Dania jednogarnkowe

Najczęściej dodaje się je do sałatek, makaronów, ryb i mięsa. Kapary, choć małe, mają bardzo wyrazisty smak, którym świetnie dopełniają potrawę. Oprócz aromatu mają też szereg leczniczych właściwości. Odkryj zastosowanie kaparów w kuchni i ich wartości odżywcze.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

To jeden z ulubionych składników kuchni francuskiej i włoskiej. Kapary to drobne, choć mocne w smaku, kuleczki wykazujące szereg prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, jakie kryją w sobie wartości odżywcze i jakie mają zastosowanie w kuchni.

Sprawdź także: Wykorzystano go już Babilonie. Ta cenna przyprawa działa lepiej niż antydepresant

Kapary - charakterystyka

Kapary to pączki kaparu ciernistego, czyli rośliny występującej w strefie tropikalnej. Choć jej gatunków jest naprawdę sporo, to w Europie rosną tylko dwa z nich. Pączki przyjmują różne rozmiary - od ziarnka pieprzu aż po wielkość oliwki i są znaną przyprawą kuchenną oraz specyfikiem stosowanym w lecznictwie naturalnym. 

Jak smakują kapary? Są cierpkie, gorzkawe i ostre - przypominają oliwki, ale ze zdecydowaną nutą pieprzu czy chrzanu. Warto podkreślić, że ich aromat jest tym intensywniejszy, im większy jest owoc.

Kapary można kupić w większości sklepów - najczęściej w szczelnie zamkniętym słoiku wypełnionym zalewą. Jak przechowywać kapary? Po otwarciu opakowania, należy je schować w słoiku do lodówki. Ważne, aby wszystkie pączki były w całości w zalewie, aby nie wyschnęły i nadawały się do spożycia.

Kapary - wartości odżywcze

Kapary w 85 proc. złożone są z wody, jednak pozostałe 15 proc. to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów. Do głównych składników odżywczych rośliny należą witaminy A i C oraz mikroelementy, takie jak: wapń, magnez, potas i sód. Kapary zawierają flawonoidy - rutynę, kwercetynę i kemferol. To właśnie dzięki nim wykazują prozdrowotne działanie.

Zobacz: Pasta z pieczonego czosnku

Kapary - właściwości

Kapary wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, dlatego zwalczają wolne rodniki, działają przeciwnowotworowo i zapobiegają procesom starzenia się organizmu. Flawonoidy, korzystnie wpływające na układ krążenia, odpowiedzialne są za uszczelnianie naczyń krwionośnych i ułatwianie przyswajania wartościowych składników odżywczych.

Zawarte w roślinach witaminy A i C również pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i narządu wzroku oraz utrzymaniu zdrowej i pięknej skóry

Ze względu na dużą dawkę sodu w kaparach, należy odpowiednio zbilansować dietę. Nadmiar tego pierwiastka w jadłospisie może prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Warto je jednak uwzględnić w menu, ponieważ są niskokaloryczne (15 g kaparów to 3 kalorie) i pomagają złagodzić problemy wątroby i układu pokarmowego. Ograniczają uporczywe wzdęcia, łagodzą dolegliwości jelit, przeciwdziałają biegunce i przyspieszają metabolizm. Nie jedz ich zbyt dużo, bo mogą zwiększać apetyt.

Kapary są uznawane za żywność SIRT. Regularne jej spożywanie to jeden z najpopularniejszych sposobów na odchudzanie, szczególnie od momentu, gdy piosenkarka Adele zrzuciła dzięki takiemu jedzeniu aż 40 kilogramów. Dieta SIRT polega na deficycie kalorycznym (dostarczaniu mniejszej liczby kalorii organizmowi niż jest w stanie spalić) i specjalnych zielonych koktajlach, które są bogate w aktywatory sirtuin. Kapary regulują procesy metaboliczne, w tym przede wszystkim glukozy i lipidów.

Kapary - przeciwwskazania

Nie każdy powinien sięgać po te intensywne w smaku roślinne pączki i tych grup jest całkiem dużo. Jakie są przeciwwskazania do jedzenia kaparów? Ze względu na niemałą zawartość sodu, przede wszystkim nie zaleca się ich tym, którzy są na diecie niskosodowej. Z tego samego powodu nie jest to składnik dla nadciśnieniowców i chorujących na serce

Unikać powinni ich również wszyscy ci, którzy mają problem z zatrzymywaniem wody w organizmie i związanymi z tym obrzękami. Kapary nie są też wskazane dla kobiet w ciąży oraz osób z niedoborami wapnia, chorujących na osteoporozę lub posiadających problemy z układem kostnym. 

Kapary - zastosowanie w kuchni

Jeśli nie należysz do żadnej z grup osób, które nie mogą jeść kaparów, koniecznie dodaj je do codziennego menu. Ich właściwości i niska kaloryczność to duże zalety dla jadłospisu. Z czym łączyć kapary? Najlepiej z potrawami kuchni francuskiej, włoskiej i greckiej. To jeden z ulubionych składników tradycyjnych dań z tamtych regionów. 

Z kaparów możesz na przykład przygotować klasyczny francuski sos remoulade lub tapenadę, czyli prowansalską pastę oliwkowo-kaparową. Są też m.in. dodatkiem sycylijskiej caponaty, czyli gulaszu warzywnego, a w kuchni greckiej używa się ich do stworzenia pasty melitzanosalata lub jako bonusowy składnik horiatki (sałatki greckiej). 

Kapary to bardzo uniwersalny produkt w kuchni. Dodaj go do dań rybnych, owoców morza, drobiu, makaronów, pizzy, focacci, naleśników, smarowideł czy tatara. Łącz również z przyprawami - najlepiej pasuje czosnek, bazylia i estragon. 

Jeśli masz ochotę wypróbować przepisy na dania z kaparami, przetestuj te sprawdzone przez naszych użytkowników:

1. Bruschetta z tapenadą

 Bruschetta z tapenadą Zobacz przepis

Bruschetta z tapenadą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert

 Grillowane bagietki z pastą oliwkową z kaparami i camembert Zobacz przepis

Pasta z kaparów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pasta twarogowa z kaparami i suszonymi pomidorami

 Pasta twarogowa z kaparami i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Pasta twarogowa z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Solianka z mięsem i ziemniakami

 Solianka z mięsem i ziemniakami Zobacz przepis

Zupa z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Łosoś z kaparami

 Łosoś z kaparami Zobacz przepis

Ryba z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Penne z tuńczykiem i kaparami

 Penne z tuńczykiem i kaparami Zobacz przepis

Makaron z tuńczykiem i kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Drobiowe kotleciki siekane z kaparami

 Drobiowe kotleciki siekane z kaparami Zobacz przepis

Kotlety siekane z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Makaron spaghetti z bakłażanem, kaparami i pomidorami

 Makaron spaghetti z bakłażanem, kaparami i pomidorami Zobacz przepis

Makaron z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pizza z patelni z suszonymi pomidorami, kaparami

 Pizza z patelni z suszonymi pomidorami, kaparami Zobacz przepis

Pizza z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z porem i kaparami

 Sałatka z porem i kaparami Zobacz przepis

Sałatka z porem i kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Sałatka z burratą, kaparami i kurczakiem

 Sałatka z burratą, kaparami i kurczakiem Zobacz przepis

Sałatka z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sałatka jajeczna z serem i chrzanem

 Sałatka jajeczna z serem i chrzanem Zobacz przepis

Sałatka z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Sos z kaparów do mięs

 Sos z kaparów do mięs Zobacz przepis

Sos z kaparów do mięs / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Salsa verde

 Salsa verde Zobacz przepis

Sos ziołowy z kaparami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 217

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 349

30 min
3
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 127

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2528

30 min
33
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7