Spis treści:
- W jakiej wodzie moczyć grzyby?
- Na czym polega moczenie grzybów w mleku?
- Jak moczyć grzyby w wodzie?
- Czy namoczone grzyby trzeba gotować?
- Co zrobić z wodą, w której moczyły się grzyby?
Polacy uwielbiają grzyby i bardzo chętnie wykorzystują je do przygotowania wielu tradycyjnych dań. Niestety, sezon na nie jest stosunkowo krótki i większość z nas poszukuje sposobów, aby zachować ich smak na dłużej. Niektórzy decydują się na ich marynowanie bądź mrożenie, jednak najpopularniejszą metodą jest po prostu suszenie. Zanim jednak suszone grzyby trafią do naszych potraw, należy je odpowiednio namoczyć. Aby twoje potrawy wyszły idealnie, zwróć uwagę na kilka szczegółów.
Moczenie grzybów: w ciepłej czy w zimnej wodzie?
Oba sposoby na moczenie grzybów mają równie wielu zwolenników, co przeciwników. Wydaje się jednak, że szala przechyla się nieco na stronę osób, które preferują moczenie grzybów w ciepłej wodzie. Przyspiesza to nieco cały proces i sprawia, że grzyby zmiękną odrobinę szybciej. Pamiętaj jednak, że nie może to być wrzątek, a jedynie ciepła woda. Nawet jeśli zdecydujesz się zalać grzyby chłodną wodą, nie powinna być ona lodowata, a co najwyżej mieć temperaturę pokojową.
Moczenie grzybów w mleku
Słyszeliście kiedyś o moczeniu grzybów w mleku? To staropolska metoda, która współcześnie bywa rzadko stosowana. Nie zmienia to jednak faktu, że dzięki niej grzyby stają się delikatniejsze i wręcz rozpływają się w ustach. W tym wypadku suszone grzyby zalewamy letnim, osolonym mlekiem. Pozostawiamy je w naczyniu na co najmniej 5-6 godzin, a następnie obgotowujemy i wykorzystujemy do wybranych potraw.
Jak moczyć grzyby w wodzie?
Grzyby w wodzie możemy moczyć na dwa sposoby. Pierwszym i najpopularniejszym jest zalanie grzybów czystą, przegotowaną wodą, tak aby płyn je lekko przykrył. Druga metoda zaleca sięgnięcie po osoloną wodę. W tym przypadku pamiętaj, aby mniej osolić grzyby w tracie dalszego gotowania.
Grzyby moczone w wodzie należy od czasu do czasu docisnąć i przemieszać przy pomocy widelca lub łyżki, tak aby płyn równo je pokrywał. Grzyby będą gotowe po około 3-4 godzinach.
Gotowanie namoczonych grzybów
Wiele osób zastanawia się, czy namoczone grzyby należy dodatkowo gotować. Odpowiedź jest twierdząca. Jeśli ograniczysz się do samego moczenia grzybów, może okazać się, że będą one zbyt twarde. Aby zmiękły, przelej je do rondelka razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj pod przykryciem przez około 30-40 minut, w razie potrzeby dolewając więcej płynu. Po ugotowaniu odciśnij je lekko. Tak przygotowane grzyby będą miękkie i idealnie wkomponują się w twoje ulubione potrawy.
Co zrobić z wodą, w której moczyły się grzyby?
Pod żadnym pozorem nie wylewaj wody, w której moczyły się grzyby. Kryje się w niej mnóstwo aromatu, który aż żal zmarnować. Możesz wykorzystać ją do wzbogacenia smaku wielu potraw, począwszy od zupy grzybowej i wigilijnego barszczu, poprzez bigos i kapustę z grzybami, a na różnego rodzaju sosach i mięsach skończywszy.
Jeśli nie chcesz jej zużyć natychmiast, woda po namoczonych grzybach może być przelana np. do kostkarki. W ten sposób będziesz mógł ją wykorzystać nawet za kilka miesięcy.
Aby upewnić się, że w wodzie po grzybach nie ma żadnych zanieczyszczeń, przecedź ją przez gazę.
Jak przechowywać suszone grzyby?
Najlepszym sposobem na przechowywanie suszonych grzybów jest zamknięcie ich w szczelnych pojemnikach, gdzie nie będą narażone na działanie wilgoci. W tej roli idealnie sprawdzą się puszki lub słoiki. Co jakiś czas warto sprawdzić, czy w grzybach nie zalęgły się insekty i czy wciąż nadają się do spożycia.
Odpowiednio zabezpieczone zbiory możemy przechowywać w ten sposób bardzo długo, zapasy bez trudu powinny wytrzymać do kolejnego sezonu grzybowego.
Jak wykorzystać moczone grzyby?
Sposobów na wykorzystanie suszonych grzybów jest wiele. Bardzo często są one dodawane do świątecznych potraw. Możesz użyć ich do zrobienia staropolskiego bigosu, tradycyjnej zupy grzybowej lub wigilijnej kapusty. Będą również doskonałym nadzieniem do pierogów, krokietów i uszek. Możesz również wzbogacić nimi smak śledzi i pasztecików. Przetestuj przepisy naszych użytkowników, a z pewnością nie pożałujesz.
1. Sos grzybowy z suszonych grzybów
Zobacz przepisSos grzybowy z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pasztet z suszonych grzybów
Zobacz przepisPasztet z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Rosół z suszonych grzybów
Zobacz przepisRosół z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Risotto z suszonych grzybów
Zobacz przepisRisotto z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Tarta z masą z suszonych grzybów
Zobacz przepisTarta z masą z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sos grzybowy z suszonych grzybów
Zobacz przepisSos grzybowy z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlety z suszonych grzybów
Zobacz przepisKotlety z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Zupa krem z suszonych grzybów
Zobacz przepisZupa krem z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów
Zobacz przepisGołąbki z dodatkiem suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pesto z grzybów leśnych
Zobacz przepisPesto z grzybów leśnych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Grzyby na odporność. Nie chodzi o zwykłe pieczarki na INTERIA.TV.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »
Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »
Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »