Spis treści:
- Kolor czerwony – burak, jagody alkermes lub wywar z czerwonej kapusty
- Kolor żółty – kurkuma lub szafran
- Kolor pomarańczowy – pomarańcza lub łupiny cebuli
- Kolor niebieski – wywar z kapusty czerwonej lub sok z jagód
- Kolor brązowy – herbata
Naturalne barwniki do jedzenia to idealny wybór dla osób dbających o zdrowie. Jeśli należysz do tej grupy i lubisz wiedzieć, co dokładnie ląduje na twoim talerzu, sięgaj po naturalne składniki do przyozdabiania domowej roboty smakołyków i wypieków pięknymi kolorami tęczy. Z czego można zrobić naturalne barwniki spożywcze?
Sprawdź także: O czym świadczy kolor żółtka? Sprawdź, jakie jest najzdrowsze

Kolor czerwony – burak, jagody alkermes lub wywar z czerwonej kapusty
Najprostszym sposobem na otrzymanie czerwonego koloru do domowych ciast jest zastosowanie buraków. Wystarczy, że wyciśniesz z nich sok lub podgotujesz całe warzywa, aż woda zabarwi się na brunatno.
Wolisz wyczarować docelowy odcień z jagód alkermes? W takim razie przyrządź z nich specjalny napar poprzez ich ugotowanie i odstawienie na 24 godziny. Po upływie tego czasu wsyp porcję cukru i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotowy składnik przechowuj w lodówce.
Kolor żółty – kurkuma lub szafran
Przyprawy to świetna opcja, żeby dodać potrawom nieco kolorytu. Szczególnie intensywne i mocno barwiące są te orientalne, w tym kurkuma oraz szafran. Aby stworzyć domowy barwnik z któregoś z tych komponentów, namocz ich szczyptę w spirytusie i pozostaw na kilka godzin. Następnie dosyp do mikstury startą skórkę z cytryny, a gdy ta będzie gotowa, przechowuj ją w ciemnym miejscu.
Kolor pomarańczowy – pomarańcza lub łupiny cebuli
Jeśli chcesz nadać kremowi pomarańczowego koloru bez potrzeby uciekania się do sklepowych rozwiązań, wykorzystaj owoce. Zetrzyj skórkę pomarańczy, wsyp do niej cukier puder, a na końcu wszystko nieco podgotuj. Tak otrzymana mikstura jest gotowa do połączenia ze słodkim komponentem twojego ciasta.
Ekologiczny barwnik o pomarańczowym kolorze otrzymasz także za pomocą łupin cebuli. Umieść je w półtoralitrowym garnku, zalej wodą i postaw na niewielkim ogniu. Możesz użyć łyżki, aby nieco podociskać łupiny, żeby szybciej puściły soki. W celu uniknięcia bardzo nasyconego lub brunatnego odcienia kontroluj zawartość naczynia i wyłącz palnik, gdy uznasz, że kolor jest wystarczająco intensywny. Możesz utrwalić kolor, dodając łyżkę octu.
Kolor niebieski – wywar z kapusty czerwonej lub sok z jagód
Niebieski należy do najrzadziej spotykanych kolorów w wypiekach domorosłych cukierników. Jeśli jednak marzy ci się wykonanie go w zaciszu własnej kuchni, przygotuj wywar z czerwonej kapusty. Zanurz ją w wodzie i gotuj przez około pięć minut, a niedługo zobaczysz, że nabiera ona głębokiej niebieskiej barwy. Innym praktycznym wyjściem jest sporządzenie soku z jagód. W tym celu zagotuj owoce z cukrem, przecedź przez drobne sitko i rozcieńcz z odrobiną wody według uznania.
Kolor brązowy – herbata
Czarna herbata to produkt, który większość osób posiada w swojej kuchennej szafce. Oprócz tego, że wyśmienicie smakuje i pobudza, doskonale sprawdza się jako naturalny barwnik do jedzenia. W zależności od oczekiwanego efektu wydłużaj czas parzenia fusów, a jeśli chcesz, aby otrzymana barwa wpadała lekko w czerwień, skorzystaj z odmiany roiboos.
Kolor zielony – szpinak
Liście szpinaku to składnik, po który warto sięgnąć, żeby przemycić nieco zieleni do swoich wypieków. Do wyczarowania naturalnego barwnika spożywczego potrzebujesz ich sowitej ilości. Ugotuj je pod przykryciem, a gdy łodyżki całkowicie zmiękną, odcedź papkę od wody. Po wystygnięciu posiekaj ją i wymieszaj z docelowymi komponentami ciasta.
Kolor czarny – węgiel aktywny lub mocna kawa
Kolor czarny – podobnie jak niebieski – rzadko wykorzystywany jest w domowym cukiernictwie. Jeśli marzy ci się deser o głębokiej czarnej barwie, jest na to kilka prostych sposobów. Do jego przygotowania możesz śmiało użyć zarówno mocnej kawy, jak i aptecznego węgla aktywnego. Tę pierwszą wystarczy zaparzyć i pozbyć się fusów, natomiast ten drugi należy wymieszać z lekko wrzącą wodą – i czarny barwnik gotowy!
Kolorowe ciasta – przepisy
Po zapoznaniu się z powyższymi pomysłami naszła cię ochota na upieczenie kolorowego ciasta? Przepisy, które znajdziesz poniżej, są nie tylko smaczne, ale także nieskomplikowane. Dzięki temu poradzi sobie z nimi nawet najmniej doświadczony kucharz. Nie bój się eksperymentować i stawiaj na barwniki spożywcze do jedzenia z połączeń różnych składników!
Kolorowe bezy
Beza to deser uwielbiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Doskonale sprawdzi się jako przekąska do popołudniowej kawy oraz poczęstunek dla niezapowiadanych gości. Jak je wykonać, wykorzystując przy tym pomysły na domowe barwniki?
Realizację przepisu rozpocznij od wybrania jaj. W przypadku tych pochodzących bezpośrednio od kury lepiej sięgać po te nieco starsze. Oddziel białko od żółtka do dwóch naczyń, a następnie przełóż to pierwsze do docelowej miski, w której rozpoczniesz ubijanie. Pamiętaj, że musi być ona idealnie czysta, ponieważ nawet najmniejsza ilość zanieczyszczeń, np. pozostałość tłuszczu, zniweczy twoje kulinarne plany. Aby przyspieszyć nieco proces ubijania, wzbogać białka o szczyptę soli.
Tradycyjne bezy opierają się na określonych proporcjach komponentów: na jedno jajko przypada 50 g cukru. W tym wypadku stawiaj na drobny produkt lub cukier puder. Dosypuj go stopniowo i po trochu, unikając w ten sposób opadnięcia piany.
Po ubiciu jajek czas na dodanie do nich domowej roboty barwników. W tym celu skorzystaj z jednego z pomysłów na naszej liście. Wybraną miksturę należy łączyć z pianą, gdy ta jest już bardzo sztywna, używając delikatnych i powolnych ruchów silikonową szpatułką.
Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca za sprawą rozpuszczonego w niej cukru. Jeśli chcesz sprawdzić jej stan przed umieszczeniem deseru w piekarniku, rozetrzyj jej niewielką ilość między palcami. Jeśli nie wyczujesz w niej grudek, możesz śmiało przełożyć ją do rękawa cukierniczego. Twórz przy jego pomocy dowolne kształty, a jeśli nie dysponujesz takowym przyrządem, sięgnij po woreczki śniadaniowe lub zwykłej łyżki.
Bezy powinny spędzić od jednej do czterech godzin w temperaturze 80-140°C. Deser można suszyć w otwartym bądź zamkniętym piekarniku, jednak nie zaleca się przekraczania górnego zakresu, ponieważ można go spalić. Aby uniknąć niemiłej niespodzianki, od czasu do czasu zaglądaj do swoich bez i dostosowuj temperaturę do ich aktualnego wyglądu. Przechowuj je w zamkniętym pojemniku i nie dopuszczaj do kontaktu z wilgotnym powietrzem.
Sprawdź, jakie kolorowe przepisy przygotowali nasi użytkownicy.
3. Kolorowe ciasto z serem

Kolorowe ciasto z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kolorowe ciasto dla dorosłych

Kolorowe ciasto dla dorosłych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kolorowe ciasto z płatków zbożowych i pianek marsmallow

Kolorowe ciasto z płatków zbożowych i pianek marsmallow / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Zielone ciasto z kiwi bez pieczenia

Zielone ciasto z kiwi bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »
To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »
Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »