Do góry

Newsy

Osiem zaskakujących faktów o chrzanie

Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości.

Fot. 123RF/Picsel

Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne badania potwierdzają słuszność przekonań naszych przodków. Chrzan jest nieodzownym elementem wielu tradycyjnych, polskich przepisów, dlatego też warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa na nasz organizm. Oto lista ośmiu zaskakujących faktów o tym warzywie.


1. Leczy reumatyzm

Wszystkie osoby, zmagające się z tą nieprzyjemną chorobą z pewnością ucieszy informacja, iż chrzan może okazać się prostym i bardzo tanim remedium na ich problemy. W tym wypadku możemy wykorzystać go na dwa sposoby - w formie okładów oraz pod postacią napoju. W tym pierwszym wypadku należy przygotować kompres ze świeżo utartego chrzanu, bądź rozgniecionych liści tej rośliny. Aby poczuć ukojenie wystarczy regularnie stosować tego typu okłady, przez kilkanaście minut dziennie. Podobne właściwości wykazuje napój chrzanowy przygotowany z kilku łyżeczek świeżego chrzany i litra wody.

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń