Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na piernik na szybko , czyli ciasto dla zabieganych. Ekspresowo, łatwo i smacznie.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21244
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25353
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 114
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21244
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25353
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 114
Składniki
Ciasto. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. (jak zrobić domową przyprawę do piernika pisałam w poprzednim poście). Włączamy mikser i dodajemy po kolei wszystkie mokre składniki. Miksujemy krótko na średnich obrotach miksera do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez około 50 - 60 minut. Upieczony piernik wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiamy 10 minut, po czym jeszcze ciepły wyciągamy z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Polewa. W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę kremówkę i jak będzie ciepła dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną polewą dekorujemy piernik posypując go od razu posiekanymi orzechami włoskimi.