Dania jednogarnkowe

Por to warzywo o charakterystycznym, lekko ostrym smaku, który dodaje charakteru wielu potrawom. Jako że jest on łatwo dostępny i bogaty w substancje odżywcze, warto uwzględnić go w codziennym menu. Z czego dokładnie słynie por? Właściwości i zastosowania tego składnika są naprawdę liczne.

Dlaczego warto jeść pora? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Por to warzywo cenione nie tylko za swoje walory smakowe, ale również wysoką zawartość substancji odżywczych wspomagających szereg procesów zachodzących w organizmie. Na uwagę zasługuje także jego ogromna uniwersalność – można dodawać go do wielu różnych dań, włączając w to mięsa, ryby, sałatki oraz zupy. Kto powinien po niego sięgać, a dla kogo nie jest on wskazany? Dowiedz się, jakie działanie na organizm wykazuje por, oraz jakie dania można z niego zrobić?

Sprawdź także: Robi porządek w jelitach, ale też syci na długi czas. Przepis na zupę oczyszczającą

Por – charakterystyka 

Warzywo to jest wyraziste i ma szerokie zastosowanie w kuchni, dodatkowo dostępne jest w sklepach przez cały rok. Por to warzywo z grupy cebulowatych, czyli jest krewnym czosnku i cebuli. Ta dwuletnia roślina jadalna cechuje się skróconą łodygą i silnie rozgałęzionymi korzeniami. Naturalnym obszarem jej występowania jest Azja Mniejsza, choć równie dobrze można natknąć się na nią w innych zakątkach świata. Najlepiej rośnie ona na nasłonecznionych i wilgotnych terenach. W kuchni można stosować ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Por – wartości odżywcze 

Co dokładnie kryje w sobie por? Wartości odżywcze tego składnika są bardziej imponujące, niż zwykło się uważać. Można znaleźć w nim m.in. witaminy C, A i E oraz te z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy. Ponadto nie brakuje w nim rozmaitych minerałów, w tym:  

  • magnezu,  
  • wapnia,  
  • żelaza,  
  • potasu,  
  • cynku,  
  • fosforu. 

Ponadto to doskonałe źródło błonnika i antyoksydantów. Podobnie jak jego krewni, czyli czosnek i cebula, obfituje on w polifenole oraz związek zwany allicyną, który uaktywnia się dopiero po zgnieceniu lub przecięciu warzywa. Substancja ta wykazuje właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a do tego wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, poprawia profil lipidowy i wzmacnia odporność. Kontynuując temat pora, warto podkreślić, że zawiera on niewiele kalorii, bo zaledwie 24 kcal na 100 g.  

Por – właściwości prozdrowotne 

Jakie działanie na organizm wykazuje por? Właściwości prozdrowotne tej rośliny są bardzo wszechstronne. Dzięki zawartości allicyny jej spożywanie wspomaga walkę z drobnoustrojami, zmniejsza ryzyko występowania infekcji i obniża poziom „złego” cholesterolu. Obecny w niej kwas foliowy z kolei pomaga utrzymywać homocysteinę na odpowiednim poziomie, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto zapobiega on pojawieniu się cewy nerwowej u płodu, dlatego por stanowi wartościowy element diety każdej przyszłej mamy. Warto dodać, że pozostałe witaminy z grupy B znajdujące się w porze wspomagają pracę mięśni, natomiast błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit i chroni przed wahaniami cukru we krwi. 

Kto powinien jeść pora? 

Kto powinien jeść pora? Warzywo to doskonale sprawdzi się w jadłospisie osób zmagających się z zaparciami oraz stanami zapalnymi towarzyszącymi takim chorobom jak cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów czy przewlekłe infekcje dróg oddechowych. Co więcej, powinni sięgać po niego sportowcy oraz osoby na diecie odchudzającej i te pragnące wzbogacić swoje posiłki o cenne substancje odżywcze.  

Por – przeciwwskazania 

Por to warzywo uznawane za bezpiecznie, jednak – spożywane w nadmiarze – może wywołać pewne skutki uboczne i nasilić niektóre dolegliwości. Kto powinien zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu pora? Przeciwwskazania do jego stosowania w zbyt dużych ilościach to m.in.  

  • zgaga i refluks,  
  • wrzody żołądka i dwunastnicy,  
  • wiek poniżej 10 miesięcy,  
  • choroby wątroby,  
  • karmienie piersią. 

Z czym można łączyć pora? 

Por doskonale komponuje się z rozmaitymi daniami, włączając w to opcje łagodne i te bardziej wyraziste. Z czym można łączyć pora? Lista zalecanych składników jest bardzo długa – widnieją na niej m.in. inne warzywa, w tym seler i marchew, a także kremowe sosy, zapiekanki oraz zupy krem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać go również do przysmaków na bazie mięs i ryb. 

Z czym nie powinno się łączyć pora 

Zastanawiasz się, z czym nie powinno się łączyć pora? Na szczęście nie ma tutaj żadnych ograniczeń i wszystko zależy od twoich preferencji smakowych. Niektórzy nie polecają jego dodawania do soków, ponieważ jego intensywny smak może zdominować resztę komponentów.  

Por – przepisy 

Por dostępny jest w sklepach i targowiskach niezależnie od sezonu, dlatego możesz cieszyć się nim przez cały rok. W jakich daniach najlepiej uwzględnić por? Przepisy z jego zastosowaniem są tak liczne, że z pewnością znajdziesz idealną opcję dla siebie. 

Zupa porowa

Do najpopularniejszych potraw na bazie pora należy niewątpliwie zupa porowa. Poza powyższym składnikiem warto uwzględnić w niej seler, marchew, ziemniaki oraz pietruszkę. Realizację przepisu rozpocznij od posiekania pora i podsmażenia go na maśle klarowanym, Następnie dodaj do niego pozostałe warzywa – najlepiej poszatkowane – i zalej je wodą. Gdy zupa zacznie wrzeć, kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne 20 minut. Na koniec dopraw ją solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i zabiel śmietaną 30 proc. Po wykonaniu tych czynności zblenduj całość na gładką masę. Doskonałym zwieńczeniem powyższego specjału będą grzanki domowej roboty i świeży koperek.  

Tarta z porem i boczkiem  

Masz ochotę na coś bardziej treściwego niż zupa? Zatem postaw na tartę z porem i boczkiem. Jej podstawę, czyli ciasto, przygotujesz z mąki, zimnego masła, żółtka, szczypty soli oraz kwaśnej śmietany. Wymieszaj wszystkie komponenty, zagnieć ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki. Następnie wyłóż nim formę do pieczenia i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – obróbka termiczna powinna trwać ok. 15 minut. W międzyczasie przyrządź farsz z wędzonego boczku, posiekanego pora, śmietanki 30 proc., odrobiny sera cheddar, jajek, świeżego tymianku oraz soli i pieprzu. Przełóż go na upieczoną tartę i wstaw całość do piekarnika – tym razem na 30 minut.  

Makaron z sosem porowym  

Co zadowoli każdego fana pora? Przepis na makaron z sosem porowym. Potrawa w tym wydaniu doskonale sprawdzi się na obiad lub podwieczorek. Aby ją wyczarować, wystarczy ugotować makaron al dente i połączyć go z sosem na bazie pora, parmezanu, serka śmietankowego, białego wina oraz ulubionych przypraw.  

Sałatka porowa 

W zestawieniu dań z porem w roli głównej nie może zabraknąć oczywiście sałatki. Jej przygotowanie jest banalnie proste – jedyne, co trzeba zrobić, to drobno posiekać pora, a następnie połączyć go z tartym jabłkiem i marchewką. Całość można wymieszać ze śmietaną, majonezem i przyprawami. 

Chcesz znaleźć więcej inspiracji na dania z pora? Koniecznie zajrzyj poniżej.

1. Dorsz w porach

 Dorsz w porach Zobacz przepis

Dorsz w porach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z porem

 Sałatka z porem Zobacz przepis

Sałatka z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Imprezowa sałatka z pora

 Imprezowa sałatka z pora Zobacz przepis

Imprezowa sałatka z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chłodnik z pora

 Chłodnik z pora Zobacz przepis

Chłodnik z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kurczak w porach

 Kurczak w porach Zobacz przepis

Kurczak w porach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Surówka z porem

 Surówka z porem Zobacz przepis

Surówka z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Twarożek z porem

 Twarożek z porem Zobacz przepis

Twarożek z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Łopatka w porach

 Łopatka w porach Zobacz przepis

Łopatka w porach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Łosoś z porem

 Łosoś z porem Zobacz przepis

Łosoś z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Tarta z porem

 Tarta z porem Zobacz przepis

Tarta z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułki wrocławskie

Dzisiaj pieczywo bułka wrocławska, pyszna, puszysta w środku a z zewnątrz o c...

Odsłon: 16

60 min
0
30 min
3
30 min
4
Desery Deser włoski tiramisu.

Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...

Odsłon: 221

15 min
4
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 378

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

2
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8