Boże Narodzenie - na słodko

Sałatka wielowarzywna na zimę – lato zaklęte w słoiku

Zima to pora roku, która ma wiele plusów. Śnieżne krajobrazy, ​​relaks przy kominku i święta z rodziną – wszystko to ma swój urok, ale brakuje jednego istotnego elementu: świeżych warzyw. Z pomocą przychodzi sałatka wielowarzywna na zimę, która przywołuje lato w mroźne dni. Sprawdź, jak ją zrobić!

Fot. 123RF/Picsel

Za co najbardziej kochamy lato? Jedni za słoneczną pogodę i możliwość plażowania, inni za ciepłe wieczory i bujną zieleń. Choć mamy różne powody, aby uwielbiać tę porę roku, z pewnością łączy nas jedno: radość z dostępu do świeżych warzyw i owoców.

Świeże warzywa to coś, czego zimą zdecydowanie nam brakuje. W sklepach przez cały rok dostępne są mrożone i szklarniowe produkty, ale te nie zastąpią nam warzyw kupionych od zaprzyjaźnionego rolnika lub wyhodowanych we własnym ogródku. Sałatka wielowarzywna na zimę to sposób na zamknięcie cząstki lata w szklanym słoiku. Gdy siarczyste mrozy i ponura atmosfera dadzą ci się we znaki, będziesz mógł sięgnąć po kolorową mieszankę i wypuścić promienie słońca spod metalowego wieczka.

Jaką przewagę mają świeże warzywa nad tymi ze sklepowych półek? Do ich największych zalet należy wyrazisty smak oraz znacznie większa zawartość witamin i minerałów. Sałatka z ogórków i papryki, cukinii czy zielonych pomidorów - wybierz swoje ulubione warzywa i zrób pokaźne zapasy na zimę!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Sałatka wielowarzywna na zimę - jak ją przyrządzić?

Sałatka wielowarzywna na zimę może przybierać różne formy. Do tych najbardziej klasycznych należy wersja z ogórkami gruntowymi, marchewką, cebulą, papryką i białą kapustą. Możesz oczywiście ją dowolnie modyfikować - dobierz takie składniki, które najbardziej ci smakują. Co powiesz na kalafiora, brokuła i fasolkę szparagową? Daj się ponieść wyobraźni i nie bój się eksperymentować!

Niezwykle ważnym elementem twojej potrawy jest zalewa - tę możesz przygotować na bazie wody lub oleju, cukru, octu oraz soli. Świetnie sprawdzi się tutaj również pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, a nawet kurkuma i gorczyca.

Pamiętaj, aby przed przełożeniem sałatki do słoików starannie je wyparzyć i wysuszyć. Równie istotną kwestią jest poddanie gotowego wyrobu procesowi pasteryzacji. Po przejściu wszystkich etapów i ostudzeniu sałatki ta może w końcu wylądować w twojej spiżarni.

Zobacz też: Przepisy na sałatki wielowarzywne do słoików. Kliknij w zdjęcie

Sałatka z ogórków i papryki - przysmak dla dzieci i dorosłych

Sałatka z ogórków i papryki to idealny dodatek do mięsnych dań. I nie tylko! Jest kolorowa, smaczna i chrupiąca, dzięki czemu chętnie sięgają po nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Poza dwoma głównymi składnikami, czyli ogórkami i papryką, przyda ci się kilka innych produktów, które doskonale podkreślą jej smak.

Do swojej sałatki możesz dodać marchewkę, czosnek i cebulę. Warto pomyśleć także o świeżym, aromatycznym koperku. Podobnie jak w przypadku sałatki wielowarzywnej na zimę, nie mniej ważna jest zalewa - może ona wyglądać dokładnie tak samo, jak w pierwszym przepisie.

Chciałbyś jeszcze bardziej wyodrębnić smak ulubionych warzyw? Wzbogać swoją zalewę o dodatkowe składniki. Doskonale sprawdzą się tutaj ziarna kolendry i gorczycy, które nie tylko świetnie komponują się z pozostałymi dodatkami, ale również mają właściwości konserwujące.

Zobacz też: Przepisy na sałatki z ogórków i papryki. Kliknij w zdjęcie!

Sałatka z zielonych pomidorów - niedojrzałe warzywa, które cię zachwycą

Sałatka z zielonych pomidorów to idealna opcja na praktyczne wykorzystanie tych niedojrzałych warzyw. Wbrew pozorom jest bardzo smaczna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Możesz zaserwować ją z dowolnym obiadem, na kanapce lub jako oddzielną przekąskę.

Przyrządzenie sałatki w takiej formie nie wymaga dużo pracy i wysiłku - wystarczy pokroić warzywa na cienkie plasterki i to bez obierania ich ze skóry. Jako że zielone pomidory są twardsze od dojrzałych egzemplarzy, nie będziesz musiał „użerać się" z wyciekającym miąższem.

Podobnie jak w przypadku powyższych przepisów, sałatka z zielonych pomidorów wymaga użycia zalewy. Jeśli jesteś fanem odkrywania nowych, niebanalnych smaków, możesz dodać do niej odrobinę kurkumy lub przyprawy curry.

Sałatka z cukinii do słoików - kolor wiosny w twojej spiżarni

Sałatka z cukinii do słoików to obowiązkowa pozycja w twojej spiżarnianej kolekcji. Jej przygotowanie jest banalnie proste - tak jak w poprzednich przepisach, cały proces polega na pokrojeniu warzyw, przyrządzeniu zalewy i przełożeniu produktu do wcześniej przyszykowanych słoików.

Jeśli zwracasz dużą uwagę na estetykę dań i stawiasz na urozmaicone, kolorowe potrawy, w swojej sałatce możesz użyć żółtej i zielonej cukinii. Te doskonale komponują się z papryczką chili, cebulą, czosnkiem, marchewką, czerwoną papryką oraz natką pietruszki.

Przyrządzając swój warzywny przysmak z kilku różnych składników, wyczarujesz przepyszną sałatkę wielowarzywną na zimę. Jeśli curry należy do twoich ulubionych przypraw, absolutnie jej sobie nie żałuj! Dosyp ją do zalewy, a wyraźnie podkreślisz smak i aromat swojego kulinarnego dzieła.

Zobacz też: Przepisy na sałatki z cukinii. Kliknij w zdjęcie!

Sałatka z ogórków do słoików - prosto, ale smacznie!

Sałatka z ogórków do słoików w podstawowej wersji składa się z bardzo niewielu składników. Poza ogórkami gruntowymi zawiera marchewkę, cebulę oraz dobrze przyprawioną zalewę. Jest to prosta, ale niezwykle smaczna potrawa, która pasuje do wielu dań.

Jeśli chcesz urozmaicić swoją ogórkową sałatkę, nie wahaj się dorzucić do niej innych warzyw. Odpowiednim wyborem będzie cukinia, papryka, pietruszka oraz czosnek. Te w połączeniu ze słodko-kwaśną zalewą rozpieszczą twoje kubki smakowe i przyozdobią talerz kolorami lata.

Do przyrządzenia sałatki możesz użyć dużych i niekształtnych ogórków. Ważne, aby nie pozbawiać ich skóry i pokroić na cienkie plasterki. Gdy sałatka będzie gotowa, możesz podawać ją z każdym rodzajem mięsa, kebabem, domową tortillą, a nawet w hot dogach, na pizzy i w hamburgerach. Smacznego!

Zobacz też: Przepisy na sałatki z ogórków. Kliknij w zdjęcie!

Domowe przetwory w słoikach - kilka słów o pasteryzacji

Jesteś w trakcie przygotowywania swoich ulubionych przetworów z warzyw i owoców? Niezależnie od tego, czy w twojej kuchni powstaje właśnie dżem truskawkowy, czy sałatka wielowarzywna na zimę, musisz pamiętać o procesie pasteryzacji.

Do czego służy wyżej wspomniany proces? Otóż jego głównym celem jest konserwacja produktów spożywczych w taki sposób, aby jak najdłużej pozostawały świeże, ale niepozbawione smaku, aromatu ani cennych wartości odżywczych.

Najpopularniejszą metodą konserwacji jest pasteryzacja na sucho lub na mokro. Pierwsza z nich polega na umieszczeniu słoików w piekarniku, druga natomiast zakłada użycie garnka z wodą. W przypadku niektórych przetworów dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie słoików w zmywarce lub pod grubym korcem.

Więcej szczegółowych informacji na temat procesu pasteryzacji znajdziesz w artykule: Pasteryzacja przetworów >>

Zainspiruj się przepisami na pyszne warzywne przetwory w słoikach:

1. Sałatka do słoików - ogórki w zalewie gyros

Sałatka do słoików – ogórki w zalewie gyros

Fot. madzikcho na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sałatka warzywna w zalewie

Sałatka warzywna w zalewie

Fot. kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sałatka wymyślona w zalewie słodko-kwaśnej

Sałatka w zalewie słodko-kwaśnej

Fot. agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Fot. Ewus71 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sałatka z ogórków w zalewie musztardowej

Sałatka z ogórków w zalewie musztardowej

Fot. kulinarnagosia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Łabędzi puch

Polecam pyszne ciasto Łabędzi puch składające się z biszkoptu, oraz masy koko...

Odsłon: 470

>60 min
4
Desery Babeczki Ferrero Rocher

Babeczki to zawsze świetny pomysł na deser. A jeśli są to babeczki mocno czek...

Odsłon: 483

60 min
0
Desery Świąteczny piernik z dynią

Pyszny, mięciutki i puszysty piernik z dodatkiem musu dyniowego, Długo zachow...

Odsłon: 24

30 min
0
Dania główne Uszka z mięsem

Co zrobić z mięsem z rosołu? Oczywiście część możemy wykorzystać jako wkładkę...

Odsłon: 21

>60 min
0
Dania główne Tatar z łososia

Tatar z łososia to bardzo elegancka przystawka, która świetnie sprawdzi się z...

Odsłon: 45

30 min
1
60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Ta przyprawa kojarzy się z zimą i świętami. Działa przeciwbólowo, obniża poziom cukru

Choć od razu kojarzy się z przyprawą do piernika, to warto go używać przez cały rok. Wartości odżywcze anyżu wpływają bardzo pozytywnie na organizm...

0
Informacje Prezenty z pomysłem. Jak uniknąć Mikołajowej wtopy?

To już ostatni dzwonek, żeby obmyślić idealny prezent na święta Bożego Narodzenia. Czym warto się kierować żeby uniknąć nietrafionego wyboru?

0
Informacje Jeśli jesz lub pijesz je codziennie, pamiętaj o tej ważnej zasadzie

Siemię lniane to superfood, czyli produkt o cennych właściwościach dla organizmu. Coraz więcej Polaków regularnie go spożywa. Dowiedz się, jak jeść...

0
Informacje Najlepszy patent na odporność jesienią i zimą. Przepis jest dziecinnie prosty

Kto powinien pić sok z buraka? Ten, kto chce dostarczyć organizmowi potężną dawkę witamin i minerałów. Choć istnieją przeciwwskazania do jego stoso...

0