Do góry

Newsy

Kulinarny sukces Polski za granicą

Co roku w paryskim hotelu Bristol odbywa się uroczysta kolacja towarzysząca spotkaniu członków Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Z tej okazji do stolicy Francji przyjeżdżają przedstawiciele 40 krajów, w których działają narodowe Akademie zrzeszone w tej głównej z siedzibą w Paryżu.

W tym roku gospodarzami uroczystego wieczoru byli po raz pierwszy Polacy i do przygotowania menu oraz całej kolacji została wybrana warszawska restauracja Amber Room.

W 3 gwiazdkowej restauracji hotelu Bristol w Paryżu od lat mistrzem kulinarnym jest Eric Fréchon ulubiony kucharz i przyjaciel Nicolasa Sarkozy'ego. W ten wieczór w kuchni Fréchona gotował zespół restauracji Amber Room i chociaż sam mistrz nie wtrącał się w przygotowywanie kolejnych dań - był bardzo zainteresowany przepisami o które podpytywał polskich kucharzy.
INTERIA.PL


Gośćmi uroczystej kolacji byli koneserzy i znawcy sztuki kulinarnej, osoby opiniotwórcze -przedstawiciele Akademii Gastronomicznych z całego świata, przedstawiciele Ambasady Polskiej w Paryżu, dziennikarze, krytycy kulinarni z Francji.

Atmosfera podczas wieczoru była bardzo podniosła, prawdziwie emocje pojawiły się pod koniec kolacij, kiedy jeden z akademików, Dr. Jean Vitaux wygłosił opinie na temat każdego z przygotowanych dań. Wypadło bardzo dobrze, mogliśmy być dumni, wyrazom uznania i oklaskom nie było końca...
...i Polacy nie gęsi, swoją tradycję kulinarną mają...


Nie tylko żabie udka... Zobacz temat specjalny o kuchni francuskiej!

Źródło: Informacja prasowa

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń