Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tapenada to klasyczna, francuska pasta do kanapek, która składa się z oliwek, kaparów i anchois. W tej wersji została jeszcze wzbogacona koncentratem pomidorowym. Całość ma bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak – lekko słonawy i rybny. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania czy kolacji. W tej wersji przepisu jest podawana z bruschettą – grzanką z lekkiego pieczywa, skropioną oliwą i natartą czosnkiem. Bruschetta z tapenadą to ciekawa alternatywa zwykłych kanapek, która z pewnością posmakuje miłośnikom kuchni francuskiej i włoskiej.
Pokrojone w kawałki zdrowe, jędrne prawdziwki nawleczone na nitce, suszone w...
Odsłon: 75
Dzisiaj zrobiona przyda się później do zup, sosów, innych potraw. Polecam.
Odsłon: 172
Kotlety z dyni to pyszne danie wegańskie, które choć może nie przypomina zwyk...
Odsłon: 663
Pokrojone w kawałki zdrowe, jędrne prawdziwki nawleczone na nitce, suszone w...
Odsłon: 75
Dzisiaj zrobiona przyda się później do zup, sosów, innych potraw. Polecam.
Odsłon: 172
Kotlety z dyni to pyszne danie wegańskie, które choć może nie przypomina zwyk...
Odsłon: 663
Składniki
Przygotuj tapenadę. Oliwki i kapary odlej z zalewy. Wrzuć je do miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.
Bagietki pokrój na kromki o grubości 2-3 cm. Natrzyj je czosnkiem i skrop oliwą.
Piekarnik nagrzej z funkcją grilla i zapiekaj kromki przez 5 minut. Możesz też użyć mikrofalówki z funkcją grilla lub specjalnego opiekacza do kanapek.
Podawaj brunschettę z tapenadą, plasterkami sera grana padano i posiekaną natką pietruszki.