Spis treści:
- Amarantus – wartości odżywcze
- Amarantus – właściwości prozdrowotne
- Amarantus – przeciwwskazania
- Jak jeść ziarna amarantusa? Przepisy
Amarantus, inaczej szarłat, to zboże uprawiane głównie w Ameryce Północnej. Te niewielkie nasiona o beżowym kolorze znane były już około czterech tysięcy lat temu, były wówczas uprawiane przez Majów. Co ciekawe, obecnie zboża te rosną również w Polsce, mimo to nie są popularne i często stosowane. A szkoda! Ziarna amarantusa mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Z poniższego artykuły dowiesz się, jakie właściwości odżywcze ma amarantus oraz jak go przygotować, aby był najsmaczniejszy.
Sprawdź także: Wspomaga odchudzanie, wzmacnia odporność. Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?
Amarantus – wartości odżywcze
Ziarenka amarantusa są nie tylko świetnym źródłem węglowodanów, ale także zawierają sporą ilość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, tak ważnych dla prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego. Nie brakuje w nim także witamin, np. witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, stanowi również źródło wielu minerałów, między innymi magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Ważną informacją dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu będzie fakt, że amarantus jest zbożem, które w odróżnieniu np. od pszenicy, go nie zawiera.
W amarantusowych ziarenkach znajdziemy także lizynę, która bierze udział w prawidłowym rozwoju organizmu, produkcji hormonów i przeciwciał oraz odbudowie komórek. Ziarna te są również źródłem błonnika pokarmowego, istotnego w procesie prawidłowego trawienia. W 100 g amarantusa znajdziemy około 409 kcal.
Amarantus – właściwości prozdrowotne
Wprowadzenie amarantusa do diety przyniesie wiele korzyści dla organizmu. Przede wszystkim znany jest ze swojego wpływu regulowanie poziomu glukozy we krwi – zboże to warto wprowadzić do jadłospisu osób chorujących na cukrzycę oraz insulinooporność. Co więcej, obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. Zawiera spore ilości żelaza, dlatego poleca się go osobom, które borykają się z anemią. Co ciekawe, po posiłek z amarantusem warto sięgnąć w okresach, kiedy nasza odporność jeść obniżona, ponieważ ma on właściwości grzybobójcze.
Amarantus to idealne zboże dla osób, które chorują na celiakię lub chcą wyeliminować gluten ze swojej diety. Warto jeść go również, jeżeli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego. Nasiona te mają również korzystny wpływ na proces odchudzania, dodane do posiłku sprawią, że długo będziesz czuć się syty. Ponadto obecny w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, wspiera trawienie oraz zapobiega zaparciom. Ponadto amarantus ma także wpływ na przyspieszenie przemiany materii.
Te niepozorne nasiona są również źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwnowtoworowo oraz opóźniają procesy starzenia – na tę właściwość ma również wpływ obecny w amarantusie skwalen.
Dzięki zawartości witamin z grupy B, a także magnezu i wapnia, nasiona amarantusa świetnie wpływają na pracę układu nerwowego. Poprawia pamięć i koncentrację, dlatego mogą stanowić doskonały element śniadania przed pójściem do pracy lub szkoły. Nasiona te polecane są dla kobiet w ciąży, ponieważ w ich składzie znaleźć możemy kwas foliowy, który wpływa na prawidłowy rozwój dziecka.
Amarantus – przeciwwskazania
Chociaż nasiona amarantusa są bardzo zdrowe, nie wszyscy mogą go jeść. Przeciwskazaniem do jedzenia tych zbóż jest kamica nerkowa i żółciowa. Dodatkowo, jeżeli cierpisz z powodu alergii pokarmowych, również powinieneś uważać ze spożywaniem amarantusa.
Jak jeść ziarna amarantusa?
Ta niepozorna roślina ma szerokie zastosowanie w kuchni. Amarantus może stanowić element zarówno słonych, jak i słodkich dań. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, lekki lunch, obiad czy kolację. Zboże to ma przyjemny, delikatny smak dlatego z powodzeniem możesz także przygotować z niego zdrowe i pyszne desery. Przyrządzanie amarantusa jest bardzo proste, wystarczy ugotować go w wodzie wraz z odrobiną soli. Wówczas możesz przygotować z niego warzywne potrawki, dodać go do sałatek, porannych płatków z owocami i orzechami, a także dorzucić do ulubionej zapiekanki, nadziać nim warzywa lub przygotować z niego pyszne kotlety, pasztety warzywne czy zupy.
Gdzie jeszcze możemy znaleźć to zboże? Amarantus może być także dodawany do wypieków, granoli, musli, zdrowych ciasteczek czy batonów zbożowych. Takie przekąski na długo cię nasycą, dodadzą ci energii oraz wesprą twoją koncentrację w ciągu dnia.
Sprawdź, jakie przepisy z amarantusem w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
1. Pomidory faszerowane amarantusem
Zobacz przepisPomidory faszerowane amarantusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ciasteczka z amarantusa i bakalii
Zobacz przepisCiasteczka z amarantusa i bakalii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Owocowy chłodnik z amarantusem
Zobacz przepisOwocowy chłodnik z amarantusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Jabłecznik jaglany z amarantusem
Zobacz przepisJabłecznik jaglany z amarantusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. "Żabie udka" w amarantusie
Zobacz przepis"Żabie udka" w amarantusie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kolorowy warzywny amarantus
Zobacz przepisKolorowy warzywny amarantus / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kokosowe ciasteczka z amarantusem
Zobacz przepisKokosowe ciasteczka z amarantusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pieczona sałatka z kurczakiem i amarantusem
Zobacz przepisPieczona sałatka z kurczakiem i amarantusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Placki z serka wiejskiego i amarantusa
Zobacz przepisPlacki z serka wiejskiego i amarantusa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Wiosenne kargulce z amarantusem ekspandowanym
Zobacz przepisWiosenne kargulce z amarantusem ekspandowanym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »
Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »
Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »