Fot. 123RF/Picsel
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to nie tylko barszcz z uszkami i karp. To także przepyszne ciasta, które na polskich stołach goszczą od pokoleń.
Smakołyk, na który trzeba poczekać
Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Pojawił się on w Polsce już w XII wieku. Według legendy, ten wspaniały przysmak powstał przez pomyłkowe dodanie do popularnego ciasta z mąki i miodu - miodownika - przypraw korzennych. Piernik można przygotować na dwa sposoby - w wersji tradycyjnej oraz unowocześnionej, która nie wymaga tak długiego czasu oczekiwania na pyszny smakołyk. Za niepowtarzalny smak piernika odpowiadają nie tylko przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa. Ważnym składnikiem jest także prawdziwy miód pszczeli, który gwarantuje niepowtarzalny świąteczny aromat ciasta. Masa na staropolski piernik musi dojrzeć, aby miał odpowiednią, pulchną konsystencję. Wyrobione ciasto odstawia się na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce i dopiero na 4 dni przed Gwiazdką piecze się z niej placki, przekłada powidłami śliwkowymi i polewa czekoladą. Długie oczekiwanie na świąteczny przysmak wynagradza nie tylko jego smak ale i trwałość - pierniki można przechowywać miesiącami.
Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.
Ciasteczka na choinkę
Oczywiście nie jest to jedyny sposób wykorzystywania ciasta piernikowego. Od dawna w Polsce znane są małe pierniczki. Służyły one nie tylko jako wspaniała przekąska, ale także jako ozdoba choinkowa. Z rozwałkowanego ciasta piernikowego wycinano małe ciasteczka w przeróżnych kształtach. Po upieczeniu przyozdabiano je lukrem, czekoladą lub małymi cukierkami. Po nawleczeniu na nitkę najpierw pięknie zdobią bożonarodzeniowe drzewko, a potem cieszą podniebienie domowników.
Jeśli pieczenie świątecznych ciast i ciasteczek jest jeszcze przed tobą, koniecznie zapoznaj się ze sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników. Dzięki nim, święta staną się jeszcze bardziej smaczne.
1. Lukier królewski do dekoracji pierniczków
Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Ilovebakepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Ewaaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Wioleta333 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!