Przepisy jak z baru mlecznego. Od pomidorowej po naleśniki z serem

O barach mlecznych słyszeli chyba wszyscy - nawet przedstawiciele młodego pokolenia. Zresztą tego typu lokale znaleźć można także dzisiaj, choć zdecydowanie coraz mniej oddają klimat z dawnych lat. Ideą barów mlecznych było to, aby szybko podawać tanie i domowe posiłki. Sprawdź poniżej historię tych niezwykłych miejsc. Mamy dla ciebie także najlepsze przepisy z barów mlecznych.

Przepisy jak z baru mlecznego | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Spis treści:

Głównymi potrawami dostępnymi w barach mlecznych były klasyczne, polskie obiady. Pomidorówka, ogórkowa, pierogi ruskie, schabowy z ziemniakami, mielone, łazanki i wiele, wiele innych (choć na początku były to tylko dania jarskie - sprawdź poniżej dlaczego!). Tobie również na samą myśl o tego typu daniach cieknie ślinka? Podobne potrawy możemy znaleźć w dzisiejszych barach mlecznych, ale na pewno nie są to już tak kultowe miejsca, jak kiedyś. Poznaj ich historię oraz odtwórz ówczesne dania w zaciszu własnej kuchni. Mamy bowiem dla ciebie najlepsze przepisy z barów mlecznych.

Bary mleczne - historia 

Każdy zna bary mleczne. Historia tych miejsc jest bardzo ciekawa i z pewnością warto ją poznać. Pierwszy bar mleczny w naszym kraju powstał jeszcze w XIX wieku, a dokładniej w 1896 roku w Warszawie przy ulicy Nowy Świat. Założył ją mężczyzna o nazwisku Dłużewski. Od początku knajpa ta oferowała tanie i co ciekawe jarskie dania, które miały być dostępne dla każdego. Potrawy te tworzono przede wszystkim na bazie trzech składników – jajek, mąki oraz mleka. Dlatego właściciel nazwał ten bar Mleczarnią Nadświdrzańską. Miejsce to zyskało bardzo dużą popularność, dlatego podobne bary zaczęto tworzyć w innych miejscach Warszawy, jak również poza stolicą.

Bary mleczne, bo tak szybko zaczęto je nazywać, zrobiły furorę w PRL-u, gdyż ludzie nie dysponowali dużym budżetem, a chcieli jeść smacznie i domowo. Dodatkowo dużo pracowali i nie mieli czasu na ucztowanie w domu. Bary miały im pomóc szybko i smacznie posilić się za niewielkie pieniądze.

Tego typu miejsca dostępne są do dzisiaj i co ciekawe - wiele z nich cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Poniżej znajdziesz te najbardziej kultowe znajdujące się w Warszawie.

Najpopularniejsze bary mleczne w Warszawie 

Jeden z najbardziej znanych barów mlecznych w Warszawie to Mleczarnia przy ul. Jana Moliera 8. Znajduje się zaledwie pięć minut spacerem od Placu Zamkowego. Warto udać się tam na obiad po zwiedzaniu Starego Miasta. Lokal jest bardzo estetyczny i zawiera różnorodny wybór miejsc. Inna przestrzeń godna uwagi w stolicy? Wegetariański bar mleczny przy Alejach Jerozolimskich 30. Miejsce to nawiązuje szczególnie do dawnych barów mlecznych, gdyż dostępne są tutaj wyłącznie dania jarskie. Nawet zupy nie są gotowane na mięsie.

Warszawskim barem mlecznym o długiej tradycji jest Bar Prasowy przy ul. Marszałkowskiej 10/16. To obecnie najstarszy bar mleczny w Warszawie, otwarty w 1956 roku. Między innymi dlatego warto go odwiedzić, choć nie da się ukryć, że oferowane tutaj dania są naprawdę przepyszne. Nie możemy pominąć także baru Ząbkowskiego znajdującego się przy ulicy Ząbkowskiej 2. To warszawska Praga, przy której mieści się bar mleczny z 60-letnim stażem. Wnętrza wydają się starodawne, ale nie warto się do niego zrażać. Jedzenie smakuje tutaj wybornie.

Bar mleczny - przepisy 

A gdybyś tak we własnym domu urządził sobie bar mleczny? Przepisy na te kultowe dania są bardzo łatwe w realizacji i na pewno zachwycą nie tylko domowników, ale również gości. Mamy dla ciebie naprawdę udane receptury:

Zupa pomidorowa jak z baru mlecznego 

Składniki

  • 2 małe porcje rosołowe mięsa,
  • większa kość wieprzowa lub cielęca,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 duże liście laurowe,
  • tacka świeżej włoszczyzny, koniecznie z porem oraz kapustą,
  • około 300 g koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: mięso zalej zimną wodą, dorzuć liście laurowe oraz ziele angielskie, obierz warzywa i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do mięsa i wstaw na ogień. Gotuj około trzech godzin. Po półtorej godziny mogą pojawić się szumy - ściągnij je, aby uzyskać klarowny wywar. Po trzech godzinach dodaj koncentraty pomidorowe oraz dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Najlepsze pierogi ruskie jak za dawnych lat 

Składniki na około 40 sztuk:

Składniki

Farsz:

  • 350 g ugotowanych oraz ostudzonych ziemniaków,
  • 200 g tłustego twarogu,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • mielony pieprz,
  • sól.

 Ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki wrzątku,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka oleju.

Wykonanie: ziemniaki przeciśnij przez praskę oraz dodaj ser, sól i pieprz. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na maśle do zezłocenia. Dodaj do farszu razem z masłem i dokładnie wymieszaj. Spróbuj odrobinę, aby przekonać się, czy farszu nie trzeba doprawić.

Zrób ciasto. Do mąki dodaj sól, olej i wrzątek. Wymieszaj do połączenia i zagnieć na jednolite oraz elastyczne ciasto. Oczywiście uważaj, aby w trakcie się nie poparzyć. Możesz przygotować również ciasto robotem kuchennym. Po wykonaniu ciasta nakryj go ściereczką i zostaw na około 20 minut. Po tym czasie podziel na cztery części i każdą rozwałkuj jak najcieniej i w trakcie odwracaj ciasto na drugą stronę. Podsypuj mąką. Wytnij kółka i nałóż farsz, a następnie zlep brzegi. Gotowe pierogi gotuj na kilka tur we wrzątku przez około dwie minuty od wypłynięcia. Pierogi podaj z cebulką podsmażoną na maśle.

Idealny schabowy jak z baru mlecznego 

Składniki

  • 500 g schabu,
  • 350 ml mleka,
  • duża cebula,
  • 2 jajka wymieszane z 2 łyżkami wody,
  • mąka pszenna i bułka tarta do panierowania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • smalec do smażenia.

Wykonanie: schab pokrój na cztery grube plastry i każdy z plastrów rozbij tłuczkiem na cienki kotlet, cebulkę pokrój drobniej i obłóż nią mięso. Mięso oraz cebulę zalej mlekiem i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie wyjmij kotlety i bardzo dokładnie je osusz. Zalewę wylej, dopraw pieprzem i solą. Każdy z kotletów obtaczaj w mące, wymieszanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym smalcu po około cztery minuty na każdą ze stron.

Sprawdź więcej przepisów jak z baru mlecznego z serwisu kulinarnego Smaker.pl:

1. Zupa ogórkowa z ziemniakami

 Zupa ogórkowa z ziemniakami Zobacz przepis

Zupa ogórkowa z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Knedle z morelami

 Knedle z morelami Zobacz przepis

Knedle z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa mleczna

 Zupa mleczna Zobacz przepis

Zupa mleczna z dodatkiem prażonych migdałów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kotlety mielone

 Kotlety mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone jak z baru mlecznego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kluski leniwe

 Kluski leniwe Zobacz przepis

Kluski leniwe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kapuśniak

 Kapuśniak Zobacz przepis

Kapuśniak podlaski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Puszysty omlet

 Puszysty omlet Zobacz przepis

Puszysty omlet / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Łazanki z kapustą

 Łazanki z kapustą Zobacz przepis

Łazanki z kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Makaron z białym serem i cukrem

 Makaron z białym serem i cukrem Zobacz przepis

Makaron z białym serem i cukrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Rosół z kluskami lanymi/kładzionymi

 Rosół z kluskami lanymi/kładzionymi Zobacz przepis

Rosół z kluskami lanymi/kładzionymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami

 Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami Zobacz przepis

Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Słodkie naleśniki z twarożkiem i dżemem

 Słodkie naleśniki z twarożkiem i dżemem Zobacz przepis

Słodkie naleśniki z twarożkiem i dżemem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Te bakterie czają się w jedzeniu. Uwaga na produkty rozmrożone »

Makłowicz jest przeciw, ale Polacy ją kochają. Prosty przepis na pizzę hawajską »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
60 min
2
Ciasta Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...

Odsłon: 138

30 min
1
15 min
7
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 200

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2