Ewa_Gotuje

Wybitna pasta z wędzonej makreli. Awanturka z PRL-u przy niej to jak uboga krewna

To, jaki posiłek wybierzemy na śniadanie, wpływa na nasze samopoczucie w ciągu dnia. Warto sięgać po składniki, które dostarczą ci białka oraz zdrowych tłuszczów, dzięki czemu długo będziesz czuć się syty oraz bez trudu skupisz się na pracy lub nauce. Doskonale sprawdzi się tu pasta z wędzonej makreli. Sprawdź, jakie ma właściwości oraz jak zrobić pastę z makreli inaczej.

Jak zrobić najlepszą pastę z makreli? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Świadomość żywieniowa Polaków rośnie, coraz więcej osób zaczyna zwracać uwagę na to, jakie posiłki lądują na ich talerzach. Słodkie płatki i drożdżówki o poranku, zamieniamy na zdrowsze alternatywy, które nie tylko świetnie smakują, ale i dostarczają cennych wartości odżywczych. Śniadaniem, które wraca do łask stają się pasty rybne. Przepis na niezwykle zdrowe smarowidło do kanapek przedstawiła jednak z internetowych blogerek, które swoimi przepisami, dzieli się za pośrednictwem Instagrama. W poniższym artykule opowiemy ci o wartościach odżywczych i właściwościach makreli oraz podpowiemy, co dodać do pasty z makreli, aby była jeszcze smaczniejsza. 

Sprawdź także: Ile zakwas z buraków może stać w lodówce? Po tym terminie traci swoje cenne właściwości

Wędzona makrela – wartości odżywcze

Makrela należy do tłustych ryb, dzięki czemu w jej składzie znajdziemy sporo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest także doskonałym źródłem białka, w tym niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasów egzogennych. W rybie tej nie brakuje witaminy A, te z grupy B, D, a także substancji mineralnych, np. selenu, potasu, fosforu. 

Warto pamiętać, że makrela jest dosyć kaloryczna, w 100 g znajduje się ok. 262 kcal, dlatego, chociaż bardzo zdrowa powinna być jedzona z umiarem. Jednak ze względu na jej wartości odżywcze, powinna znaleźć miejsce również w jadłospisie osób będących na diecie redukcyjnej. Na długo cię nasyci, dostarczy niezbędnych witamin, minerałów i białka. 

Jakie właściwości ma makrela?

Kwasy omega-3 zawarte w makreli pomagają regulować prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływają na pracę serca, wspierają również układ nerwowy, w tym pracę mózgu. Spożywanie makreli pomoże także zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi. Makrela ma niski indeks glikemiczny, dlatego będzie odpowiednia dla osób, które chorują na cukrzycę lub zmagają się z insulinoopornością. 

Zawarta w makreli witamina D, A oraz fosforu pomagają zadbać o zdrowe kości i zęby, dlatego jedzenie tej ryby w szczególności polecane jest dzieciom oraz młodzieży, których organizm cały czas rośnie i się rozwija, a także osobom starszym, ponieważ taki kompleks składników pomaga zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Jedzenie makreli pomoże także zadbać o prawidłową pracę mięśni. Dodatkowo witamina A ma korzystny wpływ na zdrowie oczu, pomaga chronić je przed chorobami. 

Warto podkreślić, że makrela chociaż zdrowa, ze względu na możliwą obecność metali ciężkich nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży, matki karmiące piersią oraz małe dzieci. 

Jak zrobić pastę z makreli inaczej?

Do przygotowania pasty z makreli, będziesz potrzebować: jednej dużej makreli, osiem jajek, dwa ogórki kiszone, 250 g pieczarek,  trzy łyżki majonezu, dwie łyżki musztardy francuskiej, łyżkę masła, pęczek koperki, a także przyprawy: paprykę słodką i ostrą, oraz pieprz i sól do smaku. 

Zacznij od ugotowania jajek na twardo, następnie pozbądź się z nich skorupek. Makrelę obierz, upewnij się, że nie pozostawiłeś żadnych ości. Pieczarki umyj i osusz, a następnie posiekaj i podsmaż na złoty kolor na łyżce masła, dopraw solą i pieprzem. Mięso makreli oraz jajka umieść w dużej misce, dodaj majonez, łyżeczkę słodkiej, oraz sporą szczyptę ostrej papryki, wszystko dokładnie zblenduj. Dodaj posiekany koperek, ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę, łyżeczkę francuskiej musztardy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pastę podawaj zawiniętą w liść sałaty lub klasycznie z kromką ulubionego pieczywa. 

Sprawdź także, jakie przepisy na pasty rybne przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Pasta z makreli

 Pasta z makreli Zobacz przepis

Pasta z makreli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pasta z makreli z cebulą

 Pasta z makreli z cebulą Zobacz przepis

Pasta z makreli z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pasta rybna z twarożkiem

 Pasta rybna z twarożkiem Zobacz przepis

Pasta rybna z twarożkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pomidorowa pasta rybna

 Pomidorowa pasta rybna Zobacz przepis

Pomidorowa pasta rybna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pasta rybno-jajeczna

 Pasta rybno-jajeczna Zobacz przepis

Pasta rybno-jajeczna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pasta z piklinga

 Pasta z piklinga Zobacz przepis

Pasta z piklinga / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pasta z tuńczyka

 Pasta z tuńczyka Zobacz przepis

Pasta z tuńczyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pasta z tuńczyka z natką pietruszki

 Pasta z tuńczyka z natką pietruszki Zobacz przepis

Pasta z tuńczyka z natką pietruszki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pasta z łososia i oscypka

 Pasta z łososia i oscypka Zobacz przepis

Pasta z łososia i oscypka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pasta z wędzonego łososia z twarogiem i suszonymi pomidorami

 Pasta z wędzonego łososia z twarogiem i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Pasta z wędzonego łososia z twarogiem i suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl/,  smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 53

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0