Fot. 123RF/Picsel
Czy wiesz, że maliny mają wiele odmian? To owoce znane w wielu miejscach na świecie. Dostępne są w różnych kolorach. Każda odmiana smakuje nieco inaczej, ale wszystkie owoce łączy orzeźwiający, słodki aromat.
Charakterystyka malin
Maliny należą do rodziny różowatych. Można je spotkać przede wszystkim w miejscach charakteryzujących się klimatem umiarkowanym (głównie Europa, Ameryka Północna, Azja). Mało kto wie, że istnieje ponad 250 gatunków malin. Najpopularniejsze to te w kolorze czerwonym, czarnym czy różowym. Głównie występujące w Polsce odmiany malin to: malina polana, malina polka, malina czarna, malina beskid i malina omszona. Owoce te najczęściej dostępne są na krzewach w ogrodach i na polach, ale z powodzeniem rosną też w lasach. Krzaki malin mogą urosnąć nawet do dwóch metrów! Zazwyczaj mają też małe kolce. Puszczają owoce w lecie - od czerwca do wczesnej jesieni. Pierwsze przymrozki hamują dalszy wzrost.
Maliny to owoce cieszące się ogromnym zainteresowaniem ze względu na pyszny, soczysty, ale też lekko kwaskowaty smak. Doskonale nadają się do jedzenia na surowo (w tym do deserów), ale również do przygotowania z nich przetworów - dżemów czy nalewek.
Maliny - właściwości
Wszyscy dobrze zdają sobie sprawę, jak zdrowe są maliny. Właściwości tych owoców są bardzo bogate - z tego powodu doceniają je dietetycy i lekarze. W owocach tych znajdują się kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy czy salicylowy), pektyny, cukry, lotne związki zapachowe, antocyjany czy związki śluzowe. Maliny są również bardzo bogate w witaminy, m.in. C, E, B1, B2, B6 oraz wiele substancji mineralnych, takich jak żelazo, wapń, magnez czy potas. Nie można zapominać też o liściach malin, które również są bardzo zdrowe. Znajdziemy w nich garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne (miedzi, żelaza czy wapnia) oraz związki żywicowe.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę również z dobroczynnych właściwości łodyg malin. W nich także znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, takich jak witaminy B, C, E, magnez, potas, żelazo czy wapń.
Wartości odżywcze malin w 100g:
Wartość energetyczna - 52 kcal
Białko - 1.20 g
Tłuszcz - 0.65 g
Węglowodany - 11.94 g (w tym cukry proste 4.42 g)
Błonnik - 6.5 g
Witamina B6 - 0.055 mg
Kwas foliowy - 21 µg
Witamina A - 33 IU
Witamina E - 0.87 mg
Witamina C - 26.2 mg
Tiamina - 0.032 mg
Ryboflawina - 0.038 mg
Niacyna - 0.598 mg
Witamina K - 7.8 µg
Wapń - 25 mg
Fosfor - 29 mg
Potas - 151 mg
Sód - 1 mg
Żelazo - 0,69 mg
Magnez - 22 mg
Cynk - 0,42 mg
Właściwości lecznicze malin
Maliny, z racji tego, że są bardzo zdrowe, bardzo pozytywnie wpływają na organizm, oczyszczając go z toksyn i wzmacniając. Liście malin mają podobne właściwości, dodatkowo są moczopędne, żółciopędne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przyspieszają przemianę materii. Malina, ze względu na swoje działanie napotne, polecana jest przy gorączce. Pobudza gruczoły potowe, a wydostający się ze skóry pot chłodzi organizm. Nic dziwnego, że w aptekach dostępnych jest mnóstwo malinowych syropów na przeziębienie i infekcję. Owoc ten doskonale nadaje się w leczeniu tego typu dolegliwości.
Maliny - działanie przeciwnowotorowe
Maliny wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Znajduje się w nich bowiem sporo kwasu ferulowego oraz beta-sitosterolu. Te hamują rozwój nowotworów łagodnych oraz złośliwych. Bardzo dobre w łagodzeniu objawów raka przełyku mogą okazać się maliny czarne. Substancje zawarte w tych owocach mogą też zmniejszać ryzyko powstawania guzów jamy ustnej. Wiele badań dowodzi również, że wyciągi z malin mogą hamować powstawanie komórek rakowych w wątrobie.
Maliny przy cukrzycy
Osoby chorujące na cukrzycę jak najbardziej mogą sięgać po maliny. Owoce te charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Poza tym posiadają antocyjany, które obniżają poziom glukozy we krwi.
Maliny po treningu
Wielu dietetyków i trenerów poleca też maliny po aktywności fizycznej. Przeciwutleniacze oraz związki przeciwzapalne znajdujące się w malinach chronią mięśnie i przyspieszają ich regenerację, co po intensywnym treningu ma ogromne znaczenie.
Jak zrobić sok z malin?
Któż z nas nie zna babcinego soku z malin, który doskonale smakuje z wodą lub jako dodatek do deseru. Aby w pełni cieszyć się jego właściwościami, powinniśmy pić go regularnie, a najlepiej każdego dnia. Niestety w sklepach dostępnych jest mnóstwo wersji tego typu napoju, spośród których większość zawiera niezdrowe dodatki. Zatem jak zrobić sok z malin w zaciszu własnej kuchni? To prostsze niż się wydaje!
Potrzebne ci będą maliny i cukier. Na kilogram owoców przypada około szklanki cukru. Zalecamy jednak dodać go mniej - będzie mniej słodki, ale zdrowszy. Maliny (umieszczone w garnku) zasypujemy cukrem i odczekujemy około 20 minut. Następnie podgrzewamy garnek i mieszając czekamy, aż całość się zagotuje. Po 5 minutach gotowania sok należy przecedzić, np. przez gęste sito lub po prostu gazę. W ten sposób uzyskany sok z malin trzeba doprowadzić do wrzenia, przelać do słoiczków i odwrócić je do góry dnem. Jeżeli nakrętka będzie wklęśnięta, to znak, że proces przebiegł prawidłowo. Sok jest dobrze zamknięty i długo pozostanie pyszny i świeży.
Sprawdź także: Sok z malin na zimno - super przepis
Nalewka z malin - jak ją przygotować?
Inny przysmak przyrządzany z tych znanych owoców to oczywiście nalewka z malin. Znowu nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy ci kilogram owoców, pół litra spirytusu (95%), pół litra wódki (40%) i około pół kilograma cukru.
Maliny należy oczyścić i zalać alkoholami (w słoiku). Wszystkie muszą być w całości przykryte płynem. Teraz trzeba mocno zamknąć słoik i odstawić go na kilka dni. Raz dziennie trzeba wstrząsnąć słoikiem, aby alkohol dobrze pokrył każdy z owoców. Po (mniej więcej) sześciu dniach zlewamy płyn. Maliny zasypujemy cukrem i ponownie wstrząsamy całością. Cukier musi dobrze rozprowadzić się po całym słoiku. Po jakimś czasie cukier całkowicie się rozpuści - to znak, że należy ponownie zlać cały powstały płyn. Maliny można spróbować jeszcze odcisnąć - na pewno znajduje się w nich jeszcze sporo syropu. Wszystko (oprócz malin) łączymy z powstałą parę dni wcześniej nalewką i rozlewamy do buteleczek. Nalewka powinna być przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie trzy miesiące.
Sprawdź także: Tarta z malinami - przepis idealny
Sernik z malinami, muffiny z malinami, dżem z malin i inne przepisy
Maliny to doskonały dodatek do słodkich przekąsek. Sernik z malinami na wierzchu to klasyk na polskich stołach. Orzeźwiający, lekko kwaskowaty i słodki smak owoców bardzo dobrze pasuje do ciast. Tarta z malinami (na słodko oczywiście) będzie kolejnym dobrym pomysłem. Podobnie jak muffiny z malinami. Wszystkie świetne przepisy znajdziesz na stronie internetowej smaker.pl. Sprawdź również receptury na dżem z malin - to kolejny klasyk, którego trudno sobie odmówić! Więcej inspiracji umieściliśmy poniżej:
1. Sałatka z radicchio i owocami
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Omlet z kremem daktylowym i malinami
Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka z bobem malinami, kiwi i bratkami
Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Patros na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pierogi z czarnymi malinami
Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Rożki z ciasta francuskiego z malinami
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Racuszki z kakao i z malinami
Fot. Catha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kruche babeczki z malinami i bezą włoską
Fot. Rzelkazag na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Tarta biały puch z malinami
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie