Dania jednogarnkowe

W wielu polskich domach ryba jest obowiązkowym elementem piątkowego jadłospisu. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna?

Fot. 123RF/Picsel

Zawartość składników odżywczych oraz kwasów tłuszczowych, zmienia się w zależności od gatunku ryby. Na szczęście wszystkie ryby zawierają lekkostrawne i wysokowartościowe białko o strawności ponad 90%.

Ponadto, ryby dostarczają nam ogromnej ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: począwszy od A, D, E, a kończąc na witaminach z grupy B. Co więcej, ryby posiadają minerały, które zapewniają prawidłową pracę organizmu i chronią nas przed wieloma poważnymi chorobami. W rybach morskich znajduje się niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy jod.

Spożywanie ryb wraz z ościami ( np. sardynek), pozwoli dostarczyć do organizmu wapń. Dodatkowo wapń wraz z fosforem wpływają na właściwe utrzymanie równowagi zasadowo - kwasowej w organizmie, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego oraz mają działanie przeciwzapalne. Równie istotnym dla ludzkiego organizmu jest magnez i selen. Pierwszy z minerałów jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Natomiast selen zapobiega procesom starzenia, przeciwdziała nowotworom a dzieciom gwarantuje prawidłowy wzrost.

Reklama

Czy tłuste ryby są zdrowe?

Ryby cechują się z reguły niską kalorycznością, przy czym im wyższa zawartość tłuszczy, tym wyższa wartość energetyczna. Zatem osoby będące na diecie lub stosujące dietę lekkostrawną, powinny wybierać ryby chude, takie jak dorsz, tuńczyk, sola, pstrąg i morszczuk. Ryby średnio tłuste, takie jak karp, lin i leszcz w 100 gramach zawierają około 110 kcal, przy zawartości tłuszczu do 5 gramów.

Jeśli zaś chodzi o ryby tłuste (np. łososie, makrele, szprotki i śledzie), to ich wartość kaloryczna waha się od 170 do 250 kalorii na 100 gramów, a zawartość tłuszczu od 10 do 15%. Mimo wszystko, dietetycy zalecają spożywanie tych ryb, gdyż zawarte w nich tłuszcze mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nawet węgorz, który na 100 gramów posiada 25 gramów tłuszczu, nie powinien być kategorycznie wyeliminowany z diety, a jedynie spożywany w rozsądnych ilościach.

Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie dużej ilości ryb głównie ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem.

Kwasy Omega-3 mają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm - zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca. Ponadto, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii. Co więcej, składniki zawarte w rybach wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Najlepsze pomysły na przygotowanie ryb

Aby ryby smakowały wszystkim domownikom, warto wiedzieć, jak je przygotować. Jak to zrobić? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy. Oto niektóre z ich propozycji, które z pewnością przypadną wam do gustu.

 

1. Sznycelki z ryby

Fot. Kate85 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Filet z ryby z szałwią

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Ryba pieczona w ajwarze

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Ryba w piwnej panierce

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Dorsz z piekarnika

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Ryba w cieście curry

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Łosoś z kaparami

Fot. Leopard28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Łosoś z sosem grzybowym

Fot. Leopard28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Dorsz pieczony w koperku

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Łosoś w kremowym sosie

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krem z białych warzyw

Dzisiaj gęsty krem z białych warzyw. Krem bardzo smaczny i pożywny. Przepis p...

Odsłon: 53

15 min
0
15 min
1
Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 154

30 min
5
Ciasta Babka cytrynowa

Cisto połączone z cytryną to bardzo smaczne danie, które warto zrobić, zjeść...

Odsłon: 173

>60 min
2

Przepis dnia

Ciasta Szarlotka z mąki orkiszowej

Szarlotka orkiszowa. Użyłam jabłek champion. Bardzo je lubię. Nie mają za duż...

Odsłon: 276

60 min
32

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

10
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0