Dania jednogarnkowe

Jakie przekąski przygotować na imprezę? Najlepiej sprawdzą się takie, które można wykonać z kilku składników, a przy okazji nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni. W czasie przyjęcia w gronie rodziny i znajomych, warto zadbać nie tylko o doskonałą atmosferę, ale również o ciekawe menu, które zaskoczy gości. Nie masz pomysłu, jakie przekąski zrobić na imprezę? Koniecznie zainspiruj się przepisami naszych użytkowników.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowywanie domowej imprezy wbrew pozorom wcale nie musi wiązać się ze stresem dla gospodarza. Aby jednak tak się stało, powinniśmy się odpowiednio do niego przygotować. Dotyczy to także menu. Zapomnij o skomplikowanych, wieloelementowych daniach, które być może zrobią wrażenie na gościach, ale także sprawią, że spędzisz w kuchni zdecydowanie więcej czasu niż planowałeś. Postaw raczej na proste i łatwe w przygotowaniu przekąski, które możesz zrobić ze sporym wyprzedzeniem lub wtedy, gdy goście już pukają do drzwi. Jak to zrobić? Przetestuj sprawdzone przepisy naszych użytkowników!

Sprawdź także: Wino na imprezę – czym kierować się przy jego wyborze?

Przekąski na imprezę: postaw na ekspresowe sałatki

Jeśli do tej pory przygotowanie sałatek kojarzyło ci się z długimi godzinami spędzonymi na siekaniu składników, najwyższa pora zmienić zdanie. Wystarczy sięgnąć po kilka sprawdzonych przepisów, aby zrobienie sałatki na imprezę skrócić do kwadransa. Przetestuj chociażby sałatkę cesarską lub hawajską, w których twoja praca ogranicza się w zasadzie do wymieszania wszystkich składników.

Pamiętaj również, że warto także przygotować kilka lżejszych propozycji dla gości, którzy dbają o linię. W takiej sytuacji zastąp majonez sosem jogurtowym i postaw na sałatki, których bazę stanowią świeże, surowe warzywa.

Postaw na klasykę: zrób szybkie koreczki na imprezę

Koreczki to fantastyczny sposób na zagospodarowanie produktów, które akurat znajdują się w twojej lodówce. Postaw na różnorodne kombinacje warzyw, serów i wędlin. Możesz także urozmaicić ich smak suszonymi lub świeżymi owocami oraz orzechami. Doskonałą bazą do koreczków będą również różnego rodzaju roladki z tortilli lub szynki. Pamiętaj jednak, aby odpowiednio dostosować ich rozmiar - tak by odpowiadały jednemu lub dwóm kęsom.

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, zaangażuj rodzinę w przygotowywanie koreczków na imprezę. Z doświadczenia wiemy, że nabijanie składników na wykałaczki, może być doskonałą zabawą.

Wykorzystaj tortille i przygotuj szybkie roladki

Tortille w formie przepysznych roladek królują na polskich stołach podczas świąt i imprez ze znajomymi. Danie to jest proste do przygotowania i oferuje wiele wariantów, w zależności od tego, co preferują twoi goście.

Roladki z tortilli możesz przygotować w formie wegetariańskiej lub z kurczakiem. Jeśli nie masz czasu na obróbkę mięsa, przygotuj wersję z dobrej jakości szynką z kurczaka lub z indyka. Do roladek perfekcyjnie pasuje świeży ogórek, pomidorki koktajlowe, korniszony, papryka czy sałata.

Lubisz egzotyczne rozwiązania? Przygotuj roladki z tortilli, w które zawiniesz krewetkowe ceviche. Jako salsę, która uzupełni delikatny smak roladek, możesz przyrządzić jogurtowy dip okraszony szczypiorkiem z dymki.

Szybkie i eleganckie przekąski z kawiorem

Jeśli chcesz zrobić na gościach duże wrażenie, przygotuj dla nich efektowne przekąski z dodatkiem kawioru. Jeśli masz ochotę na klasykę, warto zrobić proste, pszenne tosty albo gryczane bliny z kawiorem. Ten elegancki przysmak występuje też często w towarzystwie jajek na twardo lub serka śmietankowego. Podawany solo, powinien trafić na półmisek z pokruszonym lodem, cytryną i dodatkiem świeżej bagietki.

Kawior można użyć także do sushi lub ułożyć na krakersach do chrupania. Ważne jednak, żeby nie smarować nim pieczywa, ponieważ ikra może popękać i stracić swój smak. Ziarenka delikatnie wyjmujemy z opakowania łyżeczką (najlepiej z tworzyw sztucznych, ponieważ stal czy srebro pozostawia na kawiorze nieprzyjemny posmak) i układamy je na kanapeczce. Jako element ozdobny, kawior sprawdzi się też do sałatek.

Pewniak dla zabieganych: szybkie przekąski z ciasta francuskiego

Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie. Wystarczy połączyć je z kilkoma składnikami, a błyskawicznie stworzycie coś pysznego.

Ciasto francuskie idealnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami, dlatego bez trudu przygotujecie z niego smakołyki zarówno dla miłośników deserów, jak i tych, którzy preferują słone dania.

Aby zamienić ciasto francuskie w ekspresową przekąskę, koniecznie sięgnij po różnego rodzaju warzywa, sery, grzyby i wędliny. Możesz przygotować z nich doskonałe nadzienie, które następnie wystarczy owinąć ciastem. W wersji słodkiej postaw na czekoladę lub dżemy. Tak niewiele trzeba, by przygotować coś naprawdę pysznego.

Jeśli poszukujesz sprawdzonych przepisów na imprezowe przekąski, skorzystaj ze sprawdzonych receptur naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Sałatka cesarza - na imprezę i na śniadanie

 Sałatka cesarza - na imprezę i na śniadanie Zobacz przepis

Sałatka cesarza - na imprezę i na śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tatar z łososia

 Tatar z łososia Zobacz przepis

Tatar z łososia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka Gyros

 Sałatka Gyros Zobacz przepis

Sałatka Gyros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rolada z łososia wędzonego

 Rolada z łososia wędzonego Zobacz przepis

Rolada z łososia wędzonego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Muszle makaronowe faszerowane sałatką

 Muszle makaronowe faszerowane sałatką Zobacz przepis

Muszle makaronowe faszerowane sałatką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kanapeczki z pumpernikla z pastą z tuńczyka

 Kanapeczki z pumpernikla z pastą z tuńczyka Zobacz przepis

Kanapeczki z pumpernikla z pastą z tuńczyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Szaszłyki z pieczarek

 Szaszłyki z pieczarek Zobacz przepis

Szaszłyki z pieczarek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Klasyczny hummus

 Klasyczny hummus Zobacz przepis

Klasyczny hummus / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kolorowe roladki z tortilli z tuńczykiem

 Kolorowe roladki z tortilli z tuńczykiem Zobacz przepis

Kolorowe roladki z tortilli z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Śledzik z jajkiem w sosie tatarskim

 Śledzik z jajkiem w sosie tatarskim Zobacz przepis

Śledzik z jajkiem w sosie tatarskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Roladki łososiowe z twarożkiem

 Roladki łososiowe z twarożkiem Zobacz przepis

Roladki łososiowe z twarożkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Paluchy z ciasta francuskiego. Pyszna przekąska

 Paluchy z ciasta francuskiego. Pyszna przekąska Zobacz przepis

Paluchy z ciasta francuskiego. Pyszna przekąska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę »

Domowe konserwy – jak je zrobić? Najlepsze przepisy na mięso w słoiku »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4677

60 min
34

Przepis dnia

Dania główne Wytrawne ciasto twarogowe

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Odsłon: 2033

60 min
41

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8