Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski leniwe

Kluski leniwe

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1094

Dodano:

Odsłon: 2892

Kluski leniwe to niewątpliwie moje ulubione danie z dzieciństwa. Kojarzą mi się z swobodą i beztroską. Pamiętam jak wykradałam z miseczki jeszcze cieplutkie kluseczki leniwe. Uwielbiałam w nich to, iż były( i są) mięciutkie i bardzo serowe. Szukając smaku dzieciństwa natrafiłam na przepis z zeszytu mojej mamy, właśnie na kluski leniwe. Nie czekając długo, skompletowałam składniki i zabrałam się do roboty. Od tego momentu kluski leniwe często goszczą u mnie w domu jako doskonałe śniadanie czy obiad. Polecam z dodatkiem bułki tartej lub śmietany !

Składniki

  • biały ser 500 g
  • mąka pszenna Typ 500 50 g
  • śmietana 18 % 80 ml
  • jajka 2 szt.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser rozgniatam widelcem wraz z jajkami i mąką. Zagniatam gładkie ciasto. Wodę zagotowuję z odrobiną soli i oleju. Na stolnicy dzielę ciasto na dwie części. Z pierwszej części tworzę wałek z którego wykrawam 2 cm kluseczki(pamiętam, aby kroić po skosie). z drugą częścią ciasta postępuje tak samo. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się wody. Mieszam. Po około 2 minutach kluski wyjmuję z wody i odcedzam(muszą wypłynąć). Ciepłe kluski polewam śmietaną(mogą być również podane z przypieczoną bułką tartą).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 21 stycznia 2018 Ja lubię "na słodko".
Nie zapomniane smaki z dzieciństwa.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 stycznia 2018 Z kluskami leniwymi mam dokładnie tak samo jak Ty :))))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń