Spis treści:
- Jakie właściwości mają pomidory?
- Dlaczego warto kisić pomidory?
- Najlepsze przepisy na przetwory z pomidorów
Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku.
Sprawdź także: Co zrobić z pomidorów? Tylko sprawdzone przepisy
Właściwości pomidorów
Wszyscy, którzy chcą schudnąć, powinni jak najszybciej sięgnąć po pomidory. Dlaczego? Ponieważ są one niskokaloryczne, w 93 procentach składają się z wody! Zawierają błonnik, który nie dość, że daje poczucie sytości, to jeszcze usprawnia pracę jelit i żołądka. Pomidory są również bogate w potas, który wpływa na łatwiejsze pozbycie się toksyn i nadmiaru wody z organizmu.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w przecierach, sosie pomidorowym i ketchupie.
Organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć antyoksydantów, dlatego należy dostarczać je w pożywieniu. Udowodniono, że już dziesięć porcji pomidorów tygodniowo jest w stanie obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty u mężczyzn, aż o 45 procent.
Pomidory, niezależnie od tego, czy są uprawiane w szklarni, czy na świeżym powietrzu, zawierają tyle samo witaminy C. Jak wiadomo, zwiększa ona odporności na różnego rodzaju infekcje, wspomaga proces gojenia się ran i złamań, dodatkowo wzmacnia w okresach przeciążenia fizycznego. Zjedzenie jednego dużego, dojrzałego owocu, jest w stanie dostarczyć nawet 60 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Dlaczego warto kisić pomidory?
Jedzenie kiszonych pomidorów wpływa korzystnie na zdrowie, ponieważ działają jak naturalny probiotyk. Wszelkie kiszonki wspierają mikroflorę jelitową, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu. Takie pomidory to także bomba witaminowa, znajdziesz w nich: witaminę C, E, K, PP, witaminy z grupy B, oraz minerały, takie jak: magnez, żelazo, czy wapń. Kiszone pomidory są także źródłem błonnika, dzięki czemu poprawiają pracę jelit. Dodatkowo spożywanie kiszonek wspiera układ krążenia, serce oraz reguluje ciśnienie krwi.
Sprawdzone przepisy z pomidorami w roli głównej
Co ciekawe w przypadku pomidorów, obróbka termiczna zwiększa ich korzystne działanie na ludzki organizm. Likopen, który w świeżym owocu schowany jest w ścianach komórkowych, pod wpływem temperatury zostaje uwolniony i może jeszcze lepiej zostać wchłonięty przez nasz organizm. Właśnie z tego względu warto przygotowywać różnego rodzaju sosy i zupy z dodatkiem tego warzywa. Aby dłużej cieszyć się ich smakiem, przygotujcie wyjątkowe przetwory. Inspiracji tradycyjnie dostarczą nasi użytkownicy.
3. Kiszone pomidory – prosto z Ukrainy
![Kiszone pomidory – prosto z Ukrainy](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2016_10_02/7e603ae5912db2e81408a1460564db89-recipe_main.jpg)
Kiszone pomidory – prosto z Ukrainy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Domowy sos słodko-kwaśny
![Domowy sos słodko-kwaśny](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2017_08_11/689b7f230d95c05a8f17e7d1cd656d8b-recipe_main.jpg)
Domowy sos słodko-kwaśny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sos włoski do słoików na zimę
![Sos włoski do słoików na zimę](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2016_10_01/2c6694848a1da1842d6fdb8ac18c8e3e-recipe_main.jpg)
Sos włoski do słoików na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pomidory deserowe - warstwowa sałatka na zimę
![Pomidory deserowe - warstwowa sałatka na zimę](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2017_08_16/fc6625097925791c94144b6f1b7f7728-recipe_main.jpg)
Pomidory deserowe - warstwowa sałatka na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sałatka z zielonych pomidorów
![Sałatka z zielonych pomidorów](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2016_09_29/3cf2addd8b6102e11f1ca338e389c9ec-recipe_main.jpg)
Sałatka z zielonych pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Chutney z zielonych pomidorów
![Chutney z zielonych pomidorów](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2018_06_16/072268a609e4c462dfdbacc7ce30a6ed-recipe_main.jpg)
Chutney z zielonych pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Przecier z zielonych pomidorów
![Przecier z zielonych pomidorów](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_08_07/38ac13bd423715886e855ea85c6619a0-recipe_main.jpg)
Przecier z zielonych pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Pasteryzacja w piekarniku. Ta metoda to hit wśród gospodyń »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »