Spis treści:
- Gdzie znaleźć czernidłaka pospolitego?
- Jak wygląda czernidłak pospolity?
- Czernidłak pospolity a alkohol
Ciepła jesień sprawia, że tegoroczny sezon na grzyby znacznie się przedłuża. Podczas grzybobrania można spotkać wiele ciekawych okazów. Czernidłak pospolity, z pewnością do nich należy. Czy wiesz jednak, jak rozpoznać czernidłaka pospolitego w lesie? Jakie właściwości ma ten grzyb i czy jest bezpieczny dla zdrowia? Sprawdź, gdzie znaleźć czernidłaka pospolitego.
Sprawdź także: Kultowy składnik kuchni azjatyckiej. W Polsce grzybiarze nazywają go "uchem Judasza"

Gdzie znaleźć czernidłaka pospolitego?
Czernidłak pospolity to grzyb, którego bez trudu można znaleźć w polskich lasach, rośnie również na łąkach, polach, nieużytkach oraz w parkach. Co ciekawe, dobrze czuje się także w przydomowych ogrodach. Grzyb ten lubi także towarzystwo ściętych pni, występuje od wiosny, aż do jesieni, najwięcej osobników można spotkać w okresie od września do listopada.
Jak wygląda czernidłak pospolity?
Ten niepozorny grzyb pochodzi z rodziny pieczarkowatych. Najczęściej grzyby te rosną w dużych zbiorowiskach nawet po kilkadziesiąt egzemplarzy. Dorasta do wysokości 15 cm, jego kapelusz ma cylindryczny kształt w beżowo-szarym kolorze. Można dostrzec na nim drobne łuski. Im starsze osobniki, tym mają ciemniejszą barwę. Pod kapeluszem znajdują się blaszki – biało-różowe u młodych osobników, ciemnoszare lub czarne u starszych. Grzyb ten nie posiada pierścienia, jego trzon jest w kolorze białym lub jasnoszarym. Miąższ czernidłaka jest włóknisty, nie posiada konkretnego zapachu, ma delikatny smak.
Czernidłak pospolity a alkohol
Chociaż czernidłak pospolity jest grzybem jadalnym, absolutnie nie można łączyć go z alkoholem. Tyczy się to nie tylko momentu, w którym grzyb wyląduje na twoim talerzu, a następnie w brzuchu, ale i kilku dni po grzybowej uczucie. Ponieważ czernidłak pospolity w połączeniu z alkoholem staje się trujący. Wszystko za sprawą substancji zawartej w jego składzie – kopryny, która uniemożliwia rozłożenie alkoholu przez organizm. Dochodzi wówczas do zatrucia aldehydem octowym. Co ciekawe, alkohol wypity dwa dni przed spożyciem grzyba również może być niebezpieczny.
Czernidłak pospolity a czernidłak kołpakowaty
Kuzynem czernidłaka pospolitego jest czernidłak kołpakowaty. Grzyb, który wykazuje znacznie więcej wartości odżywczych, a co więcej można go bezpiecznie łączyć z alkoholem. Ma postrzępione blaszki, które wraz z dojrzewaniem grzyba czernieją. W składzie czernidłaka kołpakowatego znajdziesz mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: witamy z grupy B, witaminę C, a także substancje mineralne: magnez, potas, miedź, wapń i cynk.
Czernidłak kołpakowaty pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Co więcej, wpływa korzystnie na jakość snu, pomaga zwalczać bezsenność. Może być również stosowany w leczeniu hemoroidów. Jest także polecany osobom, które borykają się ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi.
Jak przyrządzić czernidłaka kołpakowatego?
Czernidłaka kołpakowatego można dusić, smażyć i gotować. Ma nieco słodki smak, dlatego wiele osób uważa. Warto przyrządzić go na przykład w panierce, a następnie usmażyć na maśle.
Sprawdź, jakie przepisy na dania z grzybami przygotowali nasi użytkownicy.
5. Tagiatelle z grzybami

Tagiatelle z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Alkohol i grzyby: Nie łącz ich w kuchni »
Kulinarne hity z PRL-u - ile z nich pamiętasz? Sprawdź się w quizie »
Obowiązkowa czynność z maślakami. Tylko tak unikniesz problemów żołądkowych »
Takie zmiany na skórze u dorosłego to sygnał alarmowy. Szwankują hormony lub metabolizm »