Spis treści:
- Czym jest agrest?
- Czy agrest jest zdrowy? Właściwości
- Agrest - wartości odżywcze
- Kto nie powinien jeść agrestu?
- Agrest surowy czy przetworzony - co jeść?
Kiedyś agrest nazywano winoroślą północną. Owoc ten zawiera mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Między innymi wspomaga pracę oczu, koi nerwy czy działa moczopędnie. Warto wykorzystać sezon na agrest i na stałe włączyć go do swojego jadłospisu. Należy jednak pamiętać, że nie jest to owoc dla wszystkich. Czy może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę? A co w przypadku kobiet karmiących piersią? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule.
Czym jest agrest?
Agrest, czyli porzeczka agrest, to gatunek krzewu pochodzący z rodziny agrestowatych. Pojawia się w Ameryce, Afryce i oczywiście Europie. Rosnące na nim owoce to jagody o zabarwieniu zielonym, żółtym oraz czerwonawym. Często pokryte są gruczołowatymi włoskami, ale niektóre okazy charakteryzują się lśniącą oraz gładką skórką.
Czy wiesz, że agrest jest blisko spokrewniony z porzeczką? Stąd właśnie pochodzi jego pełna nazwa. Owoce smakują różnie - ich aromat wynika przede wszystkim z odmiany. Niektóre owoce są bardzo słodkie, inne zaś cierpkie czy kwaśne. Różnorodność występuje również w kwestii kolorów. Niektóre owoce są czerwone, niektóre zielone, a niektóre żółte. Najprawdopodobniej agrest znany był już w XVI wieku. 100 lat później agrest uznano za hodowlaną roślinę.
W Polsce pojawia się bardzo często na działkach i w przydomowych ogródkach. Klimat Polski sprzyja wzrostowi tej rośliny. Ta jest nawet odporna na mróz, jednak trzeba wspomnieć o jej wysokich wymaganiach glebowych. Zbiory agrestu najczęściej mają miejsce pomiędzy czerwcem a początkiem sierpnia.
Zobacz: Jak zrobić orzeźwiający koktajl z agrestem?
Agrest - właściwości prozdrowotne
Czy agrest jest zdrowy? Oczywiście, że tak! Warto wspomnieć, że owoc ten już lata temu, w medycynie ludowej, słynął ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ludzie wiedzieli, że regularne spożywanie agrestu wspomoże pracę ich organizmu. Wartości odżywcze tego owocu są nieocenione. Poznaj je koniecznie, aby jeszcze bardziej zmotywować się do włączania agrestu do swojej codziennej diety.
Agrest - właściwości:
- działanie przeczyszczające - agrest może okazać się zbawienny dla osób mających trudności z wypróżnianiem,
- działanie moczopędne - agrest świetnie sprawdzi się u osób z dolegliwościami układu moczowego,
- wspomaganie produkcji żółci - pacjenci z chorobami wątroby albo pęcherzyka żółciowego nie powinni pomijać tych owoców w diecie,
- dobroczynne działanie dla wzroku - zawarta w agreście luteina, czyli żółty barwnik, bardzo pozytywnie wpływa na procesy widzenia. Chroni przed wolnymi rodnikami i negatywnym działaniem światła niebieskiego,
- wsparcie procesów trawienia,
- zapobieganie wzdęciom,
- wspomaganie pracy układu nerwowego,
- wsparcie w procesach odchudzania - agrest jest niskokaloryczny, ma niski indeks glikemiczny i dostarcza duże ilości błonnika,
- działanie przeciwzapalne.
Agrest - wartości odżywcze
Z pewnością nie masz już wątpliwości co do tego, czy agrest jest zdrowy. Jeszcze bardziej umocnisz się w tym przekonaniu, gdy dowiesz się, co dokładnie zawierają te owoce. Przede wszystkim dostarczają mnóstwa witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chodzi głównie o:
- witaminę B3 - ta uczestniczy w syntezie hormonów, reguluje poziom cholesterolu, wpływa pozytywnie na mózg i układ nerwowy oraz wspomaga pracę metabolizmu,
- witaminę B5 - odgrywa bardzo ważną rolę w przemianach biochemicznych, uczestniczy w syntezie cholesterolu, przeciwciał czy hormonów. Wpływa pozytywnie na stan skóry,
- witaminę B6 - jest niezbędna do metabolizmu białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Wspomaga przyswajanie magnezu,
- witaminę C - ta ma właściwości przeciwutleniające, wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga układ odpornościowy,
- witaminę E - działa ochronnie na naczynia krwionośne i opóźnia proces starzenia się organizmu,
- witaminę A - jest kluczowa dla procesu widzenia. Wpływa też pozytywnie na stan skóry i charakteryzuje się działaniem przeciwutleniającym.
Agrest zawiera także mnóstwo składników mineralnych:
- potas - poprawia pracę mięśni, wspomaga dotlenianie organizmu i komórek,
- magnez - to jeden z najważniejszych składników mineralnych. Uczestniczy w syntezie białka oraz przewodzeniu impulsów nerwowych. Reguluje ciśnienie krwi i wpływa pozytywnie na procesy termoregulacji organizmu,
- wapń - to składnik tkanki kostnej, która także uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi. Charakteryzuje się działaniem przeciwobrzękowym, przeciwzapalnym oraz przeciwalergicznym,
- mangan - wspomaga pracę ośrodkowego układu nerwowego,
- miedź - uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i wspomaga wchłanianie żelaza.
Warto podkreślić, że owoce agrestu to doskonałe źródło błonnika. Błonnik to składnik pokarmowy, który spełnia bardzo wiele funkcji, między innymi wpływa pozytywnie na prawidłową pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Jeżeli zadbasz o odpowiednią ilość błonnika w swojej diecie, to zapewnisz sobie dłuższe uczucie sytości. Wspomożesz tym samym swoją mikroflorę jelitową i odporność.
Sprawdź także: Sałatki ogórkowe w słoiku. Jak je zrobić?
Kto nie powinien jeść agrestu?
Skoro agrest jest taki zdrowy, to może się wydawać, że sprawdzi się u wszystkich osób. Tymczasem nie jest tak do końca. Kto nie powinien jeść agrestu? Ostrożność w tej kwestii powinny zachować osoby z dolegliwościami wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. Zapalenie okrężnicy oraz jelit, jak również niewydolności nerek także stanowią przeciwwskazanie do spożywania tych owoców.
Co w przypadku osób chorujących na cukrzycę? Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 15) jak najbardziej zasadne jest jedzenie tych owoców przez diabetyków. Niektóre badania dowodzą, że związki zawarte w agreście mogą pozytywnie wpływać na glikemię. Dodatkowo warto wrócić do błonnika. Jego duża zawartość w agreście obniża stężenie glukozy we krwi.
Po agrest mogą śmiało sięgać kobiety karmiące piersią. To bardzo wartościowe owoce, które szczególnie w tym czasie warto włączyć do swojej diety.
Kto powinien jeść agrest?
Poza osobami z wymienionymi wyżej dolegliwościami, po agrest tak naprawdę powinni sięgać wszyscy. To owoc zapewniającym mnóstwo korzyści zdrowotnych. Regularne jedzenie agrestu wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, wzrok czy układ moczowy. Zawarte w tych owocach związki charakteryzują się działaniem przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym.
Agrest surowy czy przetworzony?
Zastanawiasz się, czy lepiej spożywać agrest surowy, czy przetworzony? Oczywiście najlepiej jeść go w tej pierwszej opcji. Wówczas zawiera najwięcej właściwości prozdrowotnych. Nie oznacza to jednak, że agrest nie sprawdzi się w przypadku konfitur, nalewek czy kompotów. Owoce te można dorzucić także do deserów, na przykład ciast.
Lubisz agrest? Przepisy z owocem znajdziesz w serwisie kulinarnym smaker.pl. Sprawdź kilka z nich:
2. Ekspresowy dżem agrestowy
Zobacz przepisEkspresowy dżem agrestowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kompot z agrestu na zimę
Zobacz przepisKompot z agrestu na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Placek z pianą i agrestem
Zobacz przepisPlacek z pianą i agrestem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Ciasto z agrestem i bitą śmietaną
Zobacz przepisCiasto z agrestem i bitą śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Placek z agrestem i kruszonką
Zobacz przepisPlacek z agrestem i kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Nalewka na owocach agrestu
Zobacz przepisNalewka na owocach agrestu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kompot agrestowo-porzeczkowy
Zobacz przepisKompot agrestowo-porzeczkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »