Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na piernik na szybko , czyli ciasto dla zabieganych. Ekspresowo, łatwo i smacznie.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1337
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1795
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 256
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 578
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1337
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1795
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 256
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 578
Składniki
Ciasto. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. (jak zrobić domową przyprawę do piernika pisałam w poprzednim poście). Włączamy mikser i dodajemy po kolei wszystkie mokre składniki. Miksujemy krótko na średnich obrotach miksera do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez około 50 - 60 minut. Upieczony piernik wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiamy 10 minut, po czym jeszcze ciepły wyciągamy z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Polewa. W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę kremówkę i jak będzie ciepła dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną polewą dekorujemy piernik posypując go od razu posiekanymi orzechami włoskimi.