Najlepsze przepisy na ogórki

Zamierzasz zjeść tego grzyba? Nie możesz pic alkoholu przez 5 dni

W polskich lasach oprócz uwielbianych przez wszystkich borowików, prawdziwków, czy kań można znaleźć również grzyby, które wyróżnia nie tylko nietypowy kształt, ale i właściwości. Dziś przyjrzymy się bliżej czernidłakowi pospolitemu. Jest to grzyb jadalny, który jednak w połączeniu z alkoholem może być bardzo niebezpieczny. Sprawdź, jak wygląda czernidłak pospolity i gdzie najczęściej można go spotkać.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ciepła jesień sprawia, że tegoroczny sezon na grzyby znacznie się przedłuża. Podczas grzybobrania można spotkać wiele ciekawych okazów. Czernidłak pospolity, z pewnością do nich należy. Czy wiesz jednak, jak rozpoznać czernidłaka pospolitego w lesie? Jakie właściwości ma ten grzyb i czy jest bezpieczny dla zdrowia? Sprawdź, gdzie znaleźć czernidłaka pospolitego.

Sprawdź także: Kultowy składnik kuchni azjatyckiej. W Polsce grzybiarze nazywają go "uchem Judasza"

Gdzie znaleźć czernidłaka pospolitego?

Czernidłak pospolity to grzyb, którego bez trudu można znaleźć w polskich lasach, rośnie również na łąkach, polach, nieużytkach oraz w parkach. Co ciekawe, dobrze czuje się także w przydomowych ogrodach. Grzyb ten lubi także towarzystwo ściętych pni, występuje od wiosny, aż do jesieni, najwięcej osobników można spotkać w okresie od września do listopada. 

Jak wygląda czernidłak pospolity?

Ten niepozorny grzyb pochodzi z rodziny pieczarkowatych. Najczęściej grzyby te rosną w dużych zbiorowiskach nawet po kilkadziesiąt egzemplarzy. Dorasta do wysokości 15 cm, jego kapelusz ma cylindryczny kształt w beżowo-szarym kolorze. Można dostrzec na nim drobne łuski. Im starsze osobniki, tym mają ciemniejszą barwę. Pod kapeluszem znajdują się blaszki – biało-różowe u młodych osobników, ciemnoszare lub czarne u starszych. Grzyb ten nie posiada pierścienia, jego trzon jest w kolorze białym lub jasnoszarym. Miąższ czernidłaka jest włóknisty, nie posiada konkretnego zapachu, ma delikatny smak.

Czernidłak pospolity a alkohol

Chociaż czernidłak pospolity jest grzybem jadalnym, absolutnie nie można łączyć go z alkoholem. Tyczy się to nie tylko momentu, w którym grzyb wyląduje na twoim talerzu, a następnie w brzuchu, ale i kilku dni po grzybowej uczucie. Ponieważ czernidłak pospolity w połączeniu z alkoholem staje się trujący. Wszystko za sprawą substancji zawartej w jego składzie – kopryny, która uniemożliwia rozłożenie alkoholu przez organizm. Dochodzi wówczas do zatrucia aldehydem octowym. Co ciekawe, alkohol wypity dwa dni przed spożyciem grzyba również może być niebezpieczny.

Czernidłak pospolity a czernidłak kołpakowaty

Kuzynem czernidłaka pospolitego jest czernidłak kołpakowaty. Grzyb, który wykazuje znacznie więcej wartości odżywczych, a co więcej można go bezpiecznie łączyć z alkoholem. Ma postrzępione blaszki, które wraz z dojrzewaniem grzyba czernieją. W składzie czernidłaka kołpakowatego znajdziesz mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: witamy z grupy B, witaminę C, a także substancje mineralne: magnez, potas, miedź, wapń i cynk.

Czernidłak kołpakowaty pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Co więcej, wpływa korzystnie na jakość snu, pomaga zwalczać bezsenność. Może być również stosowany w leczeniu hemoroidów. Jest także polecany osobom, które borykają się ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi.

Jak przyrządzić czernidłaka kołpakowatego?

Czernidłaka kołpakowatego można dusić, smażyć i gotować. Ma nieco słodki smak, dlatego wiele osób uważa. Warto przyrządzić go na przykład w panierce, a następnie usmażyć na maśle. 

Sprawdź, jakie przepisy na dania z grzybami przygotowali nasi użytkownicy.

1. Pierogi z grzybami

 Pierogi z grzybami Zobacz przepis

Pierogi z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Suszone grzyby

 Suszone grzyby Zobacz przepis

Suszone grzyby / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Grzyby marynowane

 Grzyby marynowane Zobacz przepis

Grzyby marynowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Żeberka z grzybami

 Żeberka z grzybami Zobacz przepis

Żeberka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tagiatelle z grzybami

 Tagiatelle z grzybami Zobacz przepis

Tagiatelle z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kartacze z grzybami

 Kartacze z grzybami Zobacz przepis

Kartacze z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Roladki z grzybami

 Roladki z grzybami Zobacz przepis

Roladki z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pęczak z grzybami

 Pęczak z grzybami Zobacz przepis

Pęczak z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Gołąbki z grzybami

 Gołąbki z grzybami Zobacz przepis

Gołąbki z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sroka z grzybami

 Sroka z grzybami Zobacz przepis

Sroka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Alkohol i grzyby: Nie łącz ich w kuchni »

Kulinarne hity z PRL-u - ile z nich pamiętasz? Sprawdź się w quizie »

Obowiązkowa czynność z maślakami. Tylko tak unikniesz problemów żołądkowych »

Takie zmiany na skórze u dorosłego to sygnał alarmowy. Szwankują hormony lub metabolizm »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 120

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 214

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 101

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4