Spis treści:
- Brzoskwinie - charakterystyka
- Brzoskwinia - wartości odżywcze
- Przy jakich chorobach warto jeść brzoskwinie?
- Jak kupować brzoskwinie?
- Brzoskwinie - zastosowanie w kuchni
Brzoskwinie to pyszne, słodkie i bardzo soczyste owoce, które dostępne są w sklepach właściwie przez cały rok. Być może dlatego nie doceniamy ich tak, jak na to zasługują. Brzoskwinie są bowiem owocami o wielu wartościach, które z całą pewnością warto mieć na uwadze. Co kryje w sobie ten niepozorny owoc?
Sprawdź także: Agrest - wartościowy owoc, ale nie dla wszystkich
Brzoskiwnie - charakterystyka
Czym charakteryzują się brzoskwinie? Opis tego owocu powinno się zacząć od samego drzewa. Brzoskwinia zwyczajna pochodzi z Chin, gdzie została udomowiona cztery tysiące lat temu. Jest drzewem, które osiąga maksymalnie sześć metrów wysokości i może żyć do 30 lat.
Brzoskwinia kwitnie pięknie – pojawiają się na niej różowe kwiaty o dużej ilości słupków i pręcików. Kwitnienie odbywa się w kwietniu. Ze względu na to, iż brzoskwinia prezentuje się tak kolorowo, uprawia się ją zarówno jako roślinę jadalną, jak i ozdobną. Co z kolei z owocami? Sama brzoskwinia dojrzewa od lipca do września lub października, w zależności od odmiany. Owoce posiadają omszoną skórkę – najczęściej o charakterystycznym żółto-pomarańczowym odcieniu z lekkim czerwonym rumieńcem. Produkuje się je przede wszystkim w Chinach, ale również w krajach takich jak Włochy czy Hiszpania i oczywiście USA.
Zobacz: Koktajl Mleczna Brzoskwinia
Brzoskwinia – odmiany
W sklepach dostępnych jest wiele odmian tego owocu, choć nierzadko nie zdajemy sobie sprawy, że pewne owoce są ze sobą spokrewnione. Jedną z najpopularniejszych odmian brzoskwini jest tak zwane „ufo”. Nazwa oczywiście nie wzięła się znikąd. Owoc przypomina trochę latający spodek – jest płaski i okrągły. Nadal jednak doskonale widać, że jest to brzoskwinia, choćby dzięki meszkowi i kolorom. Ufo ma odrobinę inną konsystencję, a także jest trochę słodsze od niektórych brzoskwiń zwyczajnych. Być może dlatego dzieci aż tak bardzo je lubią.
Odmianą brzoskwini jest również nektarynka. Ta charakteryzuje się jednak gładką skórką, pozbawioną meszku, ciemniejszym kolorem oraz trochę bardziej zbitym miąższem. Nektarynki są również bardziej soczyste od zwykłych brzoskwiń. Na rynku znaleźć możemy także wiele odmian brzoskwiń, które – pomimo podobnego wyglądu – mają odrobinę inny smak.
Inka posiada duże owoce i jest bardzo odporną odmianą brzoskwiń. Miąższ jest odrobinę kwaskowaty, natomiast sam owoc bardzo soczysty. Z kolei brzoskwinia Reliance jest mocno pomarańczowa, a jej smak wyróżnia się słodko-kwaskowatymi nutami. Warto wyróżnić jeszcze brzoskwinię białą, która znacznie różni się kolorem od zwykłych brzoskwiń. Jest jasna, niemal biała, w smaku zaś bardzo soczysta, chrupka i słodka. Uprawiać ją można w przydomowym ogródku, gdyż biała brzoskwinia rośnie do maksymalnie trzech metrów wysokości.
Brzoskwinia – wartości odżywcze
Co kryje w sobie brzoskwinia? Wartości odżywcze tego owocu z całą pewnością warto podkreślić. Zacznijmy od tego, co może ucieszyć osoby na diecie unikające spożywania owoców, zawierających przecież duże ilości cukru. Brzoskwinie są owocami niskokalorycznymi. W 100 gramach znajdziecie zaledwie 39 kcal. To oczywiście nie wszystko.
Brzoskwinie to tak naprawdę samo zdrowie – są nie tylko smaczne, ale także dobre dla naszego organizmu. Znajdziemy w niej wiele witaminy A, która dba o zdrowie naszych oczu, a także witaminę C, E, D i K. Oprócz tego brzoskwinie zawierają wszystkie witaminy z grupy B, włącznie z B12.
Są również doskonałym źródłem minerałów, takich jak magnez, potas, miedź, cynk, fosfor i selen. Witaminy i minerały to jednak nie wszystko. Brzoskwinie zawierają naprawdę duże ilości błonnika pokarmowego, który dba o prawidłową perystaltykę jelit. To sprawia zaś, że jedzenie tych owoców może wspomóc zdrowie jelit i zmniejszyć częstotliwość zaparć.
Przy jakich chorobach warto jeść brzoskwinie?
Skoro te owoce mają w sobie tak wiele dobroczynnych witamin i minerałów, można zastanowić się jeszcze, przy jakich chorobach warto jeść brzoskwinie. Lista może zadziwić. Przede wszystkim brzoskwinie, dzięki niewielkiej kaloryczności, ale również niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG=35), są owocami polecanymi cukrzykom.
Są bardzo lekkostrawne, gdyż w dużej mierze składają się z wody. Z całą pewnością zatem powinny znaleźć się w diecie osób chorujących na cukrzycę, ale także otyłość. Pamiętajcie jednak, iż nie dotyczy to suszonych brzoskwiń, które zawierają dużo więcej cukru i są wysokokaloryczne.
Brzoskwinie to także bogactwo błonnika. Dlatego też przyspieszają pracę jelit i mogą pomóc w walce z zaparciami. Co ciekawe – owoce te działają również moczopędnie. Poleca się je zatem podczas infekcji układu moczowego, by wspomóc organizm w oczyszczaniu się z toksyn. Jest to związane z faktem, iż brzoskwinie w 90 proc. składają się z wody. Ze względu na to, iż w owocach nie znajdziecie sodu, mogą być spożywane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym i tych, którzy cierpią na zbyt wysoki cholesterol.
Jak kupować brzoskwinie?
Wiemy już, że warto jeść te owoce i w to w sporych ilościach. A jak kupować brzoskwinie, by mieć pewność, że są dojrzałe? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, czy owoc jest miękki. Jeśli tak, jest już dojrzały i można od razu go zjeść. Jeśli jednak są zbyt miękkie, posiadają na skórce plamki, prawdopodobnie są już przejrzałe i za chwilę nie będą nadawać się do spożycia. Nie warto także kupować zbyt twardych brzoskwiń, nawet jeśli z czasem, w domu, mogą zmięknąć. Zwykle okazuje się bowiem, że są mało soczyste i pozbawione smaku, czyli po prostu niedojrzałe.
Jak przechowywać brzoskwinie?
Jak przechowywać brzoskwinie, by były długo dobre i nadawały się do spożycia? Wbrew pozorom trzymanie ich w lodówce nie jest zbyt dobrym wyborem. W niskiej temperaturze brzoskwinie tracą swój smak. Jeśli były lekko twarde, w lodówce nie dojrzeją i z czasem będą nie tylko twarde, ale i niesmaczne. Najlepszym sposobem na przechowywanie tych owoców, jest umieszczenie ich w koszyczku w zacienionym miejscu.
Brzoskwinia – zastosowanie w kuchni
Do czego może przydać nam się brzoskwinia? Zastosowanie w kuchni tego owocu jest dość oczywiste. Przede wszystkim robimy z jej udziałem pyszne desery, takie jak musy, koktajle, ciasta z galaretką czy tarty. Oczywiście brzoskwinie sprawdzą się również idealnie podczas obróbki - zrobicie z nich pyszne przetwory! Dżemy z brzoskwiń są naturalnie gęste i pełne smaku, zwłaszcza jeśli owoce były dojrzałe. Koniecznie przygotujcie taki smakołyk w tym sezonie!
Brzoskwinie to naprawdę wartościowe owoce, które powinniśmy znacznie częściej dołączać do swojej diety. Mamy nadzieję, że teraz spojrzycie na nie przychylniej. Wypróbujcie sprawdzone i pyszne przepisy z brzoskwinią, przetestowane przez naszych użytkowników:
1. Grzanki z brzoskwiniami
Zobacz przepisGrzanki z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Owsianka z mlekiem, brzoskwiniami i tymiankiem
Zobacz przepisOwsianka z brzoskwinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Omlet z brzoskwiniami alfredo, cynamonem, kurkumą i chili
Zobacz przepisOmlet z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sałatka z kurczakiem i brzoskwiniami
Zobacz przepisSałatka z kurczakiem i brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Nadziewane brzoskwinie
Zobacz przepisNadziewane brzoskwinie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sałatka z halloumi i grillowaną brzoskwinią
Zobacz przepisSałatka z grillowaną brzoskwinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pierożki z waniliowym serem i brzoskwiniami
Zobacz przepisPierożki z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Naleśniki z serem i brzoskwiniami
Zobacz przepisNaleśniki z serem i brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kurczak z brzoskwinią i wanilią
Zobacz przepisKurczak z brzoskwinią i wanilią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Indyk z brzoskwiniami
Zobacz przepisIndyk z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Roladki schabowe z brzoskwinią
Zobacz przepisRoladki schabowe z brzoskwinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Dżem brzoskwiniowy
Zobacz przepisDomowy dżem brzoskwiniowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną
Zobacz przepisDrożdżówki z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Serniczek z brzoskwiniami
Zobacz przepisSerniczek z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Reklama
Zobacz także:
Gniją, miękną, gazują? Jak uniknąć błędów przy kiszeniu ogórków? »
Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »