Najlepsze przepisy na ogórki

Małe cierpkie kulki działają jak balsam na wątrobę. Uważaj, bo mogą zwiększyć apetyt

Najczęściej dodaje się je do sałatek, makaronów, ryb i mięsa. Kapary, choć małe, mają bardzo wyrazisty smak, którym świetnie dopełniają potrawę. Oprócz aromatu mają też szereg leczniczych właściwości. Odkryj zastosowanie kaparów w kuchni i ich wartości odżywcze.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

To jeden z ulubionych składników kuchni francuskiej i włoskiej. Kapary to drobne, choć mocne w smaku, kuleczki wykazujące szereg prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, jakie kryją w sobie wartości odżywcze i jakie mają zastosowanie w kuchni.

Sprawdź także: Wykorzystano go już Babilonie. Ta cenna przyprawa działa lepiej niż antydepresant

Kapary - charakterystyka

Kapary to pączki kaparu ciernistego, czyli rośliny występującej w strefie tropikalnej. Choć jej gatunków jest naprawdę sporo, to w Europie rosną tylko dwa z nich. Pączki przyjmują różne rozmiary - od ziarnka pieprzu aż po wielkość oliwki i są znaną przyprawą kuchenną oraz specyfikiem stosowanym w lecznictwie naturalnym. 

Jak smakują kapary? Są cierpkie, gorzkawe i ostre - przypominają oliwki, ale ze zdecydowaną nutą pieprzu czy chrzanu. Warto podkreślić, że ich aromat jest tym intensywniejszy, im większy jest owoc.

Kapary można kupić w większości sklepów - najczęściej w szczelnie zamkniętym słoiku wypełnionym zalewą. Jak przechowywać kapary? Po otwarciu opakowania, należy je schować w słoiku do lodówki. Ważne, aby wszystkie pączki były w całości w zalewie, aby nie wyschnęły i nadawały się do spożycia.

Kapary - wartości odżywcze

Kapary w 85 proc. złożone są z wody, jednak pozostałe 15 proc. to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów. Do głównych składników odżywczych rośliny należą witaminy A i C oraz mikroelementy, takie jak: wapń, magnez, potas i sód. Kapary zawierają flawonoidy - rutynę, kwercetynę i kemferol. To właśnie dzięki nim wykazują prozdrowotne działanie.

Zobacz: Pasta z pieczonego czosnku

Kapary - właściwości

Kapary wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, dlatego zwalczają wolne rodniki, działają przeciwnowotworowo i zapobiegają procesom starzenia się organizmu. Flawonoidy, korzystnie wpływające na układ krążenia, odpowiedzialne są za uszczelnianie naczyń krwionośnych i ułatwianie przyswajania wartościowych składników odżywczych.

Zawarte w roślinach witaminy A i C również pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i narządu wzroku oraz utrzymaniu zdrowej i pięknej skóry

Ze względu na dużą dawkę sodu w kaparach, należy odpowiednio zbilansować dietę. Nadmiar tego pierwiastka w jadłospisie może prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Warto je jednak uwzględnić w menu, ponieważ są niskokaloryczne (15 g kaparów to 3 kalorie) i pomagają złagodzić problemy wątroby i układu pokarmowego. Ograniczają uporczywe wzdęcia, łagodzą dolegliwości jelit, przeciwdziałają biegunce i przyspieszają metabolizm. Nie jedz ich zbyt dużo, bo mogą zwiększać apetyt.

Kapary są uznawane za żywność SIRT. Regularne jej spożywanie to jeden z najpopularniejszych sposobów na odchudzanie, szczególnie od momentu, gdy piosenkarka Adele zrzuciła dzięki takiemu jedzeniu aż 40 kilogramów. Dieta SIRT polega na deficycie kalorycznym (dostarczaniu mniejszej liczby kalorii organizmowi niż jest w stanie spalić) i specjalnych zielonych koktajlach, które są bogate w aktywatory sirtuin. Kapary regulują procesy metaboliczne, w tym przede wszystkim glukozy i lipidów.

Kapary - przeciwwskazania

Nie każdy powinien sięgać po te intensywne w smaku roślinne pączki i tych grup jest całkiem dużo. Jakie są przeciwwskazania do jedzenia kaparów? Ze względu na niemałą zawartość sodu, przede wszystkim nie zaleca się ich tym, którzy są na diecie niskosodowej. Z tego samego powodu nie jest to składnik dla nadciśnieniowców i chorujących na serce

Unikać powinni ich również wszyscy ci, którzy mają problem z zatrzymywaniem wody w organizmie i związanymi z tym obrzękami. Kapary nie są też wskazane dla kobiet w ciąży oraz osób z niedoborami wapnia, chorujących na osteoporozę lub posiadających problemy z układem kostnym. 

Kapary - zastosowanie w kuchni

Jeśli nie należysz do żadnej z grup osób, które nie mogą jeść kaparów, koniecznie dodaj je do codziennego menu. Ich właściwości i niska kaloryczność to duże zalety dla jadłospisu. Z czym łączyć kapary? Najlepiej z potrawami kuchni francuskiej, włoskiej i greckiej. To jeden z ulubionych składników tradycyjnych dań z tamtych regionów. 

Z kaparów możesz na przykład przygotować klasyczny francuski sos remoulade lub tapenadę, czyli prowansalską pastę oliwkowo-kaparową. Są też m.in. dodatkiem sycylijskiej caponaty, czyli gulaszu warzywnego, a w kuchni greckiej używa się ich do stworzenia pasty melitzanosalata lub jako bonusowy składnik horiatki (sałatki greckiej). 

Kapary to bardzo uniwersalny produkt w kuchni. Dodaj go do dań rybnych, owoców morza, drobiu, makaronów, pizzy, focacci, naleśników, smarowideł czy tatara. Łącz również z przyprawami - najlepiej pasuje czosnek, bazylia i estragon. 

Jeśli masz ochotę wypróbować przepisy na dania z kaparami, przetestuj te sprawdzone przez naszych użytkowników:

1. Bruschetta z tapenadą

 Bruschetta z tapenadą Zobacz przepis

Bruschetta z tapenadą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert

 Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert Zobacz przepis

Pasta z kaparów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pasta twarogowa z kaparami i suszonymi pomidorami

 Pasta twarogowa z kaparami i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Pasta twarogowa z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Solianka z mięsem i ziemniakami

 Solianka z mięsem i ziemniakami Zobacz przepis

Zupa z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Łosoś z kaparami

 Łosoś z kaparami Zobacz przepis

Ryba z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Penne z tuńczykiem i kaparami

 Penne z tuńczykiem i kaparami Zobacz przepis

Makaron z tuńczykiem i kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Drobiowe kotleciki siekane z kaparami

 Drobiowe kotleciki siekane z kaparami Zobacz przepis

Kotlety siekane z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Makaron spaghetti z bakłażanem, kaparami i pomidorami

 Makaron spaghetti z bakłażanem, kaparami i pomidorami Zobacz przepis

Makaron z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pizza z patelni z suszonymi pomidorami, kaparami

 Pizza z patelni z suszonymi pomidorami, kaparami Zobacz przepis

Pizza z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z porem i kaparami

 Sałatka z porem i kaparami Zobacz przepis

Sałatka z porem i kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Sałatka z burratą, kaparami i kurczakiem

 Sałatka z burratą, kaparami i kurczakiem Zobacz przepis

Sałatka z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sałatka jajeczna z serem i chrzanem

 Sałatka jajeczna z serem i chrzanem Zobacz przepis

Sałatka z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Sos z kaparów do mięs

 Sos z kaparów do mięs Zobacz przepis

Sos z kaparów do mięs / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Salsa verde

 Salsa verde Zobacz przepis

Sos ziołowy z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 189

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 98

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4