Spis treści:
- Pigwa – właściwości
- Pigwa – wartości odżywcze
- Jak obierać pigwę?
- Kto nie powinien jeść pigwy?
- Co z robić z pigwy?
Kwaśne owoce w odcieniach żółci wyglądem przypominające niewielkie jabłka. To właśnie pigwa! Spożywanie tego owocu to naturalny sposób na wzmocnienie odporności organizmu. Co prawda są one twarde i kwaśne, dlatego raczej nie nadają się do jedzenia na surowo. Warto jednak zrobić z nich pyszne przetwory. Czy wiesz, jakie jeszcze właściwości kryje w sobie pigwa? Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Co zrobić z pigwy? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź także: "Polskie oliwki" kopalnią witamin. Zrób je na zimę, ominą cię wirusy i przeziębienia
Pigwa – właściwości
Owoce te najczęściej wykorzystywane są do produkcji przetworów oraz herbat. Pigwa powszechnie ceniona jest za właściwości poprawiające odporność organizmu. Wszystko za sprawą sporej ilości witaminy C. Owoce pigwy wykazują także właściwości bakteriobójcze. Dlatego w szczególności poleca się spożywanie pigwy w okresach, kiedy organizm narażony jest na infekcje, przeziębienia i grypę. W pigwie znajdziesz także witaminy A oraz te z grupy B, jak i związki mineralne: magnez, potas, fosfor, wapń i żelazo.
Co więcej, pigwa działa regenerująco na wątrobę, poprawia jej pracę, dzięki czemu wspiera usuwanie toksyn z organizmu. Zawarty w niej błonnik poprawia również działanie układu pokarmowego, pozytywnie oddziałując na proces trawienia. Jednocześnie pigwa polecana jest również do stosowania w przypadku wystąpienia biegunek.
Pigwa wykazuje również działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływa na pracę naczyń krwionośnych. Dodatkowo owoce pigwy są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu mają właściwości przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Pigwa – wartości odżywcze
Owoce pigwy są odpowiednie dla osób, które są zgubić zbędne kilogramy, mają działanie przyspieszające przemianę materii. Co więcej, pigwa ma niski indeks glikemiczny. Pigwa jest również niskokaloryczna, w 100 g owoców znajduje się około 57 kcal.
Kiedy najlepiej zbierać owocowe pigwy?
Owoce pigwy zbiera się jesienią, najlepiej robić to w październiku. Dojrzałe owoce poznasz po intensywnie żółtym kolorze, na skórce możesz dostrzec również niewielkie, czerwone plamki. Co ciekawe, pigwę najlepiej zrywać, kiedy pojawią się pierwsze przymrozki, będzie wówczas mniej cierpka w smaku. Pigwę po zebraniu najlepiej przechowywać w chłodnych, dobrze wentylowanych, suchych miejscach.
Jak obierać pigwę?
Jeśli chcesz przygotować przetwory z pigwy, wcale nie musisz obierać owoców ze skórki. Wystarczy dokładnie je umyć, przekroić na pół, a następnie wydrążyć gniazda nasienne tak jak w przypadku jabłek.
Kto powinien unikać pigwy?
Pomimo że owoce pigwy są zdrowe, nie powinno wprowadzać się jej do diety osób, które pracują głosem, np. lektorów czy wokalistów. Pigwa może działać drażniąco na krtań. Owoców tych nie powinni jeść również alergicy.
Co z robić z pigwy?
Surowe owoce pigwy są twarde i cierpkie. Doskonale nadają się natomiast do przygotowania różnego rodzaju przetworów: dżemów, konfitur, soków, syropów oraz nalewek.
Nalewka z pigwy
Kieliszek nalewki z pigwy to doskonały sposób na poprawę odporności, kiedy za oknem robi się zimno, a odporność organizmu spada. Do jej przygotowania będziesz potrzebować: dwóch kilogramów owoców pigwy, litr wysokoprocentowego alkoholu, kilogram cukru.
Zacznij od umycia owoców pigwy oraz pozbycia się ich gniazd nasiennych. Następnie pokrój je na mniejsze części i włóż do czystego słoika. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na dwa tygodnie. Nie zapomnij, by co kilka dni potrząsnąć słojem, by cukier dobrze się rozpuścił.
Po tym czasie przefiltruj sok oraz dolej spirytus, odstaw na trzydzieści dni. Po tym czasie przefiltruj pigwówkę, przelej ją do butelek. Najlepiej, aby nalewka leżakowała przez minimum trzy miesiące.
Dżem z pigwy
Słodki dżem z pigwy doskonale sprawdzi się do pieczywa na śniadanie, jak i do słodkich wypieków czy deserów. Możesz także dodać go do zimowej herbaty. Aby wykonać ten przepis, będziesz potrzebować: dwóch kilogramów owoców pigwy, pięć łyżek soku z cytryny, kilogram cukru i pół szklanki wody.
Owoce umyj oraz usuń z nich pestki, a następnie pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka i podduś na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. W trakcje dodaj wodę i sok z cytryny. Duś, aż owoce pigwy zmiękną. Następnie dodaj cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Dżem przelej do słoików, możesz poddać go procesowi pasteryzacji.
Chcesz poznać więcej dań z użyciem pigwy? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
6. Dżem z pigwy i pomarańczy

Dżem z pigwy i pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wzmocnij odporność jesienią! Skuteczne sposoby na przeziębienie i grypę »
Domowy kisiel na ból gardła. Wystarczą trzy składniki »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »