Do góry

Newsy

Persymona na stół!

Chińska śliwka, hurma wschodnia, persymona hebanowiec wschodni lub kaki - wszystko to nazwy tego samego owocu, który powoli staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Jakie dania można przygotować z jej dodatkiem?

Fot. 123RF/Picsel

Na pierwszy rzut oka, persymonę bardzo łatwo pomylić z niedojrzałym pomidorem. Jednak wystarczy jej spróbować, aby zauważyć różnicę.

Słodko-kwaśny, zwarty miąższ doskonale sprawdzi się w ciastach, koktajlach, dżemach oraz innych deserach.

Kupując kaki należy zwracać uwagę przede wszystkim na kolor owocu. Jego skórka powinna być pozbawiona przebarwień oraz mieć intensywny, pomarańczowy kolor. Jeśli decydujemy się na zakup suszonych persymon, warto pamiętać, iż powinny przypominać suszone morele.

Azjatycki lek

Persymona do Europy dotarła z Azji, gdzie od wieków jest wykorzystywana do przygotowywania wielu tradycyjnych dań. Dużą popularność zyskała również w Brazylii oraz Izraelu. Mieszkańcy tych państw są przekonani o leczniczym działaniu tego owocu. W medycynie chińskiej persymonę stosuje się, jako środek leczący podrażnienia skórne i ukąszenia węży. Wierzy się również, iż napój z liści kaki leczy nowotwory, obniża ciśnienie oraz zmniejsza krzepliwość krwi. Jak się okazuje, tkwi w tym ziarno prawdy, co w ostatnich latach zostało poparte badaniami naukowymi.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!Jakie właściwości ma persymona?

Kaki powinno znaleźć się w naszym jadłospisie głównie ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy oraz związków biologicznie aktywnych, takich jak kwas askorbinowy, polifenole, błonnik oraz karotenoidy. Substancje te bardzo skutecznie oczyszczają nasz organizm z toksyn, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Co ciekawe, naukowcom udało się potwierdzić, iż włączenie persymony do diety, może przełożyć się na znaczne obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Tym samym obniżone zostanie ryzyko wystąpienia zawału, miażdżycy oraz udaru mózgu.

Za sprawą dużej ilości karotenoidów (a zwłaszcza beta-karotenu) kaki ma niesłychanie pozytywny wpływ na wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej, co uznaje się za jedną z podstawowych przyczyn problemów ze wzrokiem w podeszłym wieku.

Eksperymenty przeprowadzone na japońskim uniwersytecie Mie wskazują, iż substancje ukryte w persymonie unieszkodliwiają rakotwórcze wolne rodniki oraz sprzyjają apoptozie komórek nowotworowych. Najprościej rzecz ujmując, oznacza to, że pod wpływem tych substancji, komórki rakowe ulegają przyśpieszonemu samozniszczeniu. Rewelacje te wymagają dogłębniejszych badań, jednak już na tym etapie naukowcy są bardzo dobrej myśli.

Chcesz wprowadzić persymonę do swojego jadłospisu? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie raz do nich powrócicie.


1. Ciasto z persymoną

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Owocowe burgery

Fot. Chilinezka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Mus z dodatkiem kaki

Fot. Kucharka-amatorka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Dietetyczny deser

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Carpaccio z kaki

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Błyskawiczne ciasto

Fot. Catha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Pizza z kaki

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Katarzynki w słoiczku

Fot. Traskagotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń