Przetwory z pomidorów na zimę. Dlaczego warto kisić pomidory?

W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Sprawdź, jakie przetwory możesz wyczarować z letnich pomidorów.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku.

Sprawdź także: Co zrobić z pomidorów? Tylko sprawdzone przepisy

Właściwości pomidorów 

Wszyscy, którzy chcą schudnąć, powinni jak najszybciej sięgnąć po pomidory. Dlaczego? Ponieważ są one niskokaloryczne, w 93 procentach składają się z wody! Zawierają błonnik, który nie dość, że daje poczucie sytości, to jeszcze usprawnia pracę jelit i żołądka. Pomidory są również bogate w potas, który wpływa na łatwiejsze pozbycie się toksyn i nadmiaru wody z organizmu.

Jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w przecierach, sosie pomidorowym i ketchupie.

Organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć antyoksydantów, dlatego należy dostarczać je w pożywieniu. Udowodniono, że już dziesięć porcji pomidorów tygodniowo jest w stanie obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty u mężczyzn, aż o 45 procent.

Pomidory, niezależnie od tego, czy są uprawiane w szklarni, czy na świeżym powietrzu, zawierają tyle samo witaminy C. Jak wiadomo, zwiększa ona odporności na różnego rodzaju infekcje, wspomaga proces gojenia się ran i złamań, dodatkowo wzmacnia w okresach przeciążenia fizycznego. Zjedzenie jednego dużego, dojrzałego owocu, jest w stanie dostarczyć nawet 60 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Dlaczego warto kisić pomidory? 

Jedzenie kiszonych pomidorów wpływa korzystnie na zdrowie, ponieważ działają jak naturalny probiotyk. Wszelkie kiszonki wspierają mikroflorę jelitową, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu. Takie pomidory to także bomba witaminowa, znajdziesz w nich: witaminę C, E, K, PP,  witaminy z grupy B, oraz minerały, takie jak: magnez, żelazo, czy wapń. Kiszone pomidory są także źródłem błonnika, dzięki czemu poprawiają pracę jelit. Dodatkowo spożywanie kiszonek wspiera układ krążenia, serce oraz reguluje ciśnienie krwi. 

Sprawdzone przepisy z pomidorami w roli głównej

Co ciekawe w przypadku pomidorów, obróbka termiczna zwiększa ich korzystne działanie na ludzki organizm. Likopen, który w świeżym owocu schowany jest w ścianach komórkowych, pod wpływem temperatury zostaje uwolniony i może jeszcze lepiej zostać wchłonięty przez nasz organizm. Właśnie z tego względu warto przygotowywać różnego rodzaju sosy i zupy z dodatkiem tego warzywa. Aby dłużej cieszyć się ich smakiem, przygotujcie wyjątkowe przetwory. Inspiracji tradycyjnie dostarczą nasi użytkownicy.

1. Przecier pomidorowy

 Przecier pomidorowy Zobacz przepis

Przecier pomidorowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pindżur

 Pindżur Zobacz przepis

Pindżur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kiszone pomidory – prosto z Ukrainy

 Kiszone pomidory – prosto z Ukrainy Zobacz przepis

Kiszone pomidory – prosto z Ukrainy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Domowy sos słodko-kwaśny

 Domowy sos słodko-kwaśny Zobacz przepis

Domowy sos słodko-kwaśny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ogórki po cygańsku

 Ogórki po cygańsku Zobacz przepis

Ogórki po cygańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sos włoski do słoików na zimę

 Sos włoski do słoików na zimę Zobacz przepis

Sos włoski do słoików na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kiszone pomidory

 Kiszone pomidory Zobacz przepis

Kiszone pomidory / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Passata pomidorowa

 Passata pomidorowa Zobacz przepis

Passata pomidorowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pomidory deserowe - warstwowa sałatka na zimę

 Pomidory deserowe - warstwowa sałatka na zimę Zobacz przepis

Pomidory deserowe - warstwowa sałatka na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z zielonych pomidorów

 Sałatka z zielonych pomidorów Zobacz przepis

Sałatka z zielonych pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Chutney z zielonych pomidorów

 Chutney z zielonych pomidorów Zobacz przepis

Chutney z zielonych pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Przecier z zielonych pomidorów

 Przecier z zielonych pomidorów Zobacz przepis

Przecier z zielonych pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Pasteryzacja w piekarniku. Ta metoda to hit wśród gospodyń »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2