Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski leniwe to niewątpliwie moje ulubione danie z dzieciństwa. Kojarzą mi się z swobodą i beztroską. Pamiętam jak wykradałam z miseczki jeszcze cieplutkie kluseczki leniwe. Uwielbiałam w nich to, iż były( i są) mięciutkie i bardzo serowe. Szukając smaku dzieciństwa natrafiłam na przepis z zeszytu mojej mamy, właśnie na kluski leniwe. Nie czekając długo, skompletowałam składniki i zabrałam się do roboty. Od tego momentu kluski leniwe często goszczą u mnie w domu jako doskonałe śniadanie czy obiad. Polecam z dodatkiem bułki tartej lub śmietany !
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 836
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 836
Składniki
Ser rozgniatam widelcem wraz z jajkami i mąką. Zagniatam gładkie ciasto. Wodę zagotowuję z odrobiną soli i oleju. Na stolnicy dzielę ciasto na dwie części. Z pierwszej części tworzę wałek z którego wykrawam 2 cm kluseczki(pamiętam, aby kroić po skosie). z drugą częścią ciasta postępuje tak samo. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się wody. Mieszam. Po około 2 minutach kluski wyjmuję z wody i odcedzam(muszą wypłynąć). Ciepłe kluski polewam śmietaną(mogą być również podane z przypieczoną bułką tartą).