Spis treści:
- Kapary - charakterystyka
- Kapary - wartości odżywcze
- Kapary - właściwości
- Kapary - przeciwwskazania
- Kapary - zastosowanie w kuchni
To jeden z ulubionych składników kuchni francuskiej i włoskiej. Kapary to drobne, choć mocne w smaku, kuleczki wykazujące szereg prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, jakie kryją w sobie wartości odżywcze i jakie mają zastosowanie w kuchni.
Sprawdź także: Wykorzystano go już Babilonie. Ta cenna przyprawa działa lepiej niż antydepresant
Kapary - charakterystyka
Kapary to pączki kaparu ciernistego, czyli rośliny występującej w strefie tropikalnej. Choć jej gatunków jest naprawdę sporo, to w Europie rosną tylko dwa z nich. Pączki przyjmują różne rozmiary - od ziarnka pieprzu aż po wielkość oliwki i są znaną przyprawą kuchenną oraz specyfikiem stosowanym w lecznictwie naturalnym.
Jak smakują kapary? Są cierpkie, gorzkawe i ostre - przypominają oliwki, ale ze zdecydowaną nutą pieprzu czy chrzanu. Warto podkreślić, że ich aromat jest tym intensywniejszy, im większy jest owoc.
Kapary można kupić w większości sklepów - najczęściej w szczelnie zamkniętym słoiku wypełnionym zalewą. Jak przechowywać kapary? Po otwarciu opakowania, należy je schować w słoiku do lodówki. Ważne, aby wszystkie pączki były w całości w zalewie, aby nie wyschnęły i nadawały się do spożycia.
Kapary - wartości odżywcze
Kapary w 85 proc. złożone są z wody, jednak pozostałe 15 proc. to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów. Do głównych składników odżywczych rośliny należą witaminy A i C oraz mikroelementy, takie jak: wapń, magnez, potas i sód. Kapary zawierają flawonoidy - rutynę, kwercetynę i kemferol. To właśnie dzięki nim wykazują prozdrowotne działanie.
Zobacz: Pasta z pieczonego czosnku
Kapary - właściwości
Kapary wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, dlatego zwalczają wolne rodniki, działają przeciwnowotworowo i zapobiegają procesom starzenia się organizmu. Flawonoidy, korzystnie wpływające na układ krążenia, odpowiedzialne są za uszczelnianie naczyń krwionośnych i ułatwianie przyswajania wartościowych składników odżywczych.
Zawarte w roślinach witaminy A i C również pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i narządu wzroku oraz utrzymaniu zdrowej i pięknej skóry.
Ze względu na dużą dawkę sodu w kaparach, należy odpowiednio zbilansować dietę. Nadmiar tego pierwiastka w jadłospisie może prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Warto je jednak uwzględnić w menu, ponieważ są niskokaloryczne (15 g kaparów to 3 kalorie) i pomagają złagodzić problemy wątroby i układu pokarmowego. Ograniczają uporczywe wzdęcia, łagodzą dolegliwości jelit, przeciwdziałają biegunce i przyspieszają metabolizm. Nie jedz ich zbyt dużo, bo mogą zwiększać apetyt.
Kapary są uznawane za żywność SIRT. Regularne jej spożywanie to jeden z najpopularniejszych sposobów na odchudzanie, szczególnie od momentu, gdy piosenkarka Adele zrzuciła dzięki takiemu jedzeniu aż 40 kilogramów. Dieta SIRT polega na deficycie kalorycznym (dostarczaniu mniejszej liczby kalorii organizmowi niż jest w stanie spalić) i specjalnych zielonych koktajlach, które są bogate w aktywatory sirtuin. Kapary regulują procesy metaboliczne, w tym przede wszystkim glukozy i lipidów.
Kapary - przeciwwskazania
Nie każdy powinien sięgać po te intensywne w smaku roślinne pączki i tych grup jest całkiem dużo. Jakie są przeciwwskazania do jedzenia kaparów? Ze względu na niemałą zawartość sodu, przede wszystkim nie zaleca się ich tym, którzy są na diecie niskosodowej. Z tego samego powodu nie jest to składnik dla nadciśnieniowców i chorujących na serce.
Unikać powinni ich również wszyscy ci, którzy mają problem z zatrzymywaniem wody w organizmie i związanymi z tym obrzękami. Kapary nie są też wskazane dla kobiet w ciąży oraz osób z niedoborami wapnia, chorujących na osteoporozę lub posiadających problemy z układem kostnym.
Kapary - zastosowanie w kuchni
Jeśli nie należysz do żadnej z grup osób, które nie mogą jeść kaparów, koniecznie dodaj je do codziennego menu. Ich właściwości i niska kaloryczność to duże zalety dla jadłospisu. Z czym łączyć kapary? Najlepiej z potrawami kuchni francuskiej, włoskiej i greckiej. To jeden z ulubionych składników tradycyjnych dań z tamtych regionów.
Z kaparów możesz na przykład przygotować klasyczny francuski sos remoulade lub tapenadę, czyli prowansalską pastę oliwkowo-kaparową. Są też m.in. dodatkiem sycylijskiej caponaty, czyli gulaszu warzywnego, a w kuchni greckiej używa się ich do stworzenia pasty melitzanosalata lub jako bonusowy składnik horiatki (sałatki greckiej).
Kapary to bardzo uniwersalny produkt w kuchni. Dodaj go do dań rybnych, owoców morza, drobiu, makaronów, pizzy, focacci, naleśników, smarowideł czy tatara. Łącz również z przyprawami - najlepiej pasuje czosnek, bazylia i estragon.
Jeśli masz ochotę wypróbować przepisy na dania z kaparami, przetestuj te sprawdzone przez naszych użytkowników:
1. Bruschetta z tapenadą
Zobacz przepisBruschetta z tapenadą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert
Zobacz przepisPasta z kaparów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pasta twarogowa z kaparami i suszonymi pomidorami
Zobacz przepisPasta twarogowa z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Solianka z mięsem i ziemniakami
Zobacz przepisZupa z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Penne z tuńczykiem i kaparami
Zobacz przepisMakaron z tuńczykiem i kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Drobiowe kotleciki siekane z kaparami
Zobacz przepisKotlety siekane z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Makaron spaghetti z bakłażanem, kaparami i pomidorami
Zobacz przepisMakaron z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pizza z patelni z suszonymi pomidorami, kaparami
Zobacz przepisPizza z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sałatka z porem i kaparami
Zobacz przepisSałatka z porem i kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Sałatka z burratą, kaparami i kurczakiem
Zobacz przepisSałatka z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Sałatka jajeczna z serem i chrzanem
Zobacz przepisSałatka z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Sos z kaparów do mięs
Zobacz przepisSos z kaparów do mięs / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie