krążenia, zapewnia prawidłową pracę serca, chroniąc je również przed chorobami, np. udarem czy zawałem. Dodatkowo pomagają one obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, działają także przeciwmiażdżycowo. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają również korzystny wpływ na układ nerwowy, wspierają prawidłową pracę mózgu, wspierają pamięć, koncentrację, a nawet wykazują działanie przeciwdepresyjne.
Witamina A zawarta w śledziach korzystnie wpływa na pracę narządu wzroku, ponadto pomaga chronić oczy przed chorobami. Natomiast witamina D wraz z wapniem, fosforem i magnezem wpływa na mocne i zdrowe kości oraz zęby. Witamina E pomaga zadbać o urodę, korzystnie wpływa na kondycję skóry, a także pomaga wzmocnić włosy i paznokcie. Dodatkowo potas zawarty w śledziach wpływa na zachowanie równowagi sodowo-potasowej, a także pomaga regulować ciśnienie krwi. Warto wspomnieć również o tym, że jedzenie śledzi zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Dzięki zawartości żelaza, śledzie będą również wskazane dla osób cierpiących na anemię.
W jakiej postaci śledź jest najzdrowszy?
Oczywiście najzdrowiej jest jeść ryby świeże, przygotowywane bez dodatku tłuszczu. Najlepszym wyborem będą śledzenie duszone na parze, pieczone w piekarniku lub na grillu. Warto pamiętać, że śledzie w oleju będą najbardziej kaloryczne, co może być niepożądane w przypadku diety redukcyjnej. Nie najlepszym wyborem żywieniowym będzie również spożywanie śledzi w śmietanie.
Kto nie powinien jeść śledzia?
Chociaż śledzie są zdrowe, nie wszyscy mogą sobie na nie pozwolić. Przeciwskazaniem do ich spożywania będą oczywiście wszelkie alergie pokarmowe. Warto pamiętać również, aby nie przesadzać ze spożywaniem śledzi solonych, ponieważ mogą powodować wzrost ciśnienia krwi, co jest szczególnie niewskazane w przypadku osób z nadciśnieniem tętniczym. Ryby te nie będą również odpowiednie dla osób, które cierpią na migrenę, ponieważ zawierają tyraminę, wzmacniającą nieprzyjemne objawy.
Śledź w kuchni – co można zrobić ze śledzia?
Najczęściej śledzie lądują na naszych stołach w formie przeróżnych przystawek, te w oleju, occie czy przeróżnych marynatach to klasyka rodzinnych przyjęć. Można je również upiec, udusić w potrawce, przyrządzić na parze lub grillować.
Sprawdź, jakie przepisy ze śledziami w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
1. Śledzie po węgiersku
Zobacz przepisŚledzie po węgiersku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Śledzie pod kołderką
Zobacz przepisŚledzie pod kołderką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Śledzie pod kołderką
Zobacz przepisŚledzie pod kołderką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: medonet.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl, opracowanie własne
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »