Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Odpowiednio zbilansowana dieta to niezawodny sposób na zadbanie o zdrowie, poprawę wyników badań oraz lepszego samopoczucia. Jeśli masz problemy ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, warto by w twojej diecie znalazły się ziarna amarantusa. Sprawdź, jakie mają właściwości prozdrowotne i jak wykorzystać amarantus w kuchni.

Amarantus | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Amarantus, inaczej szarłat, to zboże uprawiane głównie w Ameryce Północnej. Te niewielkie nasiona o beżowym kolorze znane były już około czterech tysięcy lat temu, były wówczas uprawiane przez Majów. Co ciekawe, obecnie zboża te rosną również w Polsce, mimo to nie są popularne i często stosowane. A szkoda! Ziarna amarantusa mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Z poniższego artykuły dowiesz się, jakie właściwości odżywcze ma  amarantus oraz jak go przygotować, aby był najsmaczniejszy.

Sprawdź także: Wspomaga odchudzanie, wzmacnia odporność. Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?

Amarantus – wartości odżywcze

Ziarenka amarantusa są nie tylko świetnym źródłem węglowodanów, ale także zawierają sporą ilość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, tak ważnych dla prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego. Nie brakuje w nim także witamin, np. witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, stanowi również źródło wielu minerałów, między innymi magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Ważną informacją dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu będzie fakt, że amarantus jest zbożem, które w odróżnieniu np. od pszenicy, go nie zawiera.

W amarantusowych ziarenkach znajdziemy także lizynę, która bierze udział w prawidłowym rozwoju organizmu, produkcji hormonów i przeciwciał oraz odbudowie komórek. Ziarna te są również źródłem błonnika pokarmowego, istotnego w procesie prawidłowego trawienia. W 100 g amarantusa znajdziemy około 409 kcal.

Amarantus – właściwości prozdrowotne

Wprowadzenie amarantusa do diety przyniesie wiele korzyści dla organizmu. Przede wszystkim znany jest ze swojego wpływu regulowanie poziomu glukozy we krwi – zboże to warto wprowadzić do jadłospisu osób chorujących na cukrzycę oraz insulinooporność. Co więcej, obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. Zawiera spore ilości żelaza, dlatego poleca się go osobom, które borykają się z anemią. Co ciekawe, po posiłek z amarantusem warto sięgnąć w okresach, kiedy nasza odporność jeść obniżona, ponieważ ma on właściwości grzybobójcze.

Amarantus to idealne zboże dla osób, które chorują na celiakię lub chcą wyeliminować gluten ze swojej diety. Warto jeść go również, jeżeli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego. Nasiona te mają również korzystny wpływ na proces odchudzania, dodane do posiłku sprawią, że długo będziesz czuć się syty. Ponadto obecny w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, wspiera trawienie oraz zapobiega zaparciom. Ponadto amarantus ma także wpływ na przyspieszenie przemiany materii.

Te niepozorne nasiona są również źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwnowtoworowo oraz opóźniają procesy starzenia – na tę właściwość ma również wpływ obecny w amarantusie skwalen.  

Dzięki zawartości witamin z grupy B, a także magnezu i wapnia, nasiona amarantusa świetnie wpływają na pracę układu nerwowego. Poprawia pamięć i koncentrację, dlatego mogą stanowić doskonały element śniadania przed pójściem do pracy lub szkoły. Nasiona te polecane są dla kobiet w ciąży, ponieważ w ich składzie znaleźć możemy kwas foliowy, który wpływa na prawidłowy rozwój dziecka.

Amarantus – przeciwwskazania

Chociaż nasiona amarantusa są bardzo zdrowe, nie wszyscy mogą go jeść. Przeciwskazaniem do jedzenia tych zbóż jest kamica nerkowa i żółciowa. Dodatkowo, jeżeli cierpisz z powodu alergii pokarmowych, również powinieneś uważać ze spożywaniem amarantusa.

Jak jeść ziarna amarantusa?

Ta niepozorna roślina ma szerokie zastosowanie w kuchni. Amarantus może stanowić element zarówno słonych, jak i słodkich dań. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, lekki lunch, obiad czy kolację. Zboże to ma przyjemny, delikatny smak dlatego z powodzeniem możesz także przygotować z niego zdrowe i pyszne desery. Przyrządzanie amarantusa jest bardzo proste, wystarczy ugotować go w wodzie wraz z odrobiną soli. Wówczas możesz przygotować z niego warzywne potrawki, dodać go do sałatek, porannych płatków z owocami i orzechami, a także dorzucić do ulubionej zapiekanki, nadziać nim warzywa lub przygotować z niego pyszne kotlety, pasztety warzywne czy zupy.

Gdzie jeszcze możemy znaleźć to zboże? Amarantus może być także dodawany do wypieków, granoli, musli, zdrowych ciasteczek czy batonów zbożowych. Takie przekąski na długo cię nasycą,  dodadzą ci energii oraz wesprą twoją koncentrację w ciągu dnia.

Sprawdź, jakie przepisy z amarantusem w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.

1. Pomidory faszerowane amarantusem

 Pomidory faszerowane amarantusem Zobacz przepis

Pomidory faszerowane amarantusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasteczka z amarantusa i bakalii

 Ciasteczka z amarantusa i bakalii Zobacz przepis

Ciasteczka z amarantusa i bakalii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Owocowy chłodnik z amarantusem

 Owocowy chłodnik z amarantusem Zobacz przepis

Owocowy chłodnik z amarantusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jabłecznik jaglany z amarantusem

 Jabłecznik jaglany z amarantusem Zobacz przepis

Jabłecznik jaglany z amarantusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. "Żabie udka" w amarantusie

 "Żabie udka" w amarantusie Zobacz przepis

"Żabie udka" w amarantusie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kolorowy warzywny amarantus

 Kolorowy warzywny amarantus Zobacz przepis

Kolorowy warzywny amarantus / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kokosowe ciasteczka z amarantusem

 Kokosowe ciasteczka z amarantusem Zobacz przepis

Kokosowe ciasteczka z amarantusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczona sałatka z kurczakiem i amarantusem

 Pieczona sałatka z kurczakiem i amarantusem Zobacz przepis

Pieczona sałatka z kurczakiem i amarantusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Placki z serka wiejskiego i amarantusa

 Placki z serka wiejskiego i amarantusa Zobacz przepis

Placki z serka wiejskiego i amarantusa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Wiosenne kargulce z amarantusem ekspandowanym

 Wiosenne kargulce z amarantusem ekspandowanym Zobacz przepis

Wiosenne kargulce z amarantusem ekspandowanym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
10
Ciasta Makowiec japoński.

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, wło...

Odsłon: 340

>60 min
7
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 77

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

3
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0