Tak pachną święta. Zimowe przyprawy i ich cenne właściwości

Podczas przygotowań przedświątecznych z pewnością sięgniesz po nie nieraz. Mowa o przyprawach, które znajdą się w wigilijnym cieście, bożonarodzeniowych przystawkach lub rozgrzewających naparach. Zimową porą chętniej sięgamy po korzenne aromaty. Czy oprócz zapachu świąteczne przyprawy kryją w sobie więcej cennych właściwości?

Fot.123RF/Picsel

Czy też lubisz rozgrzewającą herbatę z imbirem lub pyszne babeczki z jabłkiem i cynamonem? A może podczas zimowych, mroźnych dni stawiasz na napój z miodu i goździków? Gdy za oknem panuje chłód lub nawet prószy śnieg, jakoś przyjemniej jest zamknąć się w domu i piec aromatyczne pierniki.

Pyszny zapach korzennych przypraw większości Polaków kojarzy się z czasem świąt Bożego Narodzenia. Skoro te nadchodzą wielkimi krokami, to z pewnością warto zastanowić się, jakie właściwości mają świąteczne przyprawy. Czy poprawiają nasze zdrowie i wzmacniają organizm?

Sprawdź także: Przyprawa korzenna do piernika - domowa jest zdrowsza i tańsza

Jakie właściwości ma cynamon?

Cynamon, czyli wysuszona kora azjatyckich drzew cynamonowców, to niezwykle uniwersalna przyprawa. Dodajemy go zarówno do zimowych napojów, mięs, jak i słodkich ciast. Swój oryginalny i mocny zapach zawdzięcza olejkowi cynamonowemu, zawartemu w tkankach roślin, z których się go wydobywa.

Pamiętaj, że cynamon należy spożywać w odpowiedniej, raczej małej ilości. Nie posiada on higroskopijnych właściwości, czyli nie pochłania wody. Dlatego, jeśli zjemy go za dużo (np. spróbujemy zjeść całą łyżeczkę naraz), zagrażamy swojemu zdrowiu, a nawet życiu - od razu pojawi się kaszel, podrażnienie lub nawet poparzenie gardła i przewodu oddechowego. Co więcej, w przyprawie znajduje się też kumaryna, która spożywana w zbyt dużych ilościach może zaszkodzić żołądkowi i wątrobie.

Oczywiście dodawanie cynamonu do potraw ma wiele zalet. Jakie właściwości ma cynamon? Przede wszystkim działa antyseptycznie, bakteriobójczo i grzybobójczo - pomaga więc przy przeziębieniu i infekcjach. Wspomaga metabolizm, obniża poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego. Co ważne, ma też właściwości antydepresyjne, rozluźniające i rozgrzewające.

Zobacz: Zdrowy koktajl grejpfrutowy z kardamonem

Jakie właściwości ma imbir?

Imbir występuje w postaci korzenia lub proszku. W pierwszej formie najchętniej dodajemy go do herbaty, a w drugiej - często wykorzystujemy go przy pieczeniu świątecznych ciast, ale też gotowaniu rozgrzewających zup. W obu występują cenne właściwości, jednak w innych stężeniach.

Imbir świeży ma dobry wpływ na układ immunologiczny - wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Zawiera olejki, które pobudzają trawienie i pomagają uniknąć problemów żołądkowych. Imbir w korzeniu działa też moczopędnie, łagodzi bóle menstruacyjne i nudności. Ponadto działa przeciwzakrzepowo i poprawa krążenie w organizmie. Ze względu na to, nie powinny go używać osoby na co dzień stosujące leki przeciwzakrzepowe.

Jakie właściwości mają goździki?

Przypomnijcie sobie, jak pięknie pachnie świąteczna pomarańcza nabita goździkami. Przyprawa to nic innego jak suszone pączki tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa goździkowego. Goździki występują w całości lub w wersji mielonej.

Przyprawa ma znakomite właściwości bakteriobójcze i odkażające. Świetnie sprawdzi się przy przeziębieniu - pomoże zwalczyć kaszel i udrożnić nos. Złagodzi też ból głowy i drapanie w gardle. Goździki działają też znieczulająco (kiedyś stosowano je na ból zębów), rozgrzewająco i korzystnie wpływają na układ krwionośny (obniżają poziom cholesterolu).

Jakie właściwości ma gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa świąteczna pozyskiwana z nasion muszkatołowca, czyli rośliny pochodzącej z Archipelagu Malajskiego. Najczęściej stosowana w ciastach, napojach, mięsach, owocach morza, ale też dobrze znanym beszamelu.

Gałka muszkatołowa działa antyoksydacyjnie, czyli powstrzymuje proces starzenia się komórek. Jest pomocna przy obniżonym nastroju - działa podobnie jak leki przeciwdepresyjne (jednak nie może ich zastąpić!). Przyprawa stymuluje krążenie krwi i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, więc uznaje się ją za afrodyzjak.

Pamiętaj, żeby nie spożywać jej w nadmiernych ilościach, ponieważ zawarta w niej mirystycyna (składnik olejku eterycznego) wykazuje działania halucynogenne i obniżające percepcję.

Jakie właściwości ma kardamon?

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, uznawana za niezwykle zdrowy i silny afrodyzjak. Jakie właściwości wykazuje kardamon? Obniża ciśnienie, pobudza krążenie i łagodzi ból oraz skurcze. Wykazuje też działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, dlatego w tradycyjnej medycynie stosowano go w leczeniu infekcji dziąseł i gardła.

Olejki eteryczne, które zawiera kardamon, zapobiegają również szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników na ludzki organizm. Sproszkowany kardamon pomaga przy niestrawności i odświeża oddech - naprawdę jest więc skutecznym afrodyzjakiem podczas randki.

Jakie właściwości ma anyż?

Anyż gwieździsty, inaczej nazywany też „ośmiokątnym koprem" to owoc drzewa o nazwie badian i roślina z rodziny selerowatych. W łupinkach przypominających gwiazdki kryją się ziarenka, o intensywnym smaku zbliżonym do lukrecji i kopru włoskiego.

To właśnie w nich zawarte są najcenniejsze właściwości anyżu. Podobnie jak poprzednie przyprawy świąteczne, działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo. Pomaga przy przejściowej utracie głosu (drapiącym gardle, chrypkach), ale też korzystnie wpływa na drogi oddechowe. Można go więc stosować przy suchym kaszlu i podczas infekcji. Przyprawa pobudza i ułatwia trawienie, niweluje wzdęcia, niestrawność i skurcze - koniecznie wypróbuj ją więc po przejedzeniu.

Pamiętaj jednak, że ziarna anyżu łatwo wietrzeją i wówczas szybko tracą swoje właściwości - pokrusz je tuż przed podaniem.

Jakie właściwości ma wanilia?

Choć w sklepie częściej spotkamy wanilinę niż wanilię, to warto wspomnieć o właściwościach drugiej z nich. Jest to jedna z najdroższych przypraw, ponieważ nie pozyskuje się jej w dużych ilościach.
Sprzedawana jest w formie lasek, które przy gotowaniu należy rozciąć wzdłuż i wydobyć ziarenka ze środka. Wanilia wspiera leczenie anemii, łagodzi stres i pomaga przy bezsenności. Niektórzy wskazują też, że aromat wanilii zmniejsza ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami.

Teraz z pewnością wiesz już, co jesz. To właśnie zapach przypraw unoszących się w domu podczas świąt Bożego Narodzenia wprawia nas w przyjazny nastrój. Poprawa samopoczucia to tylko jedna z cennych właściwości przypraw świątecznych. Jeśli chcesz użyć niemal wszystkich naraz, zdecyduj się na upieczenie pysznego piernika lub przygotowanie rozgrzewającego napoju:

1. Kawa z kardamonem

 Kawa z kardamonem Zobacz przepis

Kawa z kardamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Gorąca czekolada z wanilią i chilli

 Gorąca czekolada z wanilią i chilli Zobacz przepis

Gorąca czekolada z wanilią i chilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kompot jabłkowo-korzenny

 Kompot jabłkowo-korzenny Zobacz przepis

Kompot jabłkowo-korzenny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Cynamonki przepis

 Cynamonki przepis Zobacz przepis

Cynamonki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Piernik biszkoptowy

 Piernik biszkoptowy Zobacz przepis

Piernik biszkoptowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placek jabłkowy z cynamonem

 Placek jabłkowy z cynamonem Zobacz przepis

Placek jabłkowy z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dżem jeżynowy z kardamonem

 Dżem jeżynowy z kardamonem Zobacz przepis

Dżem z kardamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pomarańcze z cynamonem

 Pomarańcze z cynamonem Zobacz przepis

Pomarańcze z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Placuszki z jabłkami i kardamonem

 Placuszki z jabłkami i kardamonem Zobacz przepis

Placuszki z jabłkami i kardamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ciasteczka korzenne

 Ciasteczka korzenne Zobacz przepis

Ciasteczka korzenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Przygotuj układ pokarmowy do świąt. Zioła na detoks wątroby »

Jak zrobić wyśmienity keks? Nie tylko Magda Gessler ma na niego idealny przepis »

Ten napój to złoto! Pij, gdy szwankuje odporność i żołądek »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Łosoś z suszonymi jabłkami

Dania rybne powinny być w naszym codziennym menu. Dzisiejszy przepis pozwoli...

Odsłon: 72

>60 min
1
>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

1
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

6