Do góry

Newsy

Jak zrobić mleko roślinne?

Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste.

Fot. 123RF/PICSEL

Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności od rodzaju i firmy, może wahać się od 5 do 15 złotych. Na szczęście problem jest bardzo łatwy do rozwiązania: wystarczy zacząć przygotowywać mleka roślinne samemu!

Mleka roślinnego bez obaw można używać w kuchni podobnie jak krowiego. Jako dodatek do śniadań, naleśników, deserów i ciast, oraz kawy. Należy jednak pamiętać, że będzie ono zachowywało się inaczej niż krowie. Bardzo trudno jest je spienić, posiada też inną konsystencję oraz smak. Maksymalny czas przechowywania mleka roślinnego w lodówce to około 3 - 4 dni. Po tym czasie kwaśnieje i nie nadaje się do spożycia. Produkty uboczne, które zostają po oddzieleniu cieczy od części stałej śmiało można wykorzystać do wypieku chleba, ciast, deserów, przygotowania smarowideł, twarogów, lub kotletów. W końcu w roślinnej kuchni nic się nie marnuje!

Mleko sojowe

Fot. 123RF/PICSEL

W sklepach i restauracjach jest to najczęściej spotykany wariant mleka roślinnego. Czasochłonne w przygotowaniu, o smaku zbliżonym do fasoli. Ze względu na specyficzny posmak, warto soję dosłodzić syropem z agawy, lub innym słodem

Do przygotowania mleka sojowego potrzeba jedynie ziaren soi i wody. Ziarna należy zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc. Kolejnego dnia powinniśmy je kilkukrotnie przepłukać, umieścić ziarna w blenderze, zalać niedużą ilością wody i zmielić do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnym krokiem jest zagotowanie wcześniej przygotowanej pasty sojowej z kilkoma szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając zimną wodą, w celu obniżenia się powstającej piany. Płyn należy oddzielić od okary przy pomocy sitka wyłożonego gazą. Tak powstałe mleko sojowe można dosłodzić do smaku, a produkt uboczny, czyli okarę, wykorzystać do wypieków lub pasztetów.

Mleko migdałowe

Fot. 123RF/PICSEL

Mleko migdałowe to jedno z najsmaczniejszych mlek roślinnych. Jest lekko słodkie, delikatne i kremowe, o wyraźnie wyczuwalnym, migdałowym aromacie. Proces produkcji jest bardzo łatwy i analogiczny we wszystkich przepisach. Migdały należy zalać wodą i pozostawić na noc. Następnie musimy je zmiksować w blenderze, a powstałą w ten sposób masę bardzo mocno odcisnąć przez gazę. Do przygotowania tego rodzaju mleka można użyć migdałów ze skórką lub bez. Z powodzeniem możemy również wykorzystać płatki migdałowe.

Następna strona >>

1 2 3 4

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sara503 30 sierpnia 2016 Ceny na zdrową żywność - koszmar! Mleko migdałowe 12-14 zł za litr (okazjonalnie w promocji można kupić za 10 zł,zresztą same migdały też bardzo drogie, szczególnie z upraw Bio, kiełbaski sojowe i inne "soyady" baaaardzo drogie! Gorzej zarabiający nie mogą sobie pozwolić na takie rarytasy. A szkoda.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń