Do góry

Newsy

Jak kupić świeży schab?

Co zrobić, by za każdym razem schabowy wychodził nam idealnie? Podstawą jest mięso. Niestety, w sklepach można trafić nawet na produkty szkodliwe dla zdrowia.

W sklepie możemy nawet trafić na trujące mięso.   Fot. © 123RF.COM/PICSEL


Jak wybrać dobre mięso?

Schab można kupić z kością lub bez, chociaż najczęściej poleca się ten z kością. Wykorzystuje się go do duszenia, pieczenia, podawania z sosami, a także – w Polsce przede wszystkim – do smażenia w panierce. Niestety, nie każde mięso dostępne w sklepie będzie smaczne i zdrowe.


Jak wybrać schab w sklepie? Zobacz film:

TVN Style/x-news


Dobre mięso powinno mieć jednolitą strukturę i różowoczerwony kolor. Lepiej wybierać mięso niepakowane w plastikowe tacki i folię, a to, które leży w lodówkach „luzem”. Mięso sprzedawane na tackach może zawierać szkodliwe substancje ze względu na wkładany do środka wkład wchłaniający nadmiar wody. Jest on nasączany trującą substancją i jeśli się z niego wydostanie jest szkodliwy dla zdrowia.


Mięso pakowane na tackach w Polsce może być szkodliwe dla zdrowia! Zobacz film:

Dzień Dobry TVN/x-news


W sklepach nadal można trafić na mięso z podkładkami nasączanymi poliakrylanem sodu, stosowanym także np. w pieluchach jako wkładka pochłaniająca wilgoć czy do produkcji sztucznego śniegu. Ten polimer jest dopuszczony do obrotu i uznany za bezpieczny, pod warunkiem, że nie wycieka z podkładki. Niestety, nie zawsze tak jest.


Dlaczego w sklepach jest nadal dostępne trujące mięso? Zobacz, co mówi na ten temat prof. Sławomir Zięba z Krajowej Izby Gospodarczej:

Dzień Dobry TVN/x-news


Ciąg dalszy rozmowy z prof. Ziębą:


Skąd bierze się duża ilość wody w mięsie? Nie zawsze jest to efekt oszukiwania producentów i ostrzykiwania mięsa różnymi dodatkami.


Zobacz, skąd bierze się woda w mięsie:

Dzień Dobry TVN/x-news


Często zdarza się, że kupione mięso strzela na patelni, jest twarde i niesmaczne. To nie jest wina kucharza! Problemem jest jakość mięsa.


Który schab będzie gumiasty, lepki, a kiedy będzie strzelał na patelni? Zobacz:

TVN Style/x-news


Można kupić schab z hodowli ekologicznych lub z masowego uboju. Ten pierwszy będzie oczywiście droższy, ale może warto się skusić?


Czy warto kupować drogi schab? Zobacz film:

TVN Style/x-news


Po zakupie możemy od razu przyrządzać schab lub przechowywać go w lodówce lub zamrażarce. W lodówce może leżeć maksymalnie 3 dni (jeśli mamy duży kawałek, jeśli mały, to należy przekraczać 1 dnia), w zamrażarce natomiast poczeka nawet kilka miesięcy.


Jak długo przechowywać mięso? Zobacz film:


Świeże, dobrej jakości mięso to podstawa smacznego schabowego. Co więcej, wybór mięsa może mieć wpływ na nasze zdrowie. Zwróćmy uwagę na to, co kupujemy!


Domowe wędliny. Kliknij!

domowa wędlina

Zobacz też: Oszustwa producentów mięs i wędlin

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Oficjalna opinia na temat wkładek absorpcyjnych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LadyElise 11 czerwca 2014 NAWET szkodliwe? Ale wy ludzie jestescie glupi...szkoda slow po prostu.Juz po obejrzeniu fragmentu gdzie widac w jakich warunkach te swinie spedzaja swoje marne i krotkie zycie powinna wam przejsc ochota za placenie za ten mord! Ale niestety ludzie maja klapki na oczach...KAZDE miecho jest szkodliwe,bo ludzie nie są miesozercami i nie powinni zjadac inteligentnych stworzen i robic im piekla na ziemi! Tak wiec obudzcie sie ludzie,go vegan.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń