Najlepsze przepisy na ogórki

Podroby na 10 sposobów

Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby?

Fot. 123RF/Picsel

Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może świadczyć o gorszym gatunku. Kilogram wątróbki kupimy za niewiele ponad 8 złotych, jednakże przysmak ze stłuszczonej gęsiej wątroby, tzw. foie gras to już wydatek rzędu co najmniej 40 złotych. Dobrze przygotowane podroby, zachęcająco podane, mogą zagościć w naszym menu, lecz i w tym przypadku trzeba zachować umiar.

Powrót do łask

Popularność piątej ćwiartki wzrasta. Rozwój sztuki kulinarnej pozwala na coraz smaczniejsze i bardziej wykwintne jej przygotowanie. W restauracjach płaci się niemałe sumy za dania z podrobów, a cateringi dietetyczne proponują klientom pate (pasztet) z kurzych wątróbek na zdrowe śniadanie. Jaka siła w nich drzemie?

Podroby możemy podzielić na III klasy:

klasa I: wątroba, ozory, nerki, mózgi, serca

klasa II: płuca, śledziona, żołądki, wieprzowe nogi i głowy

klasa III: głowy, nogi cielęce i wołowe

Klasa I i II zawiera podroby o najlepszych właściwościach. Zawierają wysokojakościowe białko, jednakże prym wiedzie wątroba. 100 g tegoż produktu zaspokaja 100 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo oraz 50 proc. na fosfor. Jest także źródłem witamin C oraz tych rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Móżdżek zawiera duże ilości kolagenu i elastyny. Problemem jest jego konsystencja. Dla jednych jest nie do przyjęcia, dla innych dania z wykorzystaniem móżdżku są bardzo delikatne. Cynadery, czyli nerki zawierają dużo białka oraz witaminy A i B, a płucka są źródłem biopierwiastków, należy jendak pamiętać, że są ciężkostrawne. Żołądki drobiowe to znakomite źródło białka, a także choliny, która korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową i funkcjonowanie naszej wątroby oraz układu nerwowego. Serca dostarczają ogromnej dawki witamin z grupy B, sporej ilości cynku, miedzi, manganu, żelaza i potasu. Podroby polecane są dla osób z problemem niedokrwistości, a także dla kobiet obficie miesiączkujących. Dodatkowo, wprowadzenie tych produktów powinny rozważyć osoby aktywne fizycznie ze względu na dużą zawartość białka o wysokiej jakości. Podroby więc idealnie uzupełniają niedobory składników odżywczych w organizmie.

Jeśli chcesz włączyć podroby do swojego jadłospisu, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników. Postępuj zgodnie z ich wskazówkami, a z pewnością uda ci się przygotować wyjątkowo smaczne danie. Oto niektóre z naszych propozycji.

 

1. Wątróbka w boczku

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Pasztet na podrobach

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Gulasz z drobiowych serduszek

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Wątróbka duszona z warzywami

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Cynaderki

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Wątróbka z jabłkiem i cebulą

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Pobierz aplikację smaker

 

7. Salceson z serduszek i żołądków

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

8. Wątróbka drobiowa z cebulką

Fot. Bulina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

9. Krupnik na drobiowych podrobach

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

10. Pierogi z płuckami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

11. Galaretka z żołądków

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

12. Flaki

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
30 min
0
>60 min
2
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 57

>60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 666

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4