Z tego artykułu dowiesz się:
- Co dodać do dania jednogarnkowego?
- Jak zrobić dania jednogarnkowe z kurczakiem?
- Jak przyrządzić dania jednogarnkowe z ziemniakami?
- Jak zrobić dania jednogarnkowe z makaronem?
- Jakie są przepisy na dania jednogarnkowe?
Zalety dań jednogarnkowych? Jest ich cała masa! Są łatwe i szybkie w przygotowaniu (a potem podgrzaniu), często tanie (w zależności od składników), nie wymagają wykorzystania wielu naczyń i przede wszystkim pozwalają na wykorzystanie zalegających w lodówce składników.
Z tego ostatniego powodu można też uznać, że doskonale podchodzą pod jakże potrzebny w dzisiejszych czasach trend zero lub less waste (niemarnowania jedzenia). Sprawdź nasze propozycje na dania jednogarnkowe. Przepisy, które proponujemy, na pewno cię nie zawiodą!
Dania jednogarnkowe - przepisy. Najlepsza baza
W daniach jednogarnkowych zazwyczaj znajduje się wiele składników, chociaż to od ciebie zależy, czy będzie to potrawa bardzo obfita, czy jednak prosta, a mimo to pyszna i sycąca. Bazą tego typu pyszności są warzywa (w tym sos pomidorowy), często wkładka mięsna (np. kiełbasa albo kurczak) i jakiś sycący, węglowodanowy składnik, np. ziemniaki czy kasza. Ogromne znaczenie mają tu przyprawy - jeżeli chcesz, by twoje danie jednogarnkowe było pyszne i sycące, dodaj paprykę wędzoną, słodką, ostrą i inne dodatki, które lubisz.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Dania jednogarnkowe z kurczaka- najlepsze przepisy
Dania jednogarnkowe z kurczakiem należą do ulubionych potraw Polaków. Ze względu na to, że drób to bardzo uniwersalne mięso, pasuje do niego wiele warzyw i przypraw. Posiłki te mogą być też ekonomiczne w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo łatwo je zrobić. Podpowiadamy pyszne przepisy na rozgrzewające dania jednogarnkowe z kurczakiem.
Pyszny, rozgrzewający gulasz z kurczakiem
Taki gulasz zrobisz bardzo szybko. Świetnie pasuje do ziemniaków i surówki. Co więcej, możesz zostawić w słoiku na kolejne dwa lub trzy dni i zjeść z zupełnie innymi dodatkami, choćby z kaszą i buraczkami. Rodzina będzie zachwycona takim urozmaiceniem. Sprawdź przepis na to aromatyczne i rozgrzewające danie jednogarnkowe.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 2 duże, czerwone papryki,
- 1 żółta papryka (opcjonalnie),
- 1 puszka pomidorów bez skórki,
- pół szklanki białego, wytrawnego wina,
- sól, pieprz,
- lubczyk, oregano,
- natka pietruszki do ozdoby.
Wykonanie:
1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju, na koniec dodaj rozdrobniony (np. w prasce) czosnek.
2. Pierś z kurczaka dokładnie umyj i pokrój w średnią kostkę. Dodaj do cebuli i czosnku i chwilę smak.
3. Pomidory i umytą paprykę pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię. Podlej winem. Smaż na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
4. Dopraw. Podawaj z ziemniakami i surówkami albo jako sos do ryżu. Nie zapomnij ozdobić natką pietruszki.
Danie jednogarnkowe słodko-słone
W tym przepisie kurczak nabiera już zupełnie innego smaku. Zamiast klasycznego "eintopfu" (niem. "jeden garnek" - tak często nazywa się danie jednogarnkowe) mamy tutaj sos sojowy. Danie będzie miało więc nieco orientalny charakter. Na pewno je polubisz!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 duża marchewka,
- połowa brokuła,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki bulionu,
- 1/4 szklanki sosu sojowego,
- 2 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu,
- olej rzepakowy lub słonecznikowy,
- pieprz i sól,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego umyte i pokrojone na małe kawałki marchewkę i brokuła. Smaż, aż warzywa zmiękną. Odłóż je do zamykanego naczynia.
2. Piersi z kurczaka umyj i pokrój w kostkę, przypraw i smaż, dodając w międzyczasie rozdrobniony czosnek.
3. W szklance wymieszaj bulion, sos sojowym i słodzidło. Na jednej patelni połącz warzywa, kurczaka i sos. Na koniec dodaj skrobię rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mieszaj wszystko razem. Gdy sos porządnie zgęstnieje - masz gotową potrawę!
Sprawdź inne dania jednogarnkowe z kurczakiem na Smaker.pl
Dania jednogarnkowe z ziemniakami - przepisy
Ziemniaki to składnik doskonale nadający się do dań jednogarnkowych. Szybko się przygotowują, są pyszne i sycące. Dzięki nim całe danie nabiera nie tylko smaku, ale też charakteru. Sprawdź przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami w roli głównej.
Wegańskie danie jednogarnkowe z ziemniakami
To proste w przygotowaniu danie nie tylko dla wegan i wegetarian.
Składniki:
- 2 puszki pomidorów,
- 4 ziemniaki,
- 1 puszka cieciorki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- 2 papryki czerwone,
- 1 cukinia,
- 2 gałązki selera naciowego (jeżeli ktoś bardzo nie lubi, to nie dodawać),
- po pół łyżeczki przypraw: papryki wędzonej, papryki słodkiej, papryki ostrej, majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i dodaj obroną oraz pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażaj na małym ogniu.
2. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój. Cukinię umyj i również pokrój w kostkę (nie obieraj ze skórki, odetnij tylko końce). To samo zrób z selerem naciowym. Warzywa, wraz z pomidorami z puszki, dodaj na patelnię. Poczekaj, aż zmiękną.
3. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę i osobno zagotuj.
4. Dopraw, dodaj odsączoną i przepłukaną na sitku ciecierzycę i ugotowane ziemniaki. Wymieszaj.
5. Podawaj z sałatką lub surówką.
Zobacz: Śródziemnomorski gulasz
Chłopskie danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą
Coś dla fanów tradycyjnych rozwiązań. Taki "kociołek" to idealna opcja na zimne wieczory!
Składniki:
- 2 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 100-200 g parzonego boczku,
- 3 laski kiełbasy wiejskiej,
- 2 szklanki bulionu,
- 4 ziemniaki,
- przyprawy po łyżeczce: majeranku, papryki słodkiej, papryki wędzonej,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 szklanka passaty pomidorowej.
Wykonanie:
1. Do garnka wlej olej, dodaj obraną i pokrojoną drobno cebulę i boczek. Smaż kilka minut.
2. Kiełbasę pokrój w plastry i też dodaj do garnka.
3. Następnie dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw i wszystko wymieszaj.
4. Zalej bulionem i gotuj ok. 10-15 minut aż ziemniaki zmiękną.
5. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój i dodaj do garnka.
6. Na koniec wlej przecier i gotuj kilka minut. Możesz podawać ze świeżym, chlebem z chrupiącą skórką. Pycha!
Dania jednogarnkowe z makaronem - tak czy nie?
Zastanawiasz się, czy dania jednogarnkowe z makaronem to dobry pomysł? W końcu ten mączny składnik może się rozpaść i potrawa straci na atrakcyjności. Nic bardziej mylnego! Taką potrawę możesz przygotować w garnku albo na blaszce do zapiekania w piekarniku. Wybierz dobrej jakości makaron, a na pewno będziesz zadowolony z efektu. Sprawdź przykładowy przepis.
Danie jednogarnkowe z makaronem w roli głównej
Składniki:
- pół opakowania makaronu rurki,
- 300 g mięsa mielonego,
- 200 g szpinaku mrożonego,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- przyprawy: ulubionego zioła, pieprz i sól.
Wykonanie:
1. Makaron ugotuj al dente.
2. Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj mięso mielone, sól, pieprz i czosnek.
3. Dorzuć pozostałe składniki. Marchewkę zetrzyj na średnich oczkach, dodaj szpinak i zioła. Teraz czas na pomidory z zalewą z puszki i przecier. Dodaj ugotowany makaron i wszystko wymieszaj. Gotowe!
Dania jednogarnkowe na imprezy, na co dzień w domu czy jako lunchbox do pracy - te potrawy mają naprawdę wiele zastosowań! Przygotuj kilka z nich z naszych przepisów, a potem próbuj samodzielnie. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia!
Sprawdź także: dania jednogarnkowe na imprezy - przepisy ze Smaker.pl
1. Chłopski garnek - danie jednogarnkowe z kiełbasą
Zobacz przepisChłopski garnek - danie jednogarnkowe z kiełbasą/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Danie jednogarnkowe hiszpańskie
Zobacz przepisDanie jednogarnkowe hiszpańskie/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Boloński garnek - danie jednogarnkowe
Zobacz przepisBoloński garnek - danie jednogarnkowe/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Danie jednogarnkowe po Żarsku
Zobacz przepisDanie jednogarnkowe po Żarsku/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ryż z dynią i pieczarkami
Zobacz przepisRyż z dynią i pieczarkami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Karkówka pieczona z cebulą
Zobacz przepisKarkówka pieczona z cebulą/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Wegetariański gulasz, czyli pyszne danie jednogarnkowe
Zobacz przepisWegetariański gulasz, czyli pyszne danie jednogarnkowe/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Rozgrzewające danie jednogarnkowe
Zobacz przepisRozgrzewające danie jednogarnkowe/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Czulent - tradycyjny, żydowski gulasz
Zobacz przepisCzulent - tradycyjny, żydowski gulasz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Danie jednogarnkowe z kaszą bulgur
Zobacz przepisDanie jednogarnkowe z kaszą bulgur/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Schab z orkiszem i vermicelli
Zobacz przepisSchab z orkiszem i vermicelli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Proste sposoby na soczyste i miękkie mięso. Będzie rozpływać się w ustach
Największy błąd w czasie parzenia. Herbata nie będzie tak smaczna
Jedno z najzdrowszych zielonych warzyw - coraz popularniejsze na polskich stołach