Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski leniwe to niewątpliwie moje ulubione danie z dzieciństwa. Kojarzą mi się z swobodą i beztroską. Pamiętam jak wykradałam z miseczki jeszcze cieplutkie kluseczki leniwe. Uwielbiałam w nich to, iż były( i są) mięciutkie i bardzo serowe. Szukając smaku dzieciństwa natrafiłam na przepis z zeszytu mojej mamy, właśnie na kluski leniwe. Nie czekając długo, skompletowałam składniki i zabrałam się do roboty. Od tego momentu kluski leniwe często goszczą u mnie w domu jako doskonałe śniadanie czy obiad. Polecam z dodatkiem bułki tartej lub śmietany !
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1558
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1316
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1383
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1283
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1558
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1316
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1383
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1283
Składniki
Ser rozgniatam widelcem wraz z jajkami i mąką. Zagniatam gładkie ciasto. Wodę zagotowuję z odrobiną soli i oleju. Na stolnicy dzielę ciasto na dwie części. Z pierwszej części tworzę wałek z którego wykrawam 2 cm kluseczki(pamiętam, aby kroić po skosie). z drugą częścią ciasta postępuje tak samo. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się wody. Mieszam. Po około 2 minutach kluski wyjmuję z wody i odcedzam(muszą wypłynąć). Ciepłe kluski polewam śmietaną(mogą być również podane z przypieczoną bułką tartą).