Większość z nich na pewno znasz i często używasz w kuchni. Jesienią warto postawić na nie w szczególności, bo pasują smakiem do wielu potraw. O czym mowa? O przyprawach, które odchudzają. Jeśli zależy ci na przyspieszeniu metabolizmu i utrzymaniu zdrowej sylwetki, włącz je do codziennej diety.
Sprawdź także: Jajka na odchudzanie. Jedz je nawet codziennie
Cynamon
Jakie właściwości ma cynamon? Wspomaga procesy trawienne, przez co pomaga w utracie kilogramów. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz nadać poczucie sytości. W ten sposób unikniemy przejadania się oraz nagłych ataków głodu. Przyprawa wykazuje też silne działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Choć cynamon świetnie pasuje do ciast i deserów, lepiej dodaj go do kawy czy kakao, mięs, pomarańczy albo ryżu.
Ryż z jabłkiem i cynamonem
Zobacz przepisRyż z jabłkiem i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kurkuma
Kurkuma na odchudzanie jest jak najbardziej wskazana. Przede wszystkim wspomaga metabolizm, więc dodawanie jej do potraw przyspiesza proces trawienia. Przyprawa zapobiega też odkładaniu się tkanki tłuszczowej, przez co gubienie zbędnej oponki będzie dużo bardziej efektywne.
Kurkuma ma znacznie więcej wartościowych właściwości. Działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i efektywnie wzmacnia układ immunologiczny w walce z jesienno-zimowymi infekcjami. Przyprawa to prawdziwa skarbnica wartościowych składników odżywczych. Bogata jest w witaminę C, B6, E i K oraz kwas foliowy, potas, żelazo, sód czy wapń.
Warto, nawet profilaktycznie, dodawać ją do potraw w sezonie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia. Wypróbuj na przykład przepis na tzw. golden milk, czyli złote mleko. To napój przyrządzony na bazie kurkumy i mleka (zaleca się roślinne), który rozgrzewa, odpręża i pomaga zasnąć, a także wspiera w zwalczeniu gorączki i lekkiego kaszlu oraz przyspiesza metabolizm. Przyprawa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do zupy dyniowej lub zdrowego deseru.
Złote mleko z kurkumą i miodem
Zobacz przepisZłote mleko z kurkumą i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czekolada dyniowa z kurkumą
Zobacz przepisCzekolada dyniowa z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kardamon
Czy kardamon można zaliczyć do najlepszych przypraw na odchudzanie? Oczywiście! Nie tylko warto docenić jego walory smakowe, ale też cenne właściwości. Przede wszystkim wspomaga on układ trawienny, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego. Działa wiatropędnie, niwelując wzdęcia oraz rozkurczowo, przynosząc ulgę. Pomoże zapewnić płaski brzuch. Najlepiej sprawdza się w przypadku zaburzeń oraz zatruć układu pokarmowego.
To również świetny specyfik na przeziębienia. O te nietrudno w chłodne, jesienne dni. Pamiętaj też, że olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.
W związku z właściwościami przyspieszającymi przemianę materii kardamon może wspomóc odchudzanie. Kardamon można dodać do herbaty czy kawy, aby korzystać z jego dobroczynnego wpływu.
Serek z nasionami chia i kardamonem
Zobacz przepisSerek z nasionami chia i kardamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chili
Papryka chili znana jest przede wszystkim miłośnikom pikantnych i ostrych potraw. Zawiera witaminy A, B6, C oraz potas, magnez i żelazo. Dzięki jednemu ze składników, czyli kapsaicynie, rozgrzewa błony śluzowe i powoduje poszerzenie naczyń krwionośnych. To sprawia, że udrażnia drogi oddechowe i oczyszcza je ze śluzu. Ze względu na kapsaicynę, przyprawa mocno działa na tkankę tłuszczową, mobilizując organizm do szybkiego spalania tłuszczów oraz wydzielania ciepła. Dzięki tym procesom przemiana materii znacznie przyspiesza, co przekłada się na gubienie kilogramów.
Co więcej, chili działa antybakteryjnie. Dodany do syropu pomoże wyleczyć stany zapalne gardła i kaszel. Wysusza drogi oddechowe, powodując, że bakterie się nie namnażają. Papryczka chili świetnie sprawdzi się zarówno w głównych daniach mięsnych lub warzywnych, jak i w napojach - jako dodatek do gorącej czekolady, herbaty czy naparu.
Ogórki krokodylki z chili
Zobacz przepisOgórki krokodylki z chili / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Imbir
Ze względu na intensywny smak korzenia, wystarczy mała porcja, by całkowicie odmienić potrawę. Imbir nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Przyprawa doskonale wzmacnia nasz układ odpornościowy. Korzeń zawiera witaminy C, B1 i B2 oraz E, A i K, a także jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu i żelaza. Pomoże też uporać się z uciążliwymi bólami głowy, rozdrażnieniem, problemami z koncentracją oraz trudnościami trawiennymi.
Czy imbir odchudza? Tak, uznaje się za naturalny spalacz tłuszczu. Jego regularne spożywanie wpływa na zwiększenie wydatkowania kalorii, a to ułatwia pozbywanie się nadmiaru kilogramów. Woda z cytryną i dodatkiem korzenia pomaga też uzyskać efekt płaskiego brzucha oraz spalić tkankę z dolnych partii ciała.
Oczyszczający koktajl ogórkowy z imbirem
Zobacz przepisOczyszczający koktajl ogórkowy z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »
Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »
Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »